wegedzieciak.pl
forum rodzin wegañskich i wegetariañskich

Domowa piekarnia - Rogaliki z kminkiem i sezamem

Ania D. - 2007-06-27, 19:16
Temat postu: Rogaliki z kminkiem i sezamem
Rogaliki z kminkiem i sezamem

2 szklanki m±ki pszennej pe³noziarnistej
1 szklanka m±ki jaglanej
1/6 ³y¿eczki kurkumy
1 ³y¿eczka s³odkiej papryki
1/2 ³y¿eczki pieprzu zio³owego
1/2 ³y¿eczki soli
1 czubata ³y¿eczka kminku
2 czubate ³y¿eczki sezamu + ok. 2 ³y¿ek do posypania
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki wody
1 ³y¿ka pszennego zakwasu

Wymieszaæ w misce m±kê pszenn±, jaglan±, kurkumê, s³odk± paprykê, pieprz zio³owy, sól, kminek, 2 ³y¿eczki sezamu. Dodaæ olej, starannie wymieszaæ ³y¿k±, by nie by³o grudek. Dodaæ wodê z rozpuszczonym zakwasem, szybko zagnie¶æ ciasto. Przykryæ, odstawiæ na ok. 2 godziny. Wa³kowaæ cienkie placki, wycinaæ rade³kiem trójk±ty i zwijaæ je w rogalik. Uk³adaæ na wysmarowanej olejem blaszce, przed w³o¿eniem do piekarnika smarowaæ pêdzelkiem maczanym w wodzie, posypywaæ sezamem. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia spodów.
Mo¿na je zrobiæ z niewielkim dodatkiem dro¿d¿y lub jakiego¶ ¶rodka spulchniajacego.

PiPpi - 2009-02-19, 00:28

czy jako m±kê jaglan± mo¿na uznaæ zmielon± kasze jaglan± w m³ynku do kawy? tak robiê z p³atkami i uznajê jê za m±ki;)?
Ania D. - 2009-02-19, 19:36

Maga, ja w³a¶nie m±kê jaglan± uzyskujê miel±æ kaszê. Mo¿na te¿ daæ inn± m±kê, np owsian±.
PiPpi - 2009-02-19, 20:21

dziêki Aniu :-> jestem fanka "s³onych" wypieków, zagryzek do barszczu czerwonego najchêtniej :-D
ag - 2009-02-19, 20:24

Aniu, czy my¶lisz ¿e zakwas ¿ytni te¿ by siê nada³?
margot - 2009-02-19, 22:51

ja nie Ania ,ale nada siê ¿ytni
zreszt± z ¿ytniego w kilka godzin robi siê pszenny ( trochê maki pszennej ,wody i trochê tego zakwasu ¿ytniego i po kilku godzinach jest pszenny)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group