| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Ciasteczka cukierki
Ania D. - 2007-06-27, 19:19 Temat postu: Ciasteczka cukierki Ciasteczka cukierki
1 1/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki ryżowej razowej
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka daktyli
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
1 niepełna łyżeczka zapachu arakowego
1 płaska łyżeczka amoniaku lub 1 łyżka zakwasu pszennego
Zmiksować daktyle z ciepłą wodą. Wymieszać w misce płatki owsiane, mąkę ryżową, wiórki, sól, amoniak, dodać olej i zapach, starannie wymieszać, by nie było grudek. Dodać zmiksowane daktyle, wymieszać, odstawić na 30 min. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wysmarowanej olejem blaszce. Piec do zrumienienia spodów.
Jeśli dodajemy zakwas, to dodajemy go zamiast amoniaku. Zakwas mieszamy z masą daktylową i dodajemy do ciasta. Mieszamy i odstawiamy na ok. 40 min. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (palce można maczać w miseczce w wodą) i układamy je na wysmarowanej olejem blaszce. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Pieczemy do zrumienienia spodów.
Kuleczki są miękkie i delikatne w smaku.
alcia - 2007-07-01, 12:22
| Ania D. napisał/a: | | Jeśli dodajemy zakwas, to dodajemy go zamiast amoniaku. |
A czy można sodę oczyszczoną?
Ania D. - 2007-07-01, 18:31
Myślę, że można. Ja staram się robić wszystko na zakwasie, ale też próbuję dla innych robić z tradycyjnymi spulchniaczami. Soda też powinna być dobra, a w zasadzie to one mają konsystencję cukierka, więc nawet bez spuchniacza powinno być w porządku.
orenda - 2007-07-01, 19:28
Mniam... już się nie mogę doczekać końca diety. Wydaje się bardzo łatwe do zrobienia, a dla mnie to bardzo ważne.
Tej sody to łyżeczkę?
Ania D. - 2007-07-01, 19:35
Dałabym pół, żeby nie było czuć posmaku sody.
rosa - 2007-08-03, 18:31
może to głupie pytanie, no ale dobra
gdzie się kupuje amoniak?
margot - 2007-08-03, 18:39
ja kupiłam w sklepie spożywczym ,takim małym
rosa - 2007-08-03, 18:44
dzięk
pójdę się jutro spytać w moim najbliższym sklepie
czy amoniak jest cieczą?
margot - 2007-08-03, 19:00
ja kupiłam proszek
muz - 2007-08-03, 23:37
ja tez sie na poczatku zastanawialam, ale amoniak w proszku spokojnie jes do dostania w zwyklych spozywczakach.
Ania D. - 2007-08-04, 08:58
Do pieczenia amoniak jest w proszku, można dostać w sklepie spożywczym. Warto go tylko trzymać w zamkniętym słoiku, by po jakimś czasie jego zapach się nie rozszedł po szafce. W gotowym wyrobie nie czuć zapachu amoniaku.
rosa - 2007-08-06, 22:58
no u mnie to jakaś posucha, byłam w 3 sklepach i nie mieli
aż w końcu upiekłam placek drożdżowy
vlada - 2007-08-07, 13:13
amoniak (wsypany do słoika i nie zakręcony) wstawiony do lodówki wyłapuje nieprzyjemne zapachy
karulka - 2008-02-17, 13:53
Czy tych daktyli ma być szklanka i miksujemy z wdodą czy po zmiksowaniu z wodą masy doktylowo wodnej ma wyjść szklanka?Nie wiem czy jasno wytłumaczłam o co mi chodzi ale mam nadzieje .A moze zamiast daktyli syrop daktylowy?Jesli tak to w jakich proporcjach go użyc?
Ania D. - 2008-02-17, 19:55
Miksujemy 1 szklankę daktyli z jedną szklanką ciepłej wody (czyli mamy dwie szklanki z zawartością do zmiksowania). Nie robiłam z syropem daktylowym, ja raczej używam słodu. Taka masa daktylowa daje pulchność, ale można próbować i z syropem daktylowym (ilość na oko, dajemy kilka łyżek i próbujemy końcem języka słodkość masy). Zawsze jakieś ciasteczka wyjdą
karulka - 2008-02-17, 21:07
Dzięki za odpowiedz.Spróbuje jutro z tym syropem bo po daktyle musiałabym jechać do Rzeszowa a mi się niechce .Tylko tego mojego piekarnika (z pieca kaflowego)nie mogę obczaić dziś spaliłam ciastka z quinoa po 10min pieczenia a miało być kilkanaście min .Nie wiem może jakiś termometr muszę kupić żeby poznać jaka temp. jest w środku....tylko gdzie go zamontuje?Może któraś z was ma taki piekarnik jak ja to by mnie podszkoliła ?
Malinetshka - 2008-02-23, 00:21
| alcia napisał/a: | Ania D. napisał/a:
Jeśli dodajemy zakwas, to dodajemy go zamiast amoniaku.
A czy można sodę oczyszczoną? |
A jak się mają oba spulchniacze do siebie pod kątem potencjalnej szkodliwości zdrowotnej?
gemi - 2011-08-19, 09:20
Aniu, zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie. Wyszły pyszne, miękkie i w przy jedzeniu delikatnie chrupią. Robi się naprawdę szybko i łatwo (bardzo dobrze się formują) Każdy, kto próbował, chwalił. Jeszcze raz dziękuję
|
|