wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Ciasteczka cukierki

Ania D. - 2007-06-27, 19:19
Temat postu: Ciasteczka cukierki
Ciasteczka cukierki

1 1/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki ryżowej razowej
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka daktyli
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
1 niepełna łyżeczka zapachu arakowego
1 płaska łyżeczka amoniaku lub 1 łyżka zakwasu pszennego

Zmiksować daktyle z ciepłą wodą. Wymieszać w misce płatki owsiane, mąkę ryżową, wiórki, sól, amoniak, dodać olej i zapach, starannie wymieszać, by nie było grudek. Dodać zmiksowane daktyle, wymieszać, odstawić na 30 min. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wysmarowanej olejem blaszce. Piec do zrumienienia spodów.
Jeśli dodajemy zakwas, to dodajemy go zamiast amoniaku. Zakwas mieszamy z masą daktylową i dodajemy do ciasta. Mieszamy i odstawiamy na ok. 40 min. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (palce można maczać w miseczce w wodą) i układamy je na wysmarowanej olejem blaszce. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Pieczemy do zrumienienia spodów.
Kuleczki są miękkie i delikatne w smaku.

alcia - 2007-07-01, 12:22

Ania D. napisał/a:
Jeśli dodajemy zakwas, to dodajemy go zamiast amoniaku.

A czy można sodę oczyszczoną?

Ania D. - 2007-07-01, 18:31

Myślę, że można. Ja staram się robić wszystko na zakwasie, ale też próbuję dla innych robić z tradycyjnymi spulchniaczami. Soda też powinna być dobra, a w zasadzie to one mają konsystencję cukierka, więc nawet bez spuchniacza powinno być w porządku.
orenda - 2007-07-01, 19:28

Mniam... już się nie mogę doczekać końca diety. Wydaje się bardzo łatwe do zrobienia, a dla mnie to bardzo ważne.
Tej sody to łyżeczkę?

Ania D. - 2007-07-01, 19:35

Dałabym pół, żeby nie było czuć posmaku sody.
rosa - 2007-08-03, 18:31

może to głupie pytanie, no ale dobra
gdzie się kupuje amoniak?

margot - 2007-08-03, 18:39

ja kupiłam w sklepie spożywczym ,takim małym
rosa - 2007-08-03, 18:44

dzięk
pójdę się jutro spytać w moim najbliższym sklepie

czy amoniak jest cieczą?

margot - 2007-08-03, 19:00

ja kupiłam proszek :-)
muz - 2007-08-03, 23:37

ja tez sie na poczatku zastanawialam, ale amoniak w proszku spokojnie jes do dostania w zwyklych spozywczakach.
Ania D. - 2007-08-04, 08:58

Do pieczenia amoniak jest w proszku, można dostać w sklepie spożywczym. Warto go tylko trzymać w zamkniętym słoiku, by po jakimś czasie jego zapach się nie rozszedł po szafce. W gotowym wyrobie nie czuć zapachu amoniaku.
rosa - 2007-08-06, 22:58

no u mnie to jakaś posucha, byłam w 3 sklepach i nie mieli
aż w końcu upiekłam placek drożdżowy :-)

vlada - 2007-08-07, 13:13

amoniak (wsypany do słoika i nie zakręcony) wstawiony do lodówki wyłapuje nieprzyjemne zapachy ;-)
karulka - 2008-02-17, 13:53

Czy tych daktyli ma być szklanka i miksujemy z wdodą czy po zmiksowaniu z wodą masy doktylowo wodnej ma wyjść szklanka?Nie wiem czy jasno wytłumaczłam o co mi chodzi :-/ ale mam nadzieje :-> .A moze zamiast daktyli syrop daktylowy?Jesli tak to w jakich proporcjach go użyc?
Ania D. - 2008-02-17, 19:55

Miksujemy 1 szklankę daktyli z jedną szklanką ciepłej wody (czyli mamy dwie szklanki z zawartością do zmiksowania). Nie robiłam z syropem daktylowym, ja raczej używam słodu. Taka masa daktylowa daje pulchność, ale można próbować i z syropem daktylowym (ilość na oko, dajemy kilka łyżek i próbujemy końcem języka słodkość masy). Zawsze jakieś ciasteczka wyjdą ;-)
karulka - 2008-02-17, 21:07

Dzięki za odpowiedz.Spróbuje jutro z tym syropem bo po daktyle musiałabym jechać do Rzeszowa a mi się niechce ;-) .Tylko tego mojego piekarnika (z pieca kaflowego)nie mogę obczaić :-/ dziś spaliłam ciastka z quinoa po 10min pieczenia a miało być kilkanaście min :-( .Nie wiem może jakiś termometr muszę kupić żeby poznać jaka temp. jest w środku....tylko gdzie go zamontuje?Może któraś z was ma taki piekarnik jak ja to by mnie podszkoliła :mryellow: ?
Malinetshka - 2008-02-23, 00:21

alcia napisał/a:
Ania D. napisał/a:
Jeśli dodajemy zakwas, to dodajemy go zamiast amoniaku.

A czy można sodę oczyszczoną?


A jak się mają oba spulchniacze do siebie pod kątem potencjalnej szkodliwości zdrowotnej?

gemi - 2011-08-19, 09:20

Aniu, zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie. Wyszły pyszne, miękkie i w przy jedzeniu delikatnie chrupią. Robi się naprawdę szybko i łatwo (bardzo dobrze się formują) Każdy, kto próbował, chwalił. Jeszcze raz dziękuję :-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group