| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - chlebek ze skiełkowanego ziarna wg Małachowa
magdusia - 2007-06-27, 19:45 Temat postu: chlebek ze skiełkowanego ziarna wg Małachowa 200-300g pszenicy bio myjemy pod wodą. Wsypujemy do głębokiego talerza z wodą. Woda powinna pokryć ziarno w 1/3.
Nakrywamy talerz przykrywką i pozostawiamy w zacisznym miejscu w pokojowej temperaturze. Od czasu do czasu mieszamy ziarno, aby wierzchnia warstwa nie wysychała. Jeśli trzeba dolewamy wody. Około 2-3 dni w pszenicy pojawią się milimetrowe kiełki. Oznacza to, że ziarno jest gotowe.
Zlewamy wodę, nakrywamy talerz celofanem i wkładamy do lodówki . Będzie to zapobiegać jej dalszemu przerastaniu.
Potrzebną ilość ziarna mielimy w maszynce do mięsa, lepimy niewielkie placuszki i lekko podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Jemy na ciepło.
|
|