wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - ciasto daktylowo-bananowe Peppera

magdusia - 2007-06-27, 20:00
Temat postu: ciasto daktylowo-bananowe Peppera
250 g pokrojonych suszonych daktyli
100 g masła
2 dojrzałe przetarte banany
2 jajka
75 g pszennej razowej m±ki
50 g karobu
100 g posiekanych orzechów włoskich
wanilia

Daktyle zalać wod±, żeby były przykryte. Gotować 20 minut, żeby powstała gęsta pasta. Ochłodzić i ubić z masłem na puszyt± masę. Dodać przetarte banany, ubijaj±c dodać po kolei oba jajka. Wsypać m±kę i karob, dodać orzechy i wanilię. Ostrożnie i dokładnie wymieszać.
Piec w posmarowanej tłuszczem formie (z tych proporcji forma 20 x 20 cm) przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić przed pokrojeniem i wyjęciem z formy.

efcia - 2007-07-15, 08:59
Temat postu: Re: ciasto daktylowo-bananowe Peppera
magdusia napisał/a:
250 g pokrojonych suszonych daktyli
100 g masła
2 dojrzałe przetarte banany
2 jajka
75 g pszennej razowej m±ki
50 g karobu
100 g posiekanych orzechów włoskich
wanilia

Daktyle zalać wod±, żeby były przykryte. Gotować 20 minut, żeby powstała gęsta pasta. Ochłodzić i ubić z masłem na puszyst± masę. Dodać przetarte banany, ubijaj±c dodać po kolei oba jajka. Wsypać m±kę i karob, dodać orzechy i wanilię. Ostrożnie i dokładnie wymieszać.
Piec w posmarowanej tłuszczem formie (z tych proporcji forma 20 x 20 cm) przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić przed pokrojeniem i wyjęciem z formy.


glupie pytanie ale jak przeliczyć proporcje na szklanki? Tej m±ki nie jest za mało? zamiast karobu może byc miod?

pepper - 2007-07-15, 12:50

Zamiast karobu możesz dodać kakao, z miodem by było chyba za słodko. Tej m±ki może ze 3/4 szklanki. Albo pół.
efcia - 2007-07-15, 13:18

pepper napisał/a:
Zamiast karobu możesz dodać kakao, z miodem by było chyba za słodko. Tej m±ki może ze 3/4 szklanki. Albo pół.


A co to jest ten karob i gdzie mozna kupić? Czy to ciasto sie uda w gazowym piekarniku bez nawiewu? I głupie pytanie nr 2: jak taki piekarnik rozgrzać zeby bylo 180? nie ma na pokretle stopni tylko cyferki od 1 do 6.

Nie smiac sie prosze to jest mój debiut z gazowym piekarnikiem

Lily - 2007-07-15, 13:44

Efcia, u mnie nawet strzałki nie ma :) Ja piekę na oko, a piekarnik mi się w trakcie wył±cza sam, i zazwyczaj wychodzi zakalec :)
efcia - 2007-07-15, 13:44

a wogóle to ponawiam prosbe o przepis dla analfabetki

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=17080#17080

[ Dodano: 2007-07-15, 14:46 ]
Lily napisał/a:
Efcia, u mnie nawet strzałki nie ma :) Ja piekę na oko, a piekarnik mi się w trakcie wył±cza sam, i zazwyczaj wychodzi zakalec :)


oj Ty to umiesz czlowieka pocieszyć :)

kasienka - 2007-07-15, 13:53

efcia napisał/a:
przepis dla analfabetki
czyli chodzi o to, żeby Ci narysować instrukcję? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
efcia - 2007-07-15, 14:01

kasienka napisał/a:
efcia napisał/a:
przepis dla analfabetki
czyli chodzi o to, żeby Ci narysować instrukcję? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


:lol: :lol: :lol: Taaa. A tak pownie to zakalec nie grozi chyba tylko tym ktore sie piecze bez proszku/sody/amoniaku czyli co nie maja rosn±ć?

Ostatnio pieklam ciasto w wieku lat 13stu...

Lily - 2007-07-15, 14:29

Zakalec też jest zjadliwy ;)
orenda - 2007-07-15, 15:26

efcia napisał/a:
A co to jest ten karab i gdzie mozna kupić?
Cytat:
KAROB MIELONY
MˇCZKA "CHLEBA ¦WIĘTOJAŃSKIEGO"
WŁA¦CIWO¦CI: naturalnie słodki substytut kakao
i czekolady o bardzo niskiej zawarto¶ci tłuszczu
i o delikatnym smaku czekolady, nie zawiera kofeiny
ZASTOSOWANIE: do wypieków (karob nadaje im
ciemn± barwę) Zastępuj±c kakao używać połowę
podanej w przepisie ilo¶ci.


ja kupuję w uniwesamie w zdrowej.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group