| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - ciasto daktylowo-bananowe Peppera
magdusia - 2007-06-27, 20:00 Temat postu: ciasto daktylowo-bananowe Peppera 250 g pokrojonych suszonych daktyli
100 g masła
2 dojrzałe przetarte banany
2 jajka
75 g pszennej razowej m±ki
50 g karobu
100 g posiekanych orzechów włoskich
wanilia
Daktyle zalać wod±, żeby były przykryte. Gotować 20 minut, żeby powstała gęsta pasta. Ochłodzić i ubić z masłem na puszyt± masę. Dodać przetarte banany, ubijaj±c dodać po kolei oba jajka. Wsypać m±kę i karob, dodać orzechy i wanilię. Ostrożnie i dokładnie wymieszać.
Piec w posmarowanej tłuszczem formie (z tych proporcji forma 20 x 20 cm) przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić przed pokrojeniem i wyjęciem z formy.
efcia - 2007-07-15, 08:59 Temat postu: Re: ciasto daktylowo-bananowe Peppera
| magdusia napisał/a: | 250 g pokrojonych suszonych daktyli
100 g masła
2 dojrzałe przetarte banany
2 jajka
75 g pszennej razowej m±ki
50 g karobu
100 g posiekanych orzechów włoskich
wanilia
Daktyle zalać wod±, żeby były przykryte. Gotować 20 minut, żeby powstała gęsta pasta. Ochłodzić i ubić z masłem na puszyst± masę. Dodać przetarte banany, ubijaj±c dodać po kolei oba jajka. Wsypać m±kę i karob, dodać orzechy i wanilię. Ostrożnie i dokładnie wymieszać.
Piec w posmarowanej tłuszczem formie (z tych proporcji forma 20 x 20 cm) przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić przed pokrojeniem i wyjęciem z formy. |
glupie pytanie ale jak przeliczyć proporcje na szklanki? Tej m±ki nie jest za mało? zamiast karobu może byc miod?
pepper - 2007-07-15, 12:50
Zamiast karobu możesz dodać kakao, z miodem by było chyba za słodko. Tej m±ki może ze 3/4 szklanki. Albo pół.
efcia - 2007-07-15, 13:18
| pepper napisał/a: | | Zamiast karobu możesz dodać kakao, z miodem by było chyba za słodko. Tej m±ki może ze 3/4 szklanki. Albo pół. |
A co to jest ten karob i gdzie mozna kupić? Czy to ciasto sie uda w gazowym piekarniku bez nawiewu? I głupie pytanie nr 2: jak taki piekarnik rozgrzać zeby bylo 180? nie ma na pokretle stopni tylko cyferki od 1 do 6.
Nie smiac sie prosze to jest mój debiut z gazowym piekarnikiem
Lily - 2007-07-15, 13:44
Efcia, u mnie nawet strzałki nie ma Ja piekę na oko, a piekarnik mi się w trakcie wył±cza sam, i zazwyczaj wychodzi zakalec
efcia - 2007-07-15, 13:44
a wogóle to ponawiam prosbe o przepis dla analfabetki
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=17080#17080
[ Dodano: 2007-07-15, 14:46 ]
| Lily napisał/a: | Efcia, u mnie nawet strzałki nie ma Ja piekę na oko, a piekarnik mi się w trakcie wył±cza sam, i zazwyczaj wychodzi zakalec |
oj Ty to umiesz czlowieka pocieszyć
kasienka - 2007-07-15, 13:53
| efcia napisał/a: | | przepis dla analfabetki | czyli chodzi o to, żeby Ci narysować instrukcję?
efcia - 2007-07-15, 14:01
| kasienka napisał/a: | | efcia napisał/a: | | przepis dla analfabetki | czyli chodzi o to, żeby Ci narysować instrukcję? |
Taaa. A tak pownie to zakalec nie grozi chyba tylko tym ktore sie piecze bez proszku/sody/amoniaku czyli co nie maja rosn±ć?
Ostatnio pieklam ciasto w wieku lat 13stu...
Lily - 2007-07-15, 14:29
Zakalec też jest zjadliwy
orenda - 2007-07-15, 15:26
| efcia napisał/a: | | A co to jest ten karab i gdzie mozna kupić? |
| Cytat: | KAROB MIELONY
MˇCZKA "CHLEBA ¦WIĘTOJAŃSKIEGO"
WŁA¦CIWO¦CI: naturalnie słodki substytut kakao
i czekolady o bardzo niskiej zawarto¶ci tłuszczu
i o delikatnym smaku czekolady, nie zawiera kofeiny
ZASTOSOWANIE: do wypieków (karob nadaje im
ciemn± barwę) Zastępuj±c kakao używać połowę
podanej w przepisie ilo¶ci.
|
ja kupuję w uniwesamie w zdrowej.
|
|