| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - słodkiego ryżu
gosia_w - 2009-07-15, 19:46 Temat postu: słodkiego ryżu Do czego używacie słodkiego ryżu? Wydaje mi się, że gdzieś widziałam przepis na kulki z takiego ryżu z bakaliami, ale nie mogę go nigdzie znaleźć.
agazima - 2009-07-16, 12:33
ja polecam jesli masz gofrownice zrobic gofry zmiel ten ryz na make i dopraw wedlug uznan.
Tak z niego mozna zrobic takie kulki i pozstawic je na troche zeby wyschly i podem np. podsamzyc i do zupy.
Rowniez mozna kluski do zupy zrobic
Agnieszka - 2009-07-16, 14:55
robiłam w wersji śniadaniowej
- słodki ryż, przyprawy (kardamon, cynamon, imbir), słód
- jw z dodatkiem kaszy jaglanej i owoców suszonych
- jw z dodatkiem kaszy jaglanej i orzechów włoskich, migdałów (można na słono)
- słodki ryż, wiórki kokosowe, duszne jabłka/ śliwki, cynamon, imbir
w książce Temelie "Gotowaie wg 5 przemian" jest też przepis na smażone kulki (ryż, migdały, kardamon, imbir, sól, twarożek): ugotowany kleiście ryż + podprażone siekane migdały, przyprawy, twarożek wymieszać, uformować kulki, usmażyć na głębokim tłuszczu i odsączyć. Podawać z duszonymi warzywami
gosia_w - 2009-07-16, 14:57
gofrownicy nie mam. Próbowałam zrobić mochi, czyli właśnie kulki, tyle że z ubitego ryżu (znalazłam przepis w "Odżywianie dla zdrowia"). Ale ubijanie szło mi słabo, więc trochę zmiksowałam i wyszła ryżowa zupa. A Ty robisz kulki z takiego po prostu gotowanego?
Agnieszka - 2009-07-16, 16:03
nie wiem do kogo pytanie, ja robiłam tylko różne wersje śniadaniowe jak już smażę to pakory, samosy, kofty itp, czasem jakieś kotlety
gosia_w - 2009-07-16, 19:04
Agnieszko, napisałam do agazimy, bo pisałam post w tym samym czasie, co Ty i Twojego jeszcze nie było. Chyba faktycznie u Temelie widziałam ten przepis na kulki, dzięki za pomoc w znalezieniu . A jutro dodam do płatków owsianych na śniadanie
agazima - 2009-07-17, 06:41
ten ryz ugotowac na sypko i ugniatac w rekach mozna tez z innych kasz robic
|
|