| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - chleb żytnio-gryczany na zakwasie
magdusia - 2007-07-01, 18:43 Temat postu: chleb żytnio-gryczany na zakwasie chleb żytnio-gryczany na zakwasie
1 szklanka zakwasu żytniego
1 kg mąki razowej żytniej
1/2 kg mąki gryczanej(z niepalonej gryki)
Procedura właściwie ta sama co w żytnim na zakwasie,czyli;
wieczorem mieszam zakwas z 1/2 kg mąki żytniej(ja kupiłam taką inną ,grubo mieloną takie jakby płatkowane ziarno) i odstawiam.
następnego dnia rano mieszam zaczyn z 1/2 kg mąki żytniej i 1/2 kg mąki gryczanej.
Dodaję wody do osiągnięcia konsystencji takiej jak ciasto na babkę kręconą.
Dodaję sól,dałam też opakowanie kminku i filiżankę mielonego siemienia.
Dwie wysmarowane formy wysypałam tym razem dużą ilośćią sezamu,wlewam tam ciasto,posypuję sporą ilością sezamu i wkładam do nagrzanego ale wyłączonego piekarnika.
Po godzinie ciasto podwoiło swoją objętość,włączyłam więc gaz na 180st.Po godzinie i 20min chleb już gotowy.
Właśnie się nim zajadam,jest pyszny i delikatny dzięki gryce.Sezam dookoła chleba(jest z każej strony)daje fajną aromatyczną skorupkę.
Teraz jem go z awokado i pomidorem-pycha.
margot - 2007-07-01, 19:34
ja tez taki robię -pycha i jeszcze taki żytnio -kukurydziany
Ania D. - 2007-07-01, 19:57
Polecam, dodatek innych mąk zmienia na korzyść smak chleba. Ja bardzo tak lubię.
|
|