wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Artykuły o zdrowiu - Upadł mit przeciwutleniaczy

Mirka - 2009-08-20, 08:33
Temat postu: Upadł mit przeciwutleniaczy
Upadł mit przeciwutleniaczy.

Z łykaniem suplementów diety nie należy przesadzać. Zawarte w nich przeciwutleniacze mogą odżywiać komórki nowotworowe.
Znajdują się w owocach i warzywach. Wytwarza je również nasz organizm. Przeciwutleniacze to substancje chemiczne działające niczym naturalna tarcza obronna człowieka. Chronią przed wolnymi rodnikami, które uszkadzając komórki, nie tylko przyspieszają proces starzenia się, ale i przyczyniają się do rozwoju chorób.
Z powodu tych właściwości przeciwutleniacze zdobyły rynek, zwłaszcza farmaceutyczny i kosmetyczny. Miliony ludzi wklepuje je sobie z kremem w skórę i łyka w pigułkach. Do najczęściej stosowanych należą: betakaroten, witaminy A, C, E, selen, cynk i magnez.
Najnowsze badania opublikowane w prestiżowym “Nature” powinny ostudzić ten zapał i ukrócić zachwyt nad przeciwutleniaczami. Jak wynika z prac zespołu dr Joan Brugge z Harvard Medical School w Bostonie, substancje te mogą zaopatrywać w energię komórki nowotworowe, co prowadzi do przerzutów choroby.

więcej:

hxxp://www.rp.pl/artykul/9138,351266_Niszcza_wolne_rodniki__ale_karmia_raka.html

Karolina - 2009-08-20, 12:45

Także te naturalne z owoców? Czy tylko syntetyki?
Mirka - 2009-08-20, 13:09

Karolina napisał/a:
Także te naturalne z owoców? Czy tylko syntetyki?

Wygląda na to, że wszelkie.
Dzisiejszą rp czytałam właśnie czekając na lekarską wizytę i zagadnęłam panią doktór na ten temat.
Odpowiedziała, że lekarze już o tym wiedzą od dawna. Przestali przepisywać np. witaminę E, ale sprawa jest wyciszona ze względu na naciski firm farmaceutycznych. Nie przesadzać z owocami. Poza wszystkim fermentują w przewodzie pokarmowym, wytwarzają się alkohole i nie bez powodu wegetarianie częściej zapadają na raka żołądka. To opinia pani doktór pierwszego kontaktu.

Karolina - 2009-08-20, 13:15

Hm...tylko jak do tego się ma terapia Gersona? Co do fermentacji to myślałam, że dzieje się tak wylącznie gdy spożywa się je nieprawidłowo - czyli po posiłku.
Lily - 2009-08-20, 14:02

Karolina napisał/a:
Co do fermentacji to myślałam, że dzieje się tak wylącznie gdy spożywa się je nieprawidłowo - czyli po posiłku.
no tak, bo przecież wtedy muszą czekać na strawienie, inaczej są trawione w pół godziny
osobiście nie wierzę w szkodliwość naturalnych przeciwutleniaczy; weźmy np. herbatę zieloną, która jest znana jako środek przeciwnowotworowy
co do syntetycznych witamin to się zgodzę, zwłaszcza jeśli chodzi o te rozpuszczalne w tłuszczach, o witaminie E też już czytałam, że osoby, które ją suplementowały częściej zapadają na nowotwory i wbrew oczekiwaniom nie zapobiegała ona chorobom serca
inna sprawa, że ponoć onkolodzy zabraniają picia soków marchwiowych i jedzenia surowej marchwi (w końcu się okaże, że nic nie można jeść, bo i produkty zwierzęce, i warzywa, i owoce szkodzą, zboża też ponoć dla człowieka nieodpowiednie...)

Mirka - 2009-08-20, 14:36

Karolina napisał/a:
jak do tego się ma terapia Gersona?

Z tego co zrozumiałam, terapia Gersona polega na podawaniu żywności bogatej w potas i żywe enzymy, a ubogiej w sód , wyłaczeniu z diety zwierzęcych białek, oraz detoksykacji za pomocą lewatyw z kawy.

Karolina - 2009-08-20, 14:49

Własnie - żywności bogatej w naturalne przeciwutleniacze, ogromne ilości witamin także w owocach.
Kreestal - 2009-08-20, 15:10

:lol: Pozostaje żywić się praną, choć nie ... bo przecież powietrze jest zanieczyszczone. Ciekawe co na to frutarianie ;-)
Marcela - 2009-08-21, 06:49

Lily napisał/a:
onkolodzy zabraniają picia soków marchwiowych i jedzenia surowej marchwi

Lily, dlaczego? Brzmi to trochę absurdalnie...

Lily - 2009-08-21, 08:11

Marcela napisał/a:
Lily, dlaczego? Brzmi to trochę absurdalnie...
no właśnie ponoć karmią raka, ja też tego nie rozumiem
Lily - 2009-08-21, 08:20

euridice napisał/a:
Generalnie chyba wszystko karmi raka, co wartościowe dla naszego organizmu.
Też mi się tak wydaje. Poza tym kiedyś czytałam, że duża część chorych na raka umiera po prostu z głodu, bo tracą apetyt i organizm się wyniszcza z braku substancji odżywczych.
Jeśli coś odżywia komórki zdrowe, to odżywia też chore...

Mirka - 2009-08-21, 08:26

Lily napisał/a:
no właśnie ponoć karmią raka, ja też tego nie rozumiem

Podejrzewam, że z powodu wysokiej zawartości cukru, który (również białko) karmi raka. Powinny z diety odpaść wszystkie produkty o wysokim współczynniku glikemicznym.

Karolina - 2009-08-21, 14:46

Myślę, że tu chodzi o beta-karoten.
Pozatym jest jedna substancja, która przez komórki nie jest wchłaniana a przez rak owszem. Chodzi o amigdalinę ;-) Dlatego jabłka warto jeść z pestkami :-)

Lily - 2009-08-21, 15:13

Karolina napisał/a:
Dlatego jabłka warto jeść z pestkami :-)
teraz już jem, ale nie wiem, czy mam odczuwać jakieś efekty tego? :P
Karolina - 2009-08-21, 15:46

;-)
Jędruś - 2009-08-22, 06:49

To syntetyczne przeciwutleniacze a nie naturalne które występują w naturze i w mniejszych stężeniach i w wększej różnorodności.

To było wiadomo od lat 1970-tych doświadczenia z syntetycznym karotenem wywoływały zmiany nowotworowe w komórce. Podobnie z syntetyczną witaminą D.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

kasienka - 2009-08-22, 08:20

Przynajmniej w trakcie chemioterapii lekarze zabronili Zuzi brać jakichkolwiek suplementow. Tylko hepatil na wątrobę bierze. Może coś w tym jest. Ale z owocami i warzywami to chyba nie ma co przesadzać na minus ;)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group