| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - budyń wegański
madalenka - 2009-08-27, 18:06 Temat postu: budyń wegański Przepis baaardzo prosty i szybki, a efekty naprawdę pyszne:
BUDYŃ KOKOSOWY
składniki:
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 3 szkl mleka kokosowego
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
W rondlu wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem i ciągle mieszając, wlewać mleko kokosowe. Postawić na ogniu i wciąż mieszając, zagotować. Masa powinna być jednolicie gęsta. Rozlać do miseczek i posypać wiórkami kokosowymi.
hxxp://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/budyn-kokosowy/
Postanowiłam się podzielić odkryciem, bo właśnie najczęściej uciekają nam rzeczy najbardziej oczywiste ...
agaB - 2009-08-28, 22:56
madalenka, a zamiast cukru, co byś dodała?
madalenka - 2009-08-28, 23:29
Nie mam pojęcia. Jestem dzieckiem cukru, pomalutku zmieniam nawyki, ale póki co 1/3 szklanki cukru na tyle budyniu to i tak o wiele za mało ... Na razie mój największy sukces to herbata niesłodzona. Ale dla czekolady czy marcepanu skoczę w ogień i nie wiem czy kiedyś to się zmieni.
puszczyk - 2009-08-29, 07:16
agaB, najlepiej jakiś słód, bo nie zmieni koloru budyniu. Jeśli budyń może być brązowy to ja bym dodała rozgotowanych daktyli i karobu.
Agnieszka - 2009-08-29, 15:36
słody, które stosujemy (daktylowy, kukurydziany, ryżowy) tylko daktylowy ma ciemny kolor. Do słodzenia można zastosować w zależności od wieku dziecka, smaku, diety np: stewię, ksylitol, napar z lukrecji, miód itp
ag - 2009-08-29, 20:02
Agnieszka a wiesz może gdzie można dostać stewię?
Agnieszka - 2009-08-29, 21:36
ag:
stewię w formie suszu kupowałam na bazarku w swoich okolicach w sklepie ze zdrową. Nam stewia nie pasuje smakowo ale wracam do życia/ zakupów i jak będę w tyg mogę zapytać choć też łazi mi po głowie, ze dostępna była w którymś ze sklepów obecnych na wd
puszczyk - 2009-08-30, 07:19
Dla mnie stewia smakuje jak zielony aspartam.
agaB - 2009-08-30, 21:26
| puszczyk napisał/a: | Dla mnie stewia smakuje jak zielony aspartam. |
Tylko stewia ma dobre właściwości, nie niszczy organizmu.
Karolina - 2009-08-31, 10:13
| puszczyk napisał/a: | | Dla mnie stewia smakuje jak zielony aspartam. |
tak tak Lukrecja jest smaczniejsza, niestety nie wiem czy nadaje się dla dzieciaków bo ciśnienie podnosi. ( ale dla niskociśnieniowców jak najbardziej ).
pomarańczka - 2009-08-31, 13:21
ag stewię możesz kupić tu :www.natura24.pl my tam kupiliśmy, droga puszczyk a dla mnie stewia pachnie i smakuje jak śmierdzące glony jednak najlepiej ten budyń posłodzić słodem ale już po ugotowaniu.
agaB - 2009-08-31, 19:01
| Karolina napisał/a: | | puszczyk napisał/a: | | Dla mnie stewia smakuje jak zielony aspartam. |
tak tak Lukrecja jest smaczniejsza, niestety nie wiem czy nadaje się dla dzieciaków bo ciśnienie podnosi. ( ale dla niskociśnieniowców jak najbardziej ). |
A ja zastanawiałam się, co robić, żeby podnieś sobie ciśnienie, a nie pić kawy.
Dzięki Karolina. Jeśli możesz, to napisz coś więcej o lukrecji.
Czy można nią słodzić herbatę, kawę zbożową?
Karolina - 2009-08-31, 21:26
Tak. Jest baardzo słodka, ale bez żadnego posmaku. Jest to po prostu pokruszony krzeń, który można zmielić na proszek, alu sporzadzić słodki wywar.
agaB - 2009-08-31, 22:24
Karolina, ale ile dziennie można spożyć taki wywar, bo jak czytałam na opakowaniu, to napisali, że nie za dużo. Czy to prawda?
ag - 2009-08-31, 22:36
agnieszka, pomarańczka dzięki za info. Spróbuję zamówić w tym sklepie internetowym
Karolina - 2009-09-01, 08:16
AgaB -to prawda, ze względu na to ciśnienie. Ile dokłanie - nie jestem w stanie powiedzieć.
Agnieszka - 2009-09-01, 12:42
ja zazwyczaj robię napar, ilość korzenia i płynu zależna od potrzeb, lukrecja też ma swój smak i nie każdemu on pasuje
herbaty, kawy pijam zazwyczaj bez dosładzania ale np do różnych deserów, ciast (lukrecja polana na sprawdziła się w szarlotce sypanej a kuchenkę mam b prostą, gazową i wysusza mocno pieczyste)
jestem nisko ciśnieniowa, kawę pijam ale z lukrecją raczej bym nie wypiła, testuj może akurat podpasuje
zojka3 - 2009-09-01, 13:58
| Agnieszka napisał/a: | | ja zazwyczaj robię napar, ilość korzenia i płynu zależna od potrzeb, lukrecja też ma swój smak i nie każdemu on pasuje |
oj tak, dla mnie to ona taka słodko-gorzka jest, nie do przełknięcia
pomarańczka - 2009-09-03, 19:53
agaB yerba mate podnosi ciśnienie,a kawę możesz sobie osłodzić miodem albo słodem
Husar - 2012-02-09, 23:59
Hej.
Przepraszam, jeżeli gdzieś jest to napisane, ale po wpisaniu w szukajkę "mleko kokosowe" po prostu wysiadłem.
Skąd bierzecie mleko kokosowe? Kupujecie tyle kokosów, czy kupujecie w puszczce? Mam lekkie wątpliwości co do wartości odżywczych mleczek puszkowanych. Sam przepis naprawdę mi się spodobał, ale wybicie tylu kokosów, żeby 3 szklanki mleczka uzbierać wydaje się przerażający.
Didier - 2012-02-10, 08:23
a ja robię budyń wegański z kaszy jaglanej, jakoś mam mało zaufania do mąki mleko dowolne, polecam
maharetefka - 2012-02-10, 08:49
Husar, ja uzywam puszkowego
maga - 2012-02-10, 12:16
Czasem używam puszkowego mleka, ale generalnie staram się unikać ze względu na skład i opakowanie. Ostatnio zastępuję mleko zmielonymi na pastę w młynku do kawy.
Staram się też unikać mąki ziemniaczanej - gdy można, zagęszczam zmielonym w młynku ryżem, amarantusem
puszczyk - 2012-02-10, 12:49
Pyszny jest budyń z mleka owsianego (robię z płatków).
Husar - 2012-02-14, 21:45
Ostatecznie skusiłem się na mleko z puszki. Dla wszystkich chętnych wypróbowania tego przepisu - uważajcie! Zamiast mąki ziemniaczanej dałem się oszukać i miast mąki wsypałem cukier puder. Postanowiłem ratować sytuację gdy już było gorąco i dosypałem mąki, niestety nie udało się jej wystarczająco rozmieszać i wyszło dużo grudek.
Ale nie licząc potężnych grudek mąki i tego, że jest muląco słodkie (cukier puder ), to jest niezłe.
kocham_tramwaje - 2012-02-14, 22:21
a wetnę się z moim budyniem:
-pół chałwy stugramowej
-sok owocowy (malina albo wiśnia robi robote)
-trochę miodu (jeśli sok kwaśnawy)
-mąka ziemniaczana-3-4 łyżki
-3 szklanki wody
blendujemy chałwę w pierwszej szklance wody z trochą soku i ewentualnym miodem, dodajemy drugą szklankę wody i stawiamy na maly ogień. z trzeciej szklanki wody odlewamy do gotujacego się przyszłego budyniu, w pozostałej połowie wody z trzeciej szklanki rozmięszujemy mąkę.
tuż przed dodaniem maki ziemniaczanej należy wymieszać gotujący się ww przyszły budyń, gdyż chałwa się oddziela.
no pyszny jest
priya - 2012-02-15, 10:04
ivana_markovitz, wow, jestem pod wrażeniem. Muszę koniecznie wypróbować
Pipii - 2012-02-15, 10:14
jakiej chałwy i jakiego soku używasz? Chałwa chałwie nie równa sok sokowi również. Przepis na budyń jak dla mnie - trochę kontrowersyjny, ale bardzo fajny. Chałwa z sokiem nigdy nie próbowałam, ale mam ochotę
kocham_tramwaje - 2012-02-15, 11:08
| Pipii napisał/a: | akiej chałwy i jakiego soku używasz? Chałwa chałwie nie równa sok sokowi również. Przepis na budyń jak dla mnie - trochę kontrowersyjny, ale bardzo fajny. Chałwa z sokiem nigdy nie próbowałam, ale mam ochotę |
chałwa-wersja budżet by tesco,skawa, lub(w lepszym momencie) wedel (skad mają podobny). waniliowa, albo zwykła.
-czasem robię mleko z chalwy-do kawy, lub kakao.
-aha-żeby było wegańsko, to trzeba szykać chałwy bez jaj w proszku, bo-ku mojemu zdziwieniu- od jakiegoś czasu większość ma.
-sok domowy, jak nie ma to herbapol.
-można i bez soku, ostatnio sprobowałam-polączenie tłustej slodkiej chałwy z kwaskowym sokiem ...no mi bardzo pasuje.
-aha-mleko z masła orzechowego-lyżka masła, łyzeczka miodu,na szklankę wody-też nieźle robi i budyń też fajny.
Lily - 2012-02-15, 11:09
ivana_markovitz, no i zgorszyłaś Pipii
A jak robisz mleko z chałwy, po prostu rozpuszczasz? Jestem wielbicielką chałwy
kocham_tramwaje - 2012-02-15, 11:30
Lily, na szklankę gorącej wody-tak ze 2 centymetry chałwy (nie wiem jak to na gramy) trochę miodu (wedle uznania) i do blendera. wtedy jest takie gładkie. czasem jak chałwa drobno mielona to da rade po prostu rozpuścić w gorącej wodzie, inaczej pływają farfucle
Pipii - 2012-02-15, 14:18
| Lily napisał/a: | ivana_markovitz, no i zgorszyłaś Pipii |
nie, czemu?
Kontrowersyjny nie gorszący
Ale jak pierwszy raz słyszałam o daktylach z ogórkiem zielonym też było to dla mnie kontrowersyjne.
|
|