| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - Kukurydzy?
Kat... - 2009-09-16, 19:42 Temat postu: Kukurydzy? Mój sposób na kukurydzę:
posmarowaną Plantą (kiedyś smarowałam masłem), obsypaną solą i zawiniętą w folię aluminiową kolbę włożyć do piekarnika nagrzanego na maksa na pół godziny. Taka z piekarnika smakuje lepiej niż z wody, ma ładniejszy kolor i pewnie więcej witamin bo się nie wygotowują.
Takie dwie kolby właśnie się pieką a ja się zastanawiam co mogę z nimi zrobić? Nie chcę ich jeść teraz. Chciałabym zrobić coś na jutro co roczne dziecko też będzie mogło jeść. Pewnie trzeba będzie zmiksować bo u Niego kawałeczki ostatnio nie przechodzą. Może jakaś pasta na kanapki? Robił już ktoś coś takiego? Nie wiem z czym tą kukurydzę połączyć. Nic mi nie pasuje. Jest strasznie słodka. Ma ktoś jakiś pomysł? Interesują mnie wegańskie propozycje.
Amanii - 2009-09-16, 21:26
hmm... ja bym stawiała na coś ostrego pomidoro-paprykowego. Ale to nie dla dziecka raczej
Karolina - 2009-09-16, 21:40
Kat a jak długo gotujesz kuku?
Kat... - 2009-09-16, 22:49
Karolina, nie gotuję tylko piekę. Pół godziny.
mandy_bu - 2009-09-17, 07:41
ja zrobiłam parę dni temu zupę i dodałam do niej kuku. Zupa to taka zwyczajna baza, czyli włoszczyzna + olej z pestek winogron. Zostawiam w niej włoszczyznę (oprócz pora) i dodałam jeszcze wcześniej podgotowaną kukurydzę. Oczywiście nie kolbę, tylko te obcięte ziarenka, które po podgotowaniu łatwo dają się obciąć. Zupa wyszła niesamowicie słodka. Mojemu maluchowi bardzo smakowała, ale następnym razem muszę zmiksować, bo kukurydza pięknie w całości wyszła drugą stroną.
Karolina - 2009-09-17, 08:48
Kat ale pisałaś też że wolicz pieczoną od gotowanej wiec dlatego zapytałam
Kat... - 2009-09-17, 09:44
Karolina, gotował zawsze tata w szybkowarze więc pojęcia nie mam. Czytałam gdzieś że to się chyba z godzinę gotuje.
No a ja obcięłam ziarenka i je zmiksowałam z odrobinką mleka kokosowo-sezamowo-migdałowego. Połowę zmieszałam z łyżeczką kakao. Jest słodkie i pyszne, świetnie się nadaje ma kanapki zamiast dżemu czy nuttelli bo nie zawiera cukru. Wygląda to tak:
Karolina - 2009-09-17, 09:53
| Kat... napisał/a: | | Czytałam gdzieś że to się chyba z godzinę gotuje. |
Właśnie dlatego piszę - wielu ludzi gotuje kukurydzę godzinami. A tak na prawde wystarczy 5min gotowania. Wszystko co cenne zostaje w środku Im dłużej się ją gotuje tym twardsza i mniej smaczna
Ewa - 2009-09-17, 12:25
| Karolina napisał/a: | | A tak na prawde wystarczy 5min gotowania | O właśnie, też tyle gotuję, no chyba, że zapomnę o niej to trochę dłużej
Amanii - 2009-09-17, 13:32
to też zależy czy jest młoda czy trochę starsza ja zawsze tak z 20 minut gotowałam, takie mocno żółte. A jak jest troche bielsza to faktycznie krócej wystarczy.
Alcia mnie uświadamiała w tym temacie, podczas słynnego Grilla u Alci, gdzie kukurydza była numerem jeden przez 2 dni
Kat... - 2009-09-17, 19:15
| Amanii napisał/a: | | podczas słynnego Grilla u Alci | och jak ja Wam tego zazdroszczę. Widziałam zdjęcia. Ach... <rozmarzona>
|
|