wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - z pak choy?

ifinoe - 2009-10-01, 21:50
Temat postu: z pak choy?
czy ktoś ma wypróbowany przepis?
Agnieszka - 2009-10-02, 21:31

nie mam bo nie jadłam ale zainspirowana nazwą poszukałam:

Duszone bok choy

Azjatycka kapusta duszona z dodatkiem czosnku..

1 szklanka rosolu z kurczaka
2 lyzki masla
400g bok choy (najlepsze sa malutkie, mlodziutkie)
1 lyzeczka startego swiezego imbiru
2 zabki posiekanego czosnku
1/2 lyzeczki oleju sezamowego

Zagotowac rosol z maslem, jednym, posiekanym zabkiem czosnku i imbirem w glebokiej, duzej patelni. Ulozyc kapustki w rosole, przykryc i dusic do miekkosci na malym ogniu, okolo 5 minut. Przelozyc bok choy na talerz i trzymac w cieple. Pozostaly na patelni rosol zagotowac i zredukowac na silnym ogniu do okolo 1/4 szklanki, dodac pozostaly czosnek i olej sezamowy. Wymieszac i polac kapustki na talerzu.
Podawac jako dodatek do chinskich potraw.

jesli to nie nasza bajederka zapewne wystarczy bulion warzywny :-)
przepis stąd: hxxp://www.cincin.cc/lofiversion/index.php/t3364.html

i jeszcze:
hxxp://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/warzywa/pieczona-kapusta-pak-choi.html

albo: hxxp://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,6684213,Bok_Choy.html
zawsze może być bulion, boczek bym darowała a moze z tofu wędzonym warto potestować

DagaM - 2009-10-03, 14:32

Agnieszka napisał/a:
jesli to nie nasza bajederka zapewne wystarczy bulion warzywny :-)
przepis stąd: hxxp://www.cincin.cc/lofi....php/t3364.html
znam to forum i nie jest to nasza bajaderka :-)
ifinoe, dodam jeszcze, ze pak choi to jedno z najlepszych źródeł wapnia! Na zdrowie :-)

margot - 2009-10-03, 14:35

DagaM napisał/a:
znam to forum i nie jest to nasza bajaderka :-)

tak to inna Bajaderka ,ale obie maja te samo imię :mrgreen: i świetnie znają się na kuchni , wprawdzie na innych ale obie są mistrzyniami w tej dziedzinie

ifinoe - 2009-10-03, 17:54

po przeanalizowaniu przepisów, widzę że głównie króluje w połączeniu z imbirem i czosnkiem...będę kombinować ;)
Agnieszka - 2009-10-03, 21:07

ifinoe: podziel się co i jak wyszło

tak myślałam, że nie nasza bajaderka i zbieg ników ale jak ktoś testował jej potrawy i wie, że gotuje dobrze, to zawsze można przerobić przepis

pewnie wszystkie bajaderki smakowicie gotują :-) , naszej jestem fan :-)

ulapal - 2009-10-03, 22:29

ifinoe, bardziej modyfikowanych nie robilam, ale uwielbiam najprostsze- zeszklone cale liscie na patelni, na masle. wsio.
ifinoe - 2009-10-05, 22:09

zupa pół krem- liście zeszklone maśle, ziemniak, zalane bulionem, dużo koperku...pyszne, ale nie wiem czy smakowo odróżniłabym to od zwykłej kapusty

mam też ochotę na wersję z imbirem, ale wczoraj jedliśmy zupę szpinakowo-imbirową i nie chciałam się powtarzać ;)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group