| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Co dobrego z... - z pak choy?
ifinoe - 2009-10-01, 21:50 Temat postu: z pak choy? czy ktoś ma wypróbowany przepis?
Agnieszka - 2009-10-02, 21:31
nie mam bo nie jadłam ale zainspirowana nazwą poszukałam:
Duszone bok choy
Azjatycka kapusta duszona z dodatkiem czosnku..
1 szklanka rosolu z kurczaka
2 lyzki masla
400g bok choy (najlepsze sa malutkie, mlodziutkie)
1 lyzeczka startego swiezego imbiru
2 zabki posiekanego czosnku
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
Zagotowac rosol z maslem, jednym, posiekanym zabkiem czosnku i imbirem w glebokiej, duzej patelni. Ulozyc kapustki w rosole, przykryc i dusic do miekkosci na malym ogniu, okolo 5 minut. Przelozyc bok choy na talerz i trzymac w cieple. Pozostaly na patelni rosol zagotowac i zredukowac na silnym ogniu do okolo 1/4 szklanki, dodac pozostaly czosnek i olej sezamowy. Wymieszac i polac kapustki na talerzu.
Podawac jako dodatek do chinskich potraw.
jesli to nie nasza bajederka zapewne wystarczy bulion warzywny
przepis stąd: hxxp://www.cincin.cc/lofiversion/index.php/t3364.html
i jeszcze:
hxxp://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/warzywa/pieczona-kapusta-pak-choi.html
albo: hxxp://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,6684213,Bok_Choy.html
zawsze może być bulion, boczek bym darowała a moze z tofu wędzonym warto potestować
DagaM - 2009-10-03, 14:32
| Agnieszka napisał/a: | jesli to nie nasza bajederka zapewne wystarczy bulion warzywny
przepis stąd: hxxp://www.cincin.cc/lofi....php/t3364.html | znam to forum i nie jest to nasza bajaderka
ifinoe, dodam jeszcze, ze pak choi to jedno z najlepszych źródeł wapnia! Na zdrowie
margot - 2009-10-03, 14:35
| DagaM napisał/a: | znam to forum i nie jest to nasza bajaderka |
tak to inna Bajaderka ,ale obie maja te samo imię i świetnie znają się na kuchni , wprawdzie na innych ale obie są mistrzyniami w tej dziedzinie
ifinoe - 2009-10-03, 17:54
po przeanalizowaniu przepisów, widzę że głównie króluje w połączeniu z imbirem i czosnkiem...będę kombinować
Agnieszka - 2009-10-03, 21:07
ifinoe: podziel się co i jak wyszło
tak myślałam, że nie nasza bajaderka i zbieg ników ale jak ktoś testował jej potrawy i wie, że gotuje dobrze, to zawsze można przerobić przepis
pewnie wszystkie bajaderki smakowicie gotują , naszej jestem fan
ulapal - 2009-10-03, 22:29
ifinoe, bardziej modyfikowanych nie robilam, ale uwielbiam najprostsze- zeszklone cale liscie na patelni, na masle. wsio.
ifinoe - 2009-10-05, 22:09
zupa pół krem- liście zeszklone maśle, ziemniak, zalane bulionem, dużo koperku...pyszne, ale nie wiem czy smakowo odróżniłabym to od zwykłej kapusty
mam też ochotę na wersję z imbirem, ale wczoraj jedliśmy zupę szpinakowo-imbirową i nie chciałam się powtarzać
|
|