wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - śniadania wg pięciu przemian wg Katarzyny Jaszczyk-Górskiej

margot - 2009-10-10, 15:46
Temat postu: śniadania wg pięciu przemian wg Katarzyny Jaszczyk-Górskiej
śniadania wg pięciu przemian wg Katarzyny Jaszczyk-Górskiej z czasopisma Magia gwiazd

Owsianka z gruszkami i daktylami
podpraż na suchej patelni szklankę płatków owsianych( mogą tez być owsiane z jęczmiennymi)
O- zagotuj 3 szklanki wody, dodaj płatki , jeśli wolisz nie prażyć dodaj w Metalu
Z- wsyp garść pokrojonych daktyli, dodaj 1-2 pokrojone gruszki ze skórką , trochę migdałów
ze skórka -pokrojone w płatki, 2 łyżki wiórków kokosowych,szczyptę cynamonu,łyżeczkę sklarowanego masła( jeśli wolisz świeże , dodaj je po ugotowaniu)
M- włóż plasterek imbiru
W-dodaj szczyptę soli morskiej
D- oraz kilka kropli cytryny
O- i szczyptę kurkumy
Gotuj na małym ogniu 10-20 minut
Mieszaj od czasu do czasu
po ugotowaniu można dodać łyżeczkę masła-Z

margot - 2009-10-10, 15:56

Kasz jaglana z musem jabłkowym źródło jak wyżej
O- upraż w garnku szklankę kaszy jaglanej( należy do Ziemni ,ale po uprażeniu nabiera cech Ognia)zalej ją wrzątkiem , a następnie odlej , wodę
.Zalej 2 szklankami wrzątku-O-gotuj na małym ogniu około 15 minut,nie mieszaj
w drugim garnku
O zagotuj pół filiżanki wody
Z -dodaj 2 lub 3 pokrojone jabłka, trochę rodzynek, posyp cynamonem
M- dodaj plasterek imbiru
W szczyptę soli
D - kilka kropli cytryny soku
O-i odrobinę wrzącej wody
Dus pod przykryciem ok 10 minut
W tym czasie lekko podpraż na suchej patelni płatki migdałowe ( lub pestki słonecznika, orzechy włoskie)
Nałóż kaszę do miseczek , polej musem jabłkowym i posyp prażonymi migdałami

Agnieszka - 2009-10-11, 10:19

fajne w sam raz na jesienne/zimowe śniadania :-) dziękuję
margot - 2009-10-11, 11:18

te tez pyszne
hxxp://manipura.pl/kuchnia/przepisy/Kasza_jaglana1.html

olgasza - 2009-10-15, 10:33

kurczę, muszę raz wstać wcześniej i zrobić, bo na kanapki już patrzeć nie mogę...
YolaW - 2009-10-15, 21:20

Ja zainspirowana marchewkowymi warsztatami zaczęłam jeść takie właśnie śniadania na ciepło i są rewelacyjne. Pyszne i niesamowicie rozgrzeają na cały dzień - wogóle nie marznę!
margot - 2009-10-15, 21:28

YolaW napisał/a:
Ja zainspirowana marchewkowymi warsztatami zaczęłam jeść takie właśnie śniadania na ciepło i są rewelacyjne. Pyszne i niesamowicie rozgrzeają na cały dzień - wogóle nie marznę!

a jakieś konkretne informacje jak robisz te śniadanka można prosić(przepisik) ?

YolaW - 2009-10-15, 22:37

Ja nie robię dokładnie wg. 5 przemian - choć to się da po prostu uporządkować jeśli chodzi o kolejność.
Ostatnio przerabiam kaszę jaglaną podprażoną i ugotowaną (podprażona nie ma ani trochę goryczki!!), dodaję cynamon i imbir, starte jabłko, rodzynki i orzechy włoskie moczone przez noc, i trochę powideł śliwkowych. Pychota :) I na serio grzeje!
Teraz sobie to uporządkuję żeby wg. 5 przemian było.

[ Dodano: 2009-10-15, 23:39 ]
Jutro ugotuję płatki zamiast jaglanki. Aha, jaglankę gotowałam tak jak podajesz,margot :)

dynia - 2009-10-16, 08:29

Ja też mam kilka fajnych przepisów na śniadania PP i to nie na słodko postaram się wpisać wkrótce ;-)
puszczyk - 2009-10-16, 08:54

margot, a olej zimnotłoczone można dodawać zamiast masła czy należą do innej przemiany?
dynia, wrzucaj.

margot - 2009-10-16, 13:11

puszczyk napisał/a:
margot, a olej zimnotłoczone można dodawać zamiast masła czy należą do innej przemiany?
dynia, wrzucaj.

pewnie ,że można oleje mają tą sama przemianę
Jeszcze sprawdzę czy wszystkie ,ale ja nie spotkałam się ,żeby były w innej przemianie

Dynia tak wrzuć

w tym wydaniu nie było nic o kuchni wh pięciu przemian , ale jak będzie w innych to wrzucę
bo raczej będę kupować , bo oprócz tego kursu pięciu przemian jest kurs kuchni wegetariańskiej i ajurwedy-czyli to co mnie interesuje , każdy z tematów ma byc raz w miesiącu
(w ostatnim trafiły się przepisy na bezsenność ,ale z kurczakiem )

Malinetshka - 2009-10-17, 19:39

dynia napisał/a:
mam kilka fajnych przepisów na śniadania PP i to nie na słodko

O, to ja tym chętniej poczytam :) bo za słodkimi nie przepadam

Czy jak prażycie kaszę jaglaną to nie myjecie jej wcześniej?

gosia_w - 2009-10-17, 19:53

prażę, potem zalewam wrzątkiem, mieszam, wylewam brudna wodę, powtarzam, a potem nalewam wrzątek i gotuję.
puszczyk - 2009-10-18, 09:21

Zrobiłam te pierwsze płatki, ale grzało. :-D
zojka3 - 2009-10-18, 09:28

gosia_w napisał/a:
prażę, potem zalewam wrzątkiem, mieszam, wylewam brudna wodę, powtarzam, a potem nalewam wrzątek i gotuję.

ale tą wodę zmieniasz dlatego, że nie płuczesz jej przed prażeniem czy z jakiś innych przyczyn? Bo ja myję kaszę, prażę i zalewam wrzątkiem (no i gotuję i jem :-D )

gosia_w - 2009-10-18, 09:57

wodę zmieniam dlatego że nie myję przed prażeniem
margot - 2009-10-18, 15:17

puszczyk napisał/a:
Zrobiłam te pierwsze płatki, ale grzało. :-D

:-)

dynia - 2009-10-18, 15:46

Wzmacniająca zupa z płatków owsianych

Z-masło lub olej sezamowy,M-cebulka dymka,M-płatki owsiane,M-sól,D-cytryna,O-słodka papryka,Z-marchewka,Z-kapusta pekińska,M-pieprz,W-sos sojowy

O na gorącej patelni
Z rozgrzać masło ew.olej
M drobno pociętą dymkę,łagodnie podsmażyć,dodać płatki owsiane
W sól
D odrobinę soku z cytryny
O słodką paprykę i pod dostatkiem gorącej wody
Z drobno pokrojoną marchewkę
M oraz pieprz,gotować przez ok.30 min
W doprawic sosem sojowym
D sokiem z cytryny
O i słodką papryką
Z posypać kapustą pociętą w drobne wstążki
W i jeśli masz ochotę pieprzem
Odstawić na chwilę ab y aromaty mogły się przegryźć.

Działanie potrawy jest rozgrzewające i odżywcze.Wzmacnia odporność.Wzmacnia czi oraz jang,rozgrzewa środek.

Przepis z książki Gotowanie wg Pięciu Przemian B.Temelie i B.Trebuth
cdn ;-)

YolaW - 2009-10-18, 17:12

gosia_w napisał/a:
prażę, potem zalewam wrzątkiem, mieszam, wylewam brudna wodę, powtarzam, a potem nalewam wrzątek i gotuję.

robie tak samo. nie zalecali myc przed prazeniem, bo mokre sie dlugo i zle prazy.

[ Dodano: 2009-10-18, 18:13 ]
dynia, dzieki za przepis!

Agnieszka - 2009-10-18, 18:49

czyli powinno być tak ;-) :
O na gorącej patelni
Z rozgrzać masło ew.olej
M drobno pociętą dymkę,łagodnie podsmażyć,dodać płatki owsiane
W sól
D odrobinę soku z cytryny
O słodką paprykę i pod dostatkiem gorącej wody
Z drobno pokrojoną marchewkę
M oraz pieprz,gotować przez ok.30 min
W doprawic sosem sojowym
D sokiem z cytryny
O i słodką papryką
Z posypać kapustą pociętą w drobne wstążki
W i jeśli masz ochotę pieprzem

dynia - 2009-10-18, 19:14

Agnieszka ,dzięki :-) .Przepisywałam to z książki i się machnęłam ;-)

Nie wiem czy ten temat obejmuje tylko śniadania ,bo jest w tej książce parę przepisów na fajne wegańskie ciasta i inne potrawy gorące ,Chętnie wrzucę :-)

margot - 2009-10-18, 19:31

Dynia tu mogą być śniadania ,ale można tez założyć taki sam temat o ciastach :-)
Bo pewnie w tym drugim odcinku w gazecie będzie już inny temat ,może zupy? :mrgreen:

Agnieszka - 2009-10-18, 20:03

i śniadanie Dyni można modyfikację łatwą wykonywać np.:
O - kurkuma, wrzątek
D - płatki orkiszowe/ pszeniczne
M - imbir, majeranek, kminek mielony
W - sól
Z - dynia ;-)

dynia - 2009-10-18, 20:21

Kasza jaglana z grzybami i awokado*

Z-kasza jaglana,Z-grzyby suszone prawdziwki lub shitake,M-imbir,M-pieprz,W-sól,D-pietruszka,O-słodka papryka,Z-masło,Z-awokado,D-cytryna,O-rukola

O- do garnka z gorącą wodą
Z-wsypać kaszę i pocięte w paski grzyby
M-dodać imbir i gotować do miękkości,dodać szczyptę mielonego pieprzu
W-sól
D-obficie pietruszki
O-odrobinę słodkiej papryki
Z-i kawałek masła

jednocześnie

Z-na talerz nałożyć po 1/2 awokado na osobę
M-przyprawić pieprzem
W-solą
D-sokiem z cytryny
O-posiekaną rukolą lub słodką papryką,na wolną część talerza nałożyć kaszę.

Działanie odżywcze.Przy niedoborze czi i krwi.
*danie nadaje się również rewelacyjnie na kolację.
cdn.

PiPpi - 2009-10-18, 23:15

ja bym się przyczepiła do gorącej patelni, która do przemiany ognia nijak nie należy ;-)
jak również słodkiej papryki, która w jaki sposób ma być ogniem, skoro ogniowi przyporządkowany jest smak gorzki? ogień to np.sałaty, mniszek, grejpfrut, kawa?
ale się nie przyczepię ;-)

zojka3 - 2009-10-19, 07:47

YolaW napisał/a:
robie tak samo. nie zalecali myc przed prazeniem, bo mokre sie dlugo i zle prazy

naprawdę nie zauważyłam żeby się coś źle prażyło, jest ok a wersja z myciem przed jest o wiele wygodniejsza/szybsza. Z tym zagotowaniem i wylewaniem wody tyle zabawy :roll:
PiPpi napisał/a:
ja bym się przyczepiła do gorącej patelni, która do przemiany ognia nijak nie należy

a od jakiej przemiany zaczynasz kiedy smażysz?

dynia - 2009-10-19, 09:24

PiPpi napisał/a:
ja bym się przyczepiła do gorącej patelni, która do przemiany ognia nijak nie należy ;-)
jak również słodkiej papryki, która w jaki sposób ma być ogniem, skoro ogniowi przyporządkowany jest smak gorzki? ogień to np.sałaty, mniszek, grejpfrut, kawa?
ale się nie przyczepię ;-)

Jeśli chodzi o tą paprykę to z nazwy jest ona jedynie słodka przecież w rzeczywistości słodkiego smaku nie ma ,podobnie jak kurkuma zaliczana również do smaku gorzkiego tym samym przyporządkowana do ognia.

PiPpi - 2009-10-19, 12:31

zojkaod Ziemi, wlewam przecież olej najpierw a smażenie to po prostu jangizowanie, nadawanie cech ognia ewentualnie..
dynia, jak dodasz duuuużo kurkumy do ryżu np. to napradwę będzie gorzko, papryka czerwona jest słodka przecież, chyba ze mówisz o zielonej, to fakt, ta już jest gorzka i to może być ogień, zwracam honor ;-)

YolaW - 2009-10-19, 13:02

dynia, dawaj te przepisy i zakladaj osobny watek na ciasta, a co! :)
Dzieki juz za to, co wrzuciłaś :)

dynia - 2009-10-19, 14:17

Zapraszam zatem na ciasta
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=255643#255643
Na razie jedynie szarlotka ale bądźcie cierpliwi :-)

YolaW - 2009-10-19, 14:18

super!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group