| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Śniadania i kolacje - śniadania wg pięciu przemian wg Katarzyny Jaszczyk-Górskiej
margot - 2009-10-10, 15:46 Temat postu: śniadania wg pięciu przemian wg Katarzyny Jaszczyk-Górskiej śniadania wg pięciu przemian wg Katarzyny Jaszczyk-Górskiej z czasopisma Magia gwiazd
Owsianka z gruszkami i daktylami
podpraż na suchej patelni szklankę płatków owsianych( mogą tez być owsiane z jęczmiennymi)
O- zagotuj 3 szklanki wody, dodaj płatki , jeśli wolisz nie prażyć dodaj w Metalu
Z- wsyp garść pokrojonych daktyli, dodaj 1-2 pokrojone gruszki ze skórką , trochę migdałów
ze skórka -pokrojone w płatki, 2 łyżki wiórków kokosowych,szczyptę cynamonu,łyżeczkę sklarowanego masła( jeśli wolisz świeże , dodaj je po ugotowaniu)
M- włóż plasterek imbiru
W-dodaj szczyptę soli morskiej
D- oraz kilka kropli cytryny
O- i szczyptę kurkumy
Gotuj na małym ogniu 10-20 minut
Mieszaj od czasu do czasu
po ugotowaniu można dodać łyżeczkę masła-Z
margot - 2009-10-10, 15:56
Kasz jaglana z musem jabłkowym źródło jak wyżej
O- upraż w garnku szklankę kaszy jaglanej( należy do Ziemni ,ale po uprażeniu nabiera cech Ognia)zalej ją wrzątkiem , a następnie odlej , wodę
.Zalej 2 szklankami wrzątku-O-gotuj na małym ogniu około 15 minut,nie mieszaj
w drugim garnku
O zagotuj pół filiżanki wody
Z -dodaj 2 lub 3 pokrojone jabłka, trochę rodzynek, posyp cynamonem
M- dodaj plasterek imbiru
W szczyptę soli
D - kilka kropli cytryny soku
O-i odrobinę wrzącej wody
Dus pod przykryciem ok 10 minut
W tym czasie lekko podpraż na suchej patelni płatki migdałowe ( lub pestki słonecznika, orzechy włoskie)
Nałóż kaszę do miseczek , polej musem jabłkowym i posyp prażonymi migdałami
Agnieszka - 2009-10-11, 10:19
fajne w sam raz na jesienne/zimowe śniadania dziękuję
margot - 2009-10-11, 11:18
te tez pyszne
hxxp://manipura.pl/kuchnia/przepisy/Kasza_jaglana1.html
olgasza - 2009-10-15, 10:33
kurczę, muszę raz wstać wcześniej i zrobić, bo na kanapki już patrzeć nie mogę...
YolaW - 2009-10-15, 21:20
Ja zainspirowana marchewkowymi warsztatami zaczęłam jeść takie właśnie śniadania na ciepło i są rewelacyjne. Pyszne i niesamowicie rozgrzeają na cały dzień - wogóle nie marznę!
margot - 2009-10-15, 21:28
| YolaW napisał/a: | | Ja zainspirowana marchewkowymi warsztatami zaczęłam jeść takie właśnie śniadania na ciepło i są rewelacyjne. Pyszne i niesamowicie rozgrzeają na cały dzień - wogóle nie marznę! |
a jakieś konkretne informacje jak robisz te śniadanka można prosić(przepisik) ?
YolaW - 2009-10-15, 22:37
Ja nie robię dokładnie wg. 5 przemian - choć to się da po prostu uporządkować jeśli chodzi o kolejność.
Ostatnio przerabiam kaszę jaglaną podprażoną i ugotowaną (podprażona nie ma ani trochę goryczki!!), dodaję cynamon i imbir, starte jabłko, rodzynki i orzechy włoskie moczone przez noc, i trochę powideł śliwkowych. Pychota I na serio grzeje!
Teraz sobie to uporządkuję żeby wg. 5 przemian było.
[ Dodano: 2009-10-15, 23:39 ]
Jutro ugotuję płatki zamiast jaglanki. Aha, jaglankę gotowałam tak jak podajesz,margot
dynia - 2009-10-16, 08:29
Ja też mam kilka fajnych przepisów na śniadania PP i to nie na słodko postaram się wpisać wkrótce
puszczyk - 2009-10-16, 08:54
margot, a olej zimnotłoczone można dodawać zamiast masła czy należą do innej przemiany?
dynia, wrzucaj.
margot - 2009-10-16, 13:11
| puszczyk napisał/a: | margot, a olej zimnotłoczone można dodawać zamiast masła czy należą do innej przemiany?
dynia, wrzucaj. |
pewnie ,że można oleje mają tą sama przemianę
Jeszcze sprawdzę czy wszystkie ,ale ja nie spotkałam się ,żeby były w innej przemianie
Dynia tak wrzuć
w tym wydaniu nie było nic o kuchni wh pięciu przemian , ale jak będzie w innych to wrzucę
bo raczej będę kupować , bo oprócz tego kursu pięciu przemian jest kurs kuchni wegetariańskiej i ajurwedy-czyli to co mnie interesuje , każdy z tematów ma byc raz w miesiącu
(w ostatnim trafiły się przepisy na bezsenność ,ale z kurczakiem )
Malinetshka - 2009-10-17, 19:39
| dynia napisał/a: | | mam kilka fajnych przepisów na śniadania PP i to nie na słodko |
O, to ja tym chętniej poczytam bo za słodkimi nie przepadam
Czy jak prażycie kaszę jaglaną to nie myjecie jej wcześniej?
gosia_w - 2009-10-17, 19:53
prażę, potem zalewam wrzątkiem, mieszam, wylewam brudna wodę, powtarzam, a potem nalewam wrzątek i gotuję.
puszczyk - 2009-10-18, 09:21
Zrobiłam te pierwsze płatki, ale grzało.
zojka3 - 2009-10-18, 09:28
| gosia_w napisał/a: | | prażę, potem zalewam wrzątkiem, mieszam, wylewam brudna wodę, powtarzam, a potem nalewam wrzątek i gotuję. |
ale tą wodę zmieniasz dlatego, że nie płuczesz jej przed prażeniem czy z jakiś innych przyczyn? Bo ja myję kaszę, prażę i zalewam wrzątkiem (no i gotuję i jem )
gosia_w - 2009-10-18, 09:57
wodę zmieniam dlatego że nie myję przed prażeniem
margot - 2009-10-18, 15:17
| puszczyk napisał/a: | Zrobiłam te pierwsze płatki, ale grzało. |
dynia - 2009-10-18, 15:46
Wzmacniająca zupa z płatków owsianych
Z-masło lub olej sezamowy,M-cebulka dymka,M-płatki owsiane,M-sól,D-cytryna,O-słodka papryka,Z-marchewka,Z-kapusta pekińska,M-pieprz,W-sos sojowy
O na gorącej patelni
Z rozgrzać masło ew.olej
M drobno pociętą dymkę,łagodnie podsmażyć,dodać płatki owsiane
W sól
D odrobinę soku z cytryny
O słodką paprykę i pod dostatkiem gorącej wody
Z drobno pokrojoną marchewkę
M oraz pieprz,gotować przez ok.30 min
W doprawic sosem sojowym
D sokiem z cytryny
O i słodką papryką
Z posypać kapustą pociętą w drobne wstążki
W i jeśli masz ochotę pieprzem
Odstawić na chwilę ab y aromaty mogły się przegryźć.
Działanie potrawy jest rozgrzewające i odżywcze.Wzmacnia odporność.Wzmacnia czi oraz jang,rozgrzewa środek.
Przepis z książki Gotowanie wg Pięciu Przemian B.Temelie i B.Trebuth
cdn
YolaW - 2009-10-18, 17:12
| gosia_w napisał/a: | | prażę, potem zalewam wrzątkiem, mieszam, wylewam brudna wodę, powtarzam, a potem nalewam wrzątek i gotuję. |
robie tak samo. nie zalecali myc przed prazeniem, bo mokre sie dlugo i zle prazy.
[ Dodano: 2009-10-18, 18:13 ]
dynia, dzieki za przepis!
Agnieszka - 2009-10-18, 18:49
czyli powinno być tak :
O na gorącej patelni
Z rozgrzać masło ew.olej
M drobno pociętą dymkę,łagodnie podsmażyć,dodać płatki owsiane
W sól
D odrobinę soku z cytryny
O słodką paprykę i pod dostatkiem gorącej wody
Z drobno pokrojoną marchewkę
M oraz pieprz,gotować przez ok.30 min
W doprawic sosem sojowym
D sokiem z cytryny
O i słodką papryką
Z posypać kapustą pociętą w drobne wstążki
W i jeśli masz ochotę pieprzem
dynia - 2009-10-18, 19:14
Agnieszka ,dzięki .Przepisywałam to z książki i się machnęłam
Nie wiem czy ten temat obejmuje tylko śniadania ,bo jest w tej książce parę przepisów na fajne wegańskie ciasta i inne potrawy gorące ,Chętnie wrzucę
margot - 2009-10-18, 19:31
Dynia tu mogą być śniadania ,ale można tez założyć taki sam temat o ciastach
Bo pewnie w tym drugim odcinku w gazecie będzie już inny temat ,może zupy?
Agnieszka - 2009-10-18, 20:03
i śniadanie Dyni można modyfikację łatwą wykonywać np.:
O - kurkuma, wrzątek
D - płatki orkiszowe/ pszeniczne
M - imbir, majeranek, kminek mielony
W - sól
Z - dynia
dynia - 2009-10-18, 20:21
Kasza jaglana z grzybami i awokado*
Z-kasza jaglana,Z-grzyby suszone prawdziwki lub shitake,M-imbir,M-pieprz,W-sól,D-pietruszka,O-słodka papryka,Z-masło,Z-awokado,D-cytryna,O-rukola
O- do garnka z gorącą wodą
Z-wsypać kaszę i pocięte w paski grzyby
M-dodać imbir i gotować do miękkości,dodać szczyptę mielonego pieprzu
W-sól
D-obficie pietruszki
O-odrobinę słodkiej papryki
Z-i kawałek masła
jednocześnie
Z-na talerz nałożyć po 1/2 awokado na osobę
M-przyprawić pieprzem
W-solą
D-sokiem z cytryny
O-posiekaną rukolą lub słodką papryką,na wolną część talerza nałożyć kaszę.
Działanie odżywcze.Przy niedoborze czi i krwi.
*danie nadaje się również rewelacyjnie na kolację.
cdn.
PiPpi - 2009-10-18, 23:15
ja bym się przyczepiła do gorącej patelni, która do przemiany ognia nijak nie należy
jak również słodkiej papryki, która w jaki sposób ma być ogniem, skoro ogniowi przyporządkowany jest smak gorzki? ogień to np.sałaty, mniszek, grejpfrut, kawa?
ale się nie przyczepię
zojka3 - 2009-10-19, 07:47
| YolaW napisał/a: | | robie tak samo. nie zalecali myc przed prazeniem, bo mokre sie dlugo i zle prazy |
naprawdę nie zauważyłam żeby się coś źle prażyło, jest ok a wersja z myciem przed jest o wiele wygodniejsza/szybsza. Z tym zagotowaniem i wylewaniem wody tyle zabawy
| PiPpi napisał/a: | | ja bym się przyczepiła do gorącej patelni, która do przemiany ognia nijak nie należy |
a od jakiej przemiany zaczynasz kiedy smażysz?
dynia - 2009-10-19, 09:24
| PiPpi napisał/a: | ja bym się przyczepiła do gorącej patelni, która do przemiany ognia nijak nie należy
jak również słodkiej papryki, która w jaki sposób ma być ogniem, skoro ogniowi przyporządkowany jest smak gorzki? ogień to np.sałaty, mniszek, grejpfrut, kawa?
ale się nie przyczepię |
Jeśli chodzi o tą paprykę to z nazwy jest ona jedynie słodka przecież w rzeczywistości słodkiego smaku nie ma ,podobnie jak kurkuma zaliczana również do smaku gorzkiego tym samym przyporządkowana do ognia.
PiPpi - 2009-10-19, 12:31
zojkaod Ziemi, wlewam przecież olej najpierw a smażenie to po prostu jangizowanie, nadawanie cech ognia ewentualnie..
dynia, jak dodasz duuuużo kurkumy do ryżu np. to napradwę będzie gorzko, papryka czerwona jest słodka przecież, chyba ze mówisz o zielonej, to fakt, ta już jest gorzka i to może być ogień, zwracam honor
YolaW - 2009-10-19, 13:02
dynia, dawaj te przepisy i zakladaj osobny watek na ciasta, a co!
Dzieki juz za to, co wrzuciłaś
dynia - 2009-10-19, 14:17
Zapraszam zatem na ciasta
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=255643#255643
Na razie jedynie szarlotka ale bądźcie cierpliwi
YolaW - 2009-10-19, 14:18
super!
|
|