wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Produkty spożywcze - przechowywanie olejów

topcia - 2009-10-17, 01:21
Temat postu: przechowywanie olejów
Gdzie przechowujecie oleje? My do tej pory w lodówce w 2-4 stopniach. Właśnie wyczytałam, ze oliwę z oliwek nie powinno się przechowywać w lodówce, ale w chłodnym miejscu, ponieważ traci walory odżywcze. Czyli gdzie?
I jak jest z innymi olejami? :-)

gosia_w - 2009-10-17, 13:28

Ja przechowuję oleje w lodówce, a oliwę w kuchni na blacie.
koniczynka_k - 2009-10-17, 14:58

Ja dokładnie tak samo.
Nie wiem jak z wartościami odżywczymi ale oliwa z oliwek w lodówce mocno gęstnieje - mało to praktyczne :)

maryczary - 2009-10-17, 16:54

Oliwe z oliwek trzymam w szafce kuchennej, lniany olej w lodówce.

skoro jesteśmy przy olejach, to co mogę zrobic z przeterminowanym olejem lnianym który jest mega gorzki? coś naoliwić, jakieś sprzęty, może do czyszczenia, no przeterminował mi się w sklepie i aż szkoda wylać...

karmelowa_mumi - 2009-10-17, 17:30

maryczary, a może do ciała by się nadał, albo do masażu, ja kiedyś smarowałam się oliwą z oliwek, super skóra!
Malinetshka - 2009-10-17, 18:17

Olej lniany rozluźnia kręgosłup, kręgi. Takie smarowanie można sobie robić przez 2-3 tyg. przed wizytą u masażysty czy kręgarza. Trzeba tylko uważać, żeby ich za mocno nie poluzować tym smarowaniem, bo coś się może samoistnie przestawić :> Nie wiem czy wskazane jest zatem długotrwałe smarowanie..
dżo - 2009-10-17, 20:15

Słonecznikowy, lniany, z pestek dyni, z orzechów włoskich (wszystkie tłoczone na zimno) w lodówce choć jak byłam w sklepie z olejami to pani sprzedawczyni (widać, że nała się na rzeczy) powiedziała, że tylko lniany trzeba w lodówce.
Oliwę trzymam w temperaturze pokojowej.

topcia - 2009-10-17, 22:25

Dzięki za odp. ;-) Rozumiem, ze te które trzymacie poza lodówką także już otwarte nie zmieniają miejsca zamieszkania?

[ Dodano: 2009-10-17, 23:27 ]
koniczynka_k napisał/a:
dówce mocno gęstnieje - mało to praktyczne :)

no i podobno wtedy traci odzywcze właściwości.
Aha-jeśli coś smażycie na oliwie i zostaje na patelni-wylewacie resztki czy czekają na powtórny użytek?

gosia_w - 2009-10-18, 09:10

nie używam powtórnie oleju ani oliwy
zojka3 - 2009-10-18, 09:19

ja też zawsze wylewam taki olej a w lodówce trzymam wszystkie opróch oliwy z oliwek
Arielka.v - 2009-10-18, 11:35

takie zwykle oleje ktorych uzywam do smażenia, np. slonecznikowy zawsze mam w lodówce natomiast takie do surówek, np. z pestek winogron w temperaturze pokojowej.

nigdy nie używam powtórnie tego samego oleju do smażenia.
olej wylewam i myje patelnie.

topcia - 2009-10-18, 23:16

Arielka.v napisał/a:
z pestek winogron w temperaturze pokojowej.

jesteś pewna, że to odpowiednia temperatura ?

dżo - 2009-11-02, 21:02

W książce "Oliwa z oliwek dla zdrowia i urody" znalazłam takie informacje:
"Oliwę z oliwek należy przechowywać zawsze szczelnie zamkniętą w przewiewnym, ciemnym miejscu o temperaturze 10 -16 st. C.Warto ją przelać do butelki z ciemnego szkła ponieważ promienie śłoneczne i światło szkodzą oliwie.
Po otwarciu butelki oliwę należy zużyć w ciagu 3 miesięcy.
Nieotwarta ma trwałość 18 miesięcy".

Judyt - 2009-11-02, 22:19

Dżo, warto kupić tę ksiązkę?
olgasza - 2009-11-03, 10:55

ja używam powtórnie oleju, np. jednego dnia robimy frytki, a na drugi dzień w tym oleju smażę paprykę...
BTW - oleju nie wolno wylewać do kanalizacji!!! zanieczyszcza wodę... Najlepiej zasypać mąką i zetrzeć papierowym ręcznikiem, i wtedy do kosza. Dziewczyny na chustowym pisały, że dobrze wsiąka w pieluchę jednorazową, jak ktoś używa :-)

lilias - 2009-11-04, 08:52

ja olej po wykorzystaniu zlecam do puszki po karmie dla kota, czy po groszku i wyrzucam ze śmieciami, staram się go używać do smażenia jak najmniej

dżo napisał/a:
Słonecznikowy, lniany, z pestek dyni, z orzechów włoskich (wszystkie tłoczone na zimno) w lodówce ...
Oliwę trzymam w temperaturze pokojowej.


przechowuję podobnie jak dżo

kofi - 2009-11-04, 09:23

No właśnie, ile razy :oops: można ewentualnie użyć oleju po głębokim smażeniu?
Mnie ostatnio został po sajgonkach - taki ładny żółciutki, czysty (słonecznikowy to był), że wlałam do słoika i zostawiłam (pewnie na następne sajgonki wkrótce). Jak smażę faworki, czy pączki, to też zwykle ze 2 razy w tym samym. A może nawet 3, to może być szkodliwe?
(oczywiście jakiś osad, który się wytrąca zostawiam, wlewam tylko ten "czysty" olej)

dżo - 2009-11-04, 21:48

Judyt napisał/a:
warto kupić tę ksiązkę?

Judyt, trudno mi powiedzieć, ja jej nie kupowałam, odziedziczyłam po mamie, sama pewnie bym nie kupiła. Książka zawiera ciekawe informacje, mnie najbardziej interesują te dotyczace wykorzystania oliwy do leczenia. Ma tez przepisy ale takie mało oryginalne.
Gdybys była zainteresowana to mogę Ci ją pożyczyć.

kofi napisał/a:
No właśnie, ile razy można ewentualnie użyć oleju po głębokim smażeniu?
kofi, zasada jest taka, ze tylko raz ale olej do tanich produktów nie nalezy i mi szkoda jest wyrzucać litr oleju po jednym głębokim smazeniu więc wykorzystuję go jeszcze kilka razy. Wazne aby kolor oleju był jasny.
topcia - 2009-11-05, 00:59

olgasza napisał/a:
Dziewczyny na chustowym pisały, że dobrze wsiąka w pieluchę jednorazową, jak ktoś używa :-)

ale chyba uzywaną???? :-P bo dodatkowo co raz nowa to spory koszt.....

Cytat:
W książce "Oliwa z oliwek dla zdrowia i urody" znalazłam takie informacje:

a co piszą na temat smażenia w extra virgine? będę wdzięczna za odp. ;-)

dżo - 2009-11-06, 22:12

topcia, piszą tak:

"Oliwę, w przeciwieństwie do innych tłuszczów i olejów, można rozgrzewać do 170 st. C bez ryzyka zmiany jej chemicznej struktury. Punkt wrzenia oliwy - moment, w którym zaczyna dymić - jest znacznie wyższy niż w przypadku innych tłuszczów.
Ponieważ ma właściwości antyutleniajace jest najbardziej stabilna w wysokiej temperaturze. Przyczynę można łatwo wytłumaczyć - oleje pod wpływem ciepła zaczynają się rozkładać - utleniają się i to tym szybciej im więcej mają nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oliwa składa się w ponad 80% z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i dlatego jest wyjątkowo stabilna. Ponadto oliwa zawira sporo witaminy E, która dodatkowo chroni ją przed utlenianiem. Jest więc oczywiste, dlaczego naturalna oliwa extra znakomicie nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia."

topcia - 2009-11-07, 02:14

dżo, wielkie dzięki ;-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group