| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Ciasta wg Pięciu Przemian
dynia - 2009-10-19, 14:16 Temat postu: Ciasta wg Pięciu Przemian Wegańska szarlotka
Składniki:
mąka z korzenia maranty lub ziemniaczana Z,mąka pszenna razowaD,kakao O,olej Z,słodkie jabłkaZ,cukier trzcinowy Z,anyżek M,mus orzechowy lub zmielone orzechy laskowe Z,rodzynki Z,sok jabłkowy Z,cynamon Z
Przygotowanie:
Z-łyżkę mąki: z maranty lub ziemniaczanej rozprowadzić w zimnej wodzie
Ciasto:
D-filiżankę mąki pszennej razowej
O-szczyptę kakao
Z-mąkę z maranty lub ziemniaczaną 1/3 filiżanki schłodzonego oleju i trochę cukru trzcinowego
M-szczyptę zmielonego anyżku
W-i 1/3 szklanki zimnej wody zagnieść na elastyczne ciasto i włożyć do lodówki na ok 15 min.
Rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem tortownicę.Piec 15 min w temp.250 C.
Jabłka:
Z-zetrzeć 3,4 słodkie jabłka,dodać2,3 łyżki musu orzechowego lub zmielonych orzechów,1/2filiżanki rodzynek wymieszać i umieścić na cieście.Obrać 3,4 słodkie jabłka pokroić w plastry i przybrać brzeg ciasta..Wstawić do piekarnika i piec 10 min w temp 250 C.
Polewa:
Z-filiżankę soku jabłkowego,wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej uprzedni w zimnej wodzie,dodać trochę cynamonu,zagotować i polać gotowe ciasto
Działanie lekko chłodzące i odżywcze,wzmacnia soki.
'Gotowanie wg Pięciu Przemian' B.Temelie,B.Trebuth
cdn.
YolaW - 2009-10-19, 14:21
dynia, proszę o jeszcze Może coś rozgrzewającego na zimę tym razem?
dynia - 2009-10-19, 14:35
Wegańskie ciasto z dynią
Składniki:
mąką pszenna razowaD,kakao D,olej Z,kolendra M,dynia Z, słód jęczmienny lub syrop klonowy Z, rodzynki Z, zmielona wanilia lub wanilia w strąku Z, mus orzechowy lub zmielone orzechy laskowe Z,zmielony imbir M,agar-agar W,cytryna D,słodka papryka O,orzechy włoskie Z
Ciasto:
D-filiżankę mąki pszennej razowej
O-szczyptę kakao
Z-1/3 filiżanki oleju
M-szczyptę zmielonej kolendry
W-i 1/4 filiżanki zimnej wody rozmieszać widelcem i wstawić do lodówki na 20 min.Rozwałkować ciasto i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem tortownicę.Piec 15 m9n w temp 250 C aż ciasto będzie chrupiące
Dynia:
O-do małej ilości gorącej wody
Z-wrzucić 300 g drobno pokrojonej dyni,dodać 2 łyżki słodu ,łyżkę rodzynek,sczyptę zmielonej wanilii,łyżkę musu lub zmielonych orzechów
M-szczyptę imbiru
W-łyżkę agaru rozprowadzonego uprzednio w zimnej wodzie
D-odrobinę soku z cytryny
O-szczyptę słodkiej papryki ,gotować aż dynia zmięknie,przetrzeć ,odczekać i umieścić na cieście
Z-posypać prażonymi orzechami włoskimi
Działanie odżywcze i lekko rozgrzewające.Wzmacnia czi i krew.Wzmacnia śledzionę ,żołądek i nerki.Usuwa wilgoć.Idealne danie dla dzieci.Zalecane przy astmie.
cdn.
YolaW - 2009-10-19, 14:40
dynia, dzięki wielkie!! Olaf też posmakuje!
rosa - 2009-10-19, 19:41
a ta woda w lodówce to po co?
dynia - 2009-10-19, 19:52
| rosa napisał/a: | | a ta woda w lodówce to po co? |
Te wszystkie wcześniejsze ingrediencje mieszasz z tą wodą i siup na kwadransik do lodówki w celu łatwiejszego wyrobienia go
rosa - 2009-10-20, 08:36
dzięki, dżizas jaka ja jestem tępa, pocieszam się że to przez tą ciążę
|
|