| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Ogólne rozmowy - hxxp://forum.gazeta.pl/forum/w,36,32664646,32664646,TLUSZCZE
devil_doll - 2009-11-08, 17:44 Temat postu: hxxp://forum.gazeta.pl/forum/w,36,32664646,32664646,TLUSZCZE co myslicie o tym ?
maryczary - 2009-11-08, 20:27
nie mogę tego otworzyć
kociakocia - 2009-11-08, 20:39
czy to to? hxxp://forum.gazeta.pl/forum/w,36,32664646,32664646,TLUSZCZE_kilka_faktow.html
devil_doll - 2009-11-08, 21:32
cos mi sie z ta optymalna obilo a wkleilam bo natknelam sie na in nych forach na wypowiedzi jak to ludzie smaza dzieciom na kokosowym i palmowym bo to najzdrowsze i sie zalamalam z deka
magdusia - 2009-11-08, 21:41
no ale przecież smażenie na kokosowym czy palmowym jest zdrowsze ze względu na to że są jednonienasycone i tak łatwo się nie utleniają podczas smazenia
oleje nienasycone są bardzo zdrowe ale na surowo.
topcia - 2009-11-08, 23:37
| Cytat: | | no ale przecież smażenie na kokosowym czy palmowym jest zdrowsze ze względu na to że są jednonienasycone i tak łatwo się nie utleniają podczas smazenia |
właśnie miałam to napisać. CHyba, że smażymy na oliwie
devil_doll - 2009-11-09, 07:40
z tego co czytalam jak bede miec moment wkleje zrodlo zdrowszy od palmowgo jest bezeurekowy do smazenia. gdzies tu dzo tez pisala o oleju kokosowym bodajze.
kociakocia - 2009-11-09, 09:02
ja tylko na koko małej smażę jeśli muszę, nam na kujawskim z 1go tłoczenia lub koko
devil_doll - 2009-11-09, 09:12
ja smaze na bezurekowym a koko uzywam na zimno.
[ Dodano: 2009-11-09, 09:36 ]
poza tym olej palmowy i kokosowy zawiera nasycone kwasy tluszczowe, ktore odpowiadaja za choroby serca stezenie LDL etc.
Tempeh-Starter - 2009-11-09, 10:13
mi się niestety palmowy kojaży z mydłem PalmOlive i kremem do golenia (też z palmowego)
chyba samo smażenie jest średnio zdrowe więc to taki spór trochę jak - co jest zdrowsze? fajka czy cygaro?
magdusia - 2009-11-09, 10:14
no ale czy po podgrzaniu każdy olej nie staje się nasycony?? moim zdaniem szczególnie niezdrowe jest smażenie na olejach nienasyconych zimnotłoczonych,a w ogóle to nie ma żadnego sensu bo taki nienasycony i zimnotłoczony podczas smazenia po pierwsze gubi swoje dobroczynne właściwości a po drugie może być toksyczny bo się szybko utlenia.A taki kokosowy jest przynajmniej stabilny podczas smażenia.
No najzdrowiej to wcale nie smażyć i używać olejów na zimno
devil_doll - 2009-11-09, 10:32
jak wroce do wawy to napisze dokladnie o co mi chodzi.
zgadzam sie ze smazenie na olejach zimnotloczonych jest niezdrowe aczkolwiek jest olej rzepakowy slonecznikowy po co kokosowy ? chyba ze sie smazy na duzym ogniu etc...... ja unikam smazenia. jesli chodzi o olej palmowy czytalam ze ma krotki termin waznosci podobnie bodajze jak lniany. ciekawa dyskusje o olejach widzialam jakis czas temu na wegetarianie.pl
kociakocia - 2009-11-09, 10:42
no i znowu nie wiem co mam myśleć
piszcie, poczytam
magdusia - 2009-11-09, 10:57
a tak w ogóle to moim zdaniem w miarę zdrowo odżywiający się wegetarianin nie musi się bać o te jednonienasycone tłuszcze,że co że niby miażdzycy się mozna po tym nabawić no bez przesady.Jak na codzień nie je się fastfoodów , mięsa i góry słodyczy to mozna spać spokojnie.Po prostu trzeba zachować zdrowy rozsądek i tyle,a smażyć w głębokim tłuszczu moim zdaniem to wcale się nie powinno(moje prywatne zdanie;P)
kociakocia - 2009-11-09, 11:29
a ja właśnie po pół roku, albo i lepiej nawet od kupna, otworzyłam olej Vitosan ( z nasion zbóż i owoców), nie wiedziałam, że on jest taki pyszny i aromatyczny
Tempeh-Starter - 2009-11-09, 12:24
... ja zrobiłem dokładnie takie samo odkrycie (i też nie dawno)
Carapelly olej nazywa się Olis
cena niższa od wszystkich olive extra vergin oil
z nasion wielu zbóż, orzechów i pestek owoców, w tym porzeczek - no zajebisty
na półce z której biorę oleje zawsze jakoś go omijałem
teraz będę brał. Polecam
|
|