wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Produkty spożywcze - TEMPEH - teraz możesz robić go w domu!

Tempeh-Starter - 2009-11-11, 12:56
Temat postu: TEMPEH - teraz możesz robić go w domu!
Tempeh to sojowy, makrobiotyczny przysmak z Indonezji,
który ze względu na swoje doskonałe własności dietetyczne,
kulinarne i smakowe przez wiele osób uznawany jest
za najlepszy z pokarmów wegetariańskich.

Teraz, niskim kosztem możesz włączyć ten egzotyczny produkt do swojej codziennej diety!




..a to moje ostatnie dzieło (robiłem wczoraj test partii startera która właśnie przyszła)
i o proszę bardzo jak mi się udało - i tempeh i zdjęcie - 1055g świeżego, białego tempehu :)

topcia - 2009-11-13, 19:08

czym się różni od tofu?
Czy nie rozwinie się pleśń, jeśli tyle czasu będzie leżał w wilgoci?

agazima - 2009-11-13, 22:09

ja ubustwiam tempeh i przynzma ze kupilabym go sobie ten starter , to jest specjalna plesc ale zdrowa dla nas. ale duzo roboty z tym :(
Tempeh-Starter - 2009-11-14, 00:16

przepis na tempeh jest prosty, jeśli chodzi o ilość składników i czynności bez porównania prostszy niż na ciasto czy pizzę:
- trzeba obgotować i wyłuskać soję
- namoczyć ją
- ugotować z odrobiną octu
- odcedzić i ostudzić
- dodać Tempeh Starter
- włożyć do torebek i pozostawić w cieple na ok. 24h

pleśń się nie rozwinie, soja się nie zepsuje - wzrastająca na soi dobroczynna kultura Rhizopus o. nie dopuścii ani obcych pleśni ani bakterii...

bojster - 2009-11-14, 00:20
Temat postu: Re: TEMPEH - teraz możesz robić go w domu!
Tempeh-Starter napisał/a:
Teraz, niskim kosztem możesz włączyć ten egzotyczny produkt do swojej codziennej diety!


Sęk w tym że w domu go nie uwędzę, a wędzony jest najlepszy. :P

No ale smażony też może być. ;-)

PS. to ten starter? hxxp://www.tempeh.info/starter/free-sample.php

PPS. Wątek o tempehu: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2275

PPPS. Aktualnie mam w lodówce 1x wędzony i 1x smażony. Mniam! ;-)

Tempeh-Starter - 2009-11-14, 08:04

wędzarnia w domu to faktycznie marny pomysł... :-D
ale świeży, robiony samemu jest bardziej wszechstronny w zastosowaniu....
(próbowałeś np na słodko???, z pieczonymi bananami)
no i jeszcze zalety takie że poświęcając trochę czasu, energii i robiąc samemu

- dokładnie wiesz co jesz
- robisz kiedy chcesz
- porcja 200g licząc razem z soją ze sklepu wychodzi za ok.... (!) 3,49zł(!)
dzięki temu w zależności od uznania może to być okazjonalny przysmak ale też stały element codziennej dzietny - poważne źródło wysokiej jakości białka


nie to nie jest ten starter
ten starter jest tutaj :arrow: hxxp://www.tempehservice.com/?pl_tempeh-starter,22]Tempeh Starter

(dzięki za link do wątku ;-)

kofi - 2009-11-14, 11:25

Mnie (z moją chorobą "zrób to sam") to nawet pasuje. Tym bardziej, że tempeh u nas drogi okrutnie (ten słowacki) i rzadko spotykany.
Tylko co to znaczy: wyłuskać soję?
(No i zniechęca mnie proces moczenia i gotowania soi - kiedyś przeczytałam, ze powinno się moczyć 18 godzin i 6 godzin :shock: gotować, od tego czasu jakoś rzadko ją gotuję).

nika - 2009-11-14, 17:49

To "wyłuskać soję" mnie przeraża, a po za tym nigdy nie jadłam Tempeh i mnie kusi strasznie.
agazima - 2009-11-14, 20:26

a mnie przeraza utrzymanie temperatury w piekarniku przez 24 h! tempeh smakuje jak szynka ale taka lepsza ( niestety)
Tempeh-Starter - 2009-11-14, 21:51

oj to wszystko jest łatwizna, serio!

oto jak wyłuskać soję: - to trwa tylko chwilę dłużej niż obieranie ziemniaków

Wystarczy obgotować soję 30 minut przepłukać i na koniec zalać zimną wodą a potem włożyć w ziarna obie dłonie i miesić ją solidnie jak ciasto, po 10 minutach łupinki zejdą ze wszystkich fasolek.
Teraz trzeba zamącić wodę tak aby łupinki zaczęły wirować nad ziarnami i zalć je z wodą do zlewu (najlepiej na sitko) Takie zlewanie powtarzamy 5-7 razy i mamy ślicznie wyłuskaną, czyściutką soję...
a przy okazji możemy sobie sprawdzić jak izoflawony sojowe działają na skórę dłoni i paznokcie :)

jak utrzymać temperaturę w piekarniku?

warunek jest jeden, trzeba mieć piekarnik z oświetleniem, światełko będzie źródłem ciepła
jedyne co można kombinować to z odległością torebek z rosnącym tempehem od tego światła - na początku bliżej a po 8-12 godz (kiedy tempeh sam zacznie wydzielać ciepełko) trochę dalej. generalnie jest tak że jak na początku ma za chłodno to nie zacznie kichać tylko po prostu nie może biedak dobrze wystartować i trwa to dłużej, potem jak już się rozkręci to trzeba tylko obniżyć trochę półkę

biały lis - 2012-09-17, 09:16

a czy istnieje jakaś opcja na tempeh bez piekarnika? w moim nie da się ustawić tmperatury i światełka nie ma.
jagodzianka - 2012-09-18, 22:32

biały lis, temperatura to nie problem bo tam nic nie ustawiasz, w ogóle jej nie włączasz, grzeje tylko światełko. A kontrolujesz termometrem osobnym.
Bez światełka to chyba nie da rady.

biały lis - 2012-09-19, 08:14

jagodzianka, W tym problem. Bo posiadam taki zielony klasyk kupiony na targu. Nie jest na tyle nowoczesny aby mieć światło ;p

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group