| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Przetwory - Przetwory dyniowe by się nie psuły...
pomarańczka - 2009-11-11, 16:11 Temat postu: Przetwory dyniowe by się nie psuły... Dort czy wkładałaś dynię Hokkaido rozgotowaną w słoiki? Taką bez przypraw,by ją pózniej wykorzystywać w kuchni? Czy pasteryzacja jest na tyle dostateczna by się nic nie popsuło? Różnie to u mnie bywa Myślę o zapieczeniu jej,potem w słoik i pasteryzacja. Są przecież jakieś sposoby by było o.k
dort - 2009-11-12, 20:53
no, właśnie nam też równie się udaje - pieczemy dynie tak jak jabłka w piekarniku, potem gorącą do słoików - teoretycznie powinno wyjść i bez problemów się przechowywać - (pani, od której kupujemy tą dynię w słoikach - robi dwie wersję: sama dynia lub dynia z jabłkami - tłumaczyła nam, że robi ją tak jak pozostałe przetwory z owoców i jej się zawsze dobrze przechowuje)
nie wiem dlaczego nam raz wychodzi a raz nie
pomarańczka - 2009-11-12, 22:31
| dort napisał/a: | | pieczemy dynie tak jak jabłka w piekarniku, potem gorącą do słoików - teoretycznie powinno wyjść i bez problemów się przechowywać | tak też uczynię ,taki mam właśnie plan,a potem będzie o.k | dort napisał/a: | | pani, od której kupujemy tą dynię w słoikach - robi dwie wersję: sama dynia lub dynia z jabłkami - tłumaczyła nam, że robi ją tak jak pozostałe przetwory z owoców i jej się zawsze dobrze przechowuje) | to też niezły pomysł z tym jabłkiem,ostatnio odkryłam starą odmianę koszteli jest smakowita,chyba kupimy jej więcej i będziemy przechowywać w piwnicy aby długo się nie psuła | dort napisał/a: | nie wiem dlaczego nam raz wychodzi a raz nie | to kwestia względna,ale fazy księżyca też mają swoje znaczenie ,także to w jakim nastroju psychicznym jest osoba,która robi przetwory no i czy nie jest się w trakcie miesiączki niby nic,a jednak to dużo znaczy,ale się wymądrzam sorry. Mój dobry przyjaciel robi różne przetwory i śpiewa przy tym różnorakie mantry i wszystko mu wychodzi i jest pyszne! Sama próbowałam,ma farta niesamowitego nieprawdaż? Mógłby i nam troszkę przetworów porobić
[ Dodano: 2009-11-30, 11:32 ]
Zapiekłam,włożyłam w słoiczki, zapasteryzowałam w piekarniku jest o.k Trochę roboty z tym było,ale już po wszystkim
ulapal - 2009-12-14, 00:55
no mi tez nie sloiki dyniowe w tym roku nie wyszly. pasteryzowalam dosc dlugo, i juz po tygodniu skwasnialy.
ja obstawiam ze to brudny sloik/???
mamie mojej zawsze sie udaje
|
|