wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Sprzęty kuchenne - Moździerz

gosia_w - 2009-11-18, 21:30
Temat postu: Moździerz
Chciałam poprosić Mikołaja, żeby przyniósł mi moździerz w tym roku. Tylko nie wiem, z czego powinien być zrobiony - znalazłam granitowe, marmurowe, stalowe, z mosiądzu i z porcelany. Chciałabym rozgniatać przyprawy, robić gomasio, pesto. Zorientowałam się niedawno, że jest różnica w smaku między rozgniatanymi a mielonymi. Do tej pory rozgniatałam sezam (mam malutki drewniany moździerz), a ostatnio zmieliłam. I to mielone gomasio nie smakowało nam. Czy możecie mi doradzić, jaki moździerz jest najlepszy?
YolaW - 2009-11-18, 21:33

gosia_w, ja ostatnio kupiłam marmurowy w Ikei za 30zł - jest rewelacyjny!!!
DagaM - 2009-11-18, 21:38

gosiu, ja używam granitowy i również jestem bardzo zadowolona. Wszystko potrafi rozgnieść na drobny pył, lepiej niż w młynku do kawy. Jedyny mankament - możdzierz jest bardzo bardzo ciężki, ale może taki musi być.
YolaW - 2009-11-18, 21:41

DagaM napisał/a:
możdzierz jest bardzo bardzo ciężki

to prawda :) Ale ciężkim lepiej się ugniata. Mam w domu porcelanowy i do kitu jest.

Anja - 2009-11-18, 21:48

My mamy z mosiądzu - sprawdza się bardzo dobrze. NB, ma ponad 100 lat. :shock:
gosia_w - 2009-11-18, 21:54

dzięki dziewczyny. To jak na razie odpada porcelana. Zastanawiałam się głównie nad marmurowym albo granitowym, nie wiem, który trwalszy... A jak się je myje - normalnie wodą i płynem?
YolaW - 2009-11-18, 21:55

gosia_w napisał/a:
Zastanawiałam się głównie nad marmurowym albo granitowym, nie wiem, który trwalszy... Tzn. zastanawiam się, co się wydarzy, kiedy spadnie na podłogę (oprócz dziury w podłodze oczywiście )

one są robione z jednego kawałka podejrzewam, że się kamień tak łatwo nie rozpadnie :) No chyba, że z 10 piętra wypadnie :mryellow:

dynia - 2009-11-22, 12:35

YolaW napisał/a:
gosia_w napisał/a:
Zastanawiałam się głównie nad marmurowym albo granitowym, nie wiem, który trwalszy... Tzn. zastanawiam się, co się wydarzy, kiedy spadnie na podłogę (oprócz dziury w podłodze oczywiście )

one są robione z jednego kawałka podejrzewam, że się kamień tak łatwo nie rozpadnie :) No chyba, że z 10 piętra wypadnie :mryellow:

I miejmy nadzieję,że nie spadnie na stopę ;-)

majaja - 2009-11-22, 20:31

gosia_w napisał/a:
A jak się je myje - normalnie wodą i płynem?
normalnie, w każdym razie mąż nie narzeka że ciężko domyć, tylko że w ogóle trzeba :mrgreen:
gosia_w - 2009-11-22, 20:42

jeżeli chodzi o mycie, to dżo mówiła mi ostatnio, że moździerza się nie myje (tylko po zakupie, potem już nie)

[ Dodano: 2009-11-22, 20:43 ]
dynia napisał/a:
I miejmy nadzieję,że nie spadnie na stopę ;-)

no właśnie, ja się boję, że córcia zrzuci, bo że się uprze pomagać, to nie wątpię :-D

Kat... - 2009-11-22, 20:46

gosia_w napisał/a:
dżo mówiła mi ostatnio, że moździerza się nie myje (tylko po zakupie, potem już nie)
to co w sytuacji kiedy najpierw rozdrabnia się kmin np a potem goździki? Chodzi o to, że się przeciera wilgotną szmatką czy w ogóle suchą? A może w ogóle się nie myje?
loika - 2009-11-22, 21:02

gosia_w napisał/a:
eżeli chodzi o mycie, to dżo mówiła mi ostatnio, że moździerza się nie myje


Po miażdżeniu przypraw nie myję, ale po pesto trzeba umyć.

gosia_w napisał/a:
no właśnie, ja się boję, że córcia zrzuci, bo że się uprze pomagać, to nie wątpię :-D


Taa, syn uwielbia moździerz, daję mu się nim bawić do woli, zawsze na podłodze.

Kat... - 2009-11-22, 21:47

loika napisał/a:
Taa, syn uwielbia moździerz, daję mu się nim bawić do woli, zawsze na podłodze.
świetny pomysł żeby zatrzymać dziecko w kuchni i mieć na oku. Przecież nie wyniesie :-)
gosia_w - 2009-11-22, 22:04

Kat... napisał/a:
A może w ogóle się nie myje?

dżo mówiła, że w ogóle, ewentualnie przeciera się wilgotną szmatką. Pewno wtedy można tylko przyprawy rozdrabniać. Po pesto wolałabym umyć :-D

[ Dodano: 2009-11-22, 22:05 ]
Kat... napisał/a:
świetny pomysł żeby zatrzymać dziecko w kuchni i mieć na oku. Przecież nie wyniesie :-)

:mryellow: :mryellow: :mryellow:

majaja - 2009-11-22, 22:34

gosia_w napisał/a:
no właśnie, ja się boję, że córcia zrzuci, bo że się uprze pomagać, to nie wątpię
Mój ikeowski jest tak ciężki, że nie bardzo sobie wyobrażam jak małe dziecko miałoby go zrzucić.
Nie bardzo sobie wyobrażam nie myć, ja do pesto sporo czosnku daję. Co prawda rzeczy typu kora cynamonowa to w młynku mielę, ale jakbym zostawiła taki brudny to latem bym miała chmarę meszek.

Agnieszka - 2009-11-27, 20:47

mam taki mały z mosiądzu (czasem trzeba etapami coś robić), bardzo go lubię :-)
długo się śliniłam do niego aż został mi podarowany (darczyńcy dziękuję :-) )

dżo - 2009-11-27, 20:52

Informację o niemyciu moździerza mam od sprzedawcy, byc może nie miał racji, nie wiem, niemniej po tłuczeniu przypraw nie widzę potrzeby aby go myć (co innego po pesto).
Judyt - 2009-11-27, 21:09

Dżo, a jaki masz moździerz? Sama czegoś szukam i nie wiem, co warto kupić.
dżo - 2009-11-27, 21:13

Judyt, żeliwny i sprawdza się bardzo dobrze. Kupiłam go w Duce, warto poczekać na czas wyprzedaży, wówczas ceny są dużo atrakcyjniejsze :-) .
gosia_w - 2009-11-27, 21:40

Byłam w Duce w Galerii Mokotów, ale był tylko kamienny.

Jeżeli chodzi o gomasio, to mam już rozwiązanie - nabyłam małą makutrę (ok. 12 cm średnicy). Gomasio robi się w niej świetnie - szybko i łatwo.

Judyt - 2009-11-28, 20:29

Dżo, dziękuję :-D
k.leee - 2009-11-29, 03:59

Jest np polski moździerz M-98 z pociskiem kasetowym, kumulacyjno-odłamkowym Rad-2, kalibru 98 mm



Ja wolę jednak od metalowych , marmurowe i sprawię sobie ikeowy, taki o:


gosia_w - 2009-11-29, 16:59

k.leee dziękuję za poradę :mryellow: . Teraz się zastanawiam nad metalowym (oglądałam żeliwny u dżo i bardzo mi się spodobał)
YolaW - 2009-11-30, 20:51

k.leee, mam taki ikeowski właśnie - jest rewelacyjny!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group