| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - SZUKAM przepisu ciastka+polewa
ań - 2009-11-24, 01:02 Temat postu: SZUKAM przepisu ciastka+polewa chciał bym zrobić z Jagodą na Jej urodziny jakieś fajne i smaczne ciasteczka na które można dać polewę-coś nią narysować, udekorować.
Macie coś?
puszczyk - 2009-11-24, 10:18
Co do polewy to przychodzi mi do głowy tylko rozpuszczona gorzka czekolada pomieszana ze słodem.
Ciasteczka - np. jakieś digestivy?
A to ma być bez cukru i na razowej mące?
Lily - 2009-11-24, 10:19
Polewa mi dobra wychodziła z mleka owsianego w proszku +kakao + agar
kociakocia - 2009-11-24, 10:47
ań, vegan, czy dopuszczasz mleko, etc?
znalazłam w Przemytnikach kilka fajnych przepisów
puszczyk - 2009-11-24, 11:01
ań, może pierniczki Ani D. Są mięciutkie i smaczne, a teraz czas na takie smaki.
gosia_w - 2009-11-24, 13:30
| puszczyk napisał/a: | | ań, może pierniczki Ani D. Są mięciutkie i smaczne, a teraz czas na takie smaki. |
te pierniczki są przepyszne, można do nich dorobić polewę czekoladową i zrobić nią wzorki.
dynia - 2009-11-24, 19:56
| kociakocia napisał/a: | ań, vegan, czy dopuszczasz mleko, etc?
znalazłam w Przemytnikach kilka fajnych przepisów |
Przypuszczam ,że ań dopuszcza także zapodawaj przepisy ja też chętnie skorzystam zanim do mnie ta kniga dotrze (już zamówiłam ha!)
ań - 2009-11-24, 20:33
kociakocia, dawaj, my jesteśmy lakto-owo
kociakocia - 2009-11-25, 09:39
dobra niech mi tylko panienka usnie, wpiszę, bo zapowiadaja się niektóre niezwykle smakowicie!
puszczyk - 2009-11-25, 10:08
No to jak mogą być z cukrem i mlekiem to tutaj są super przepisy: hxxp://ucztavege.most.org.pl/ (przepisy/wszystkie ciasteczka świata)
Wklejam:
CYTRYNOWE CIASTECZKA NELSONA MANDELI
W Durbanie, w RPA, moi przyjaciele prowadza naszą akcję rozdawania wegetariańskiego pożywienia biednym. Program ten jest popierany w części sponsorowany przez rząd Nelsona Mandeli. Parę razy złożył on oficjalną wizytę w naszych ośrodkach. Jednak częściej można go spotkać zupełnie nieoficjalnie w naszej wegetariańskiej restauracji. Jego przysmakiem są podawane tam ciasteczka cytrynowe.
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka olejku cytrynowego do ciast
1 cytryna
1 łyżeczka sody
1 kostka masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Miękkie masło połącz z cukrem, śmietaną i sodą na pulchną masę. Dodaj otartą skórkę i olejek cytrynowy. Cały czas zagniatając, dodaj mąkę. Powstanie gładkie ciasto o intensywnym cytrynowym zapachu. Ulep z niego kulki o średnicy 2 cm, każdą spłaszcz w dłoniach. Ciasteczka piecz 12-15 min w temperaturze 175 st. C, aż będą złociste. W tym czasie przygotuj lukier:
w małej miseczce utrzyj, najlepiej drewnianą łyżką, cukier puder z dwoma łyżeczkami soku z cytryny. Polej nim ostudzone ciasteczka i posyp drobno pokrojoną kandyzowaną skórką cytrynową.
SZWEDZKIE CIASTECZKA KOKOSOWE
1,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 kostka masła
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 cukier waniliowy
Miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym zagnieć w misce na jednolitą masę. Dodaj proszek, sodę, wiórki kokosowe i ponownie zagnieć. Stopniowo dodawaj mąkę. Powinno powstać tłuste, zwarte ciasto. Ulep z niego dwa wałki o średnicy 4 cm, włóż je do lodówki na pół godziny, aby stwardniało. Pokrój je następnie w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku. na środkowym poziomie, 9-14 minut. Są gotowe, kiedy mają złoty kolor.
Ciasteczka kokosowe są jeszcze smaczniejsze i ładniej wyglądają polane czekoladową polewą i posypane wiórkami kokosowymi.
AMERYKAŃSKIE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/2 szkl. masła orzechowego
1/2 kostki masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru waniliowego
Najpierw połącz ręką w misce wszystkie składniki, oprócz mąki (masło powinno być miękkie). Następnie, cały czas zagniatając, dodawaj stopniowo mąkę. Powstanie gładkie ciasto. Ulep z niego kulki o średnicy 3-4 cm. Każdą kulkę spłaszcz w dłoniach. Widelcem odciśnij na ciastkach kratki. Piecz 10-14 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C, aż będą złote.
Te ciasteczka mają tak wyjątkowy smak, że nie trzeba pokrywać ich polewami.
ANGIELSKIE CIASTECZKA DO HERBATY
1 szkl. cukru
1 kostka masła
4 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
2 szkl. mąki
Miękkie masło, cukier, jogurt, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w misce mikserem na pulchną masę. Dodaj orzechy i mąkę. Wszystkie składniki zagnieć razem na jednolite ciasto. Z ciasta odrywaj małe kawałki i lep z nich kulki o średnicy 4 cm. Kulki spłaszcz między dłońmi tak, aby powstały talarki o średnicy nie większej niż 5 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 12 minut na złoty kolor.
Angielskie ciasteczka bardzo dobrze jest ozdobić polewami z białej i czarnej czekolady.
DUŃSKIE CIASTKA OWSIANE
2 szkl. mąki
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
1 kostka masła
1 szkl. fistaszków w kolorowej cukrowej polewie (tzw. kamyczków)
Miękkie masło ręką połącz w misce z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Dodaj płatki owsiane i fistaszki, wymieszaj. Stopniowo dosypując mąke, zagnieć dość tłuste, ale zwarte ciasto. Ulep z niego kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2cm. Potnij je nożem na kawałki o długości 4 cm. Każdy kawałek spłaszcz w dłoniach tak, aby powstały ciasteczka o podłużnym, obłym kształcie. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15 minut. Ciasteczka owsiane można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamykanych metalowych puszkach.
Wszystkie ciasteczka piecz na suchej blasze. Układaj je w dwucentymetrowych odstępach, ponieważ rosną w czasie pieczenia. Zanim zdejmiesz je z blachy zaczekaj kilka minut, aż stwardnieją. Ciasteczka, udekorowane różnokolorowymi polewami do ciast i posypane posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi, ładnie zapakowane, mogą być wspaniałym prezentem. Do dekoracji doskonale nadają się polewy dostępne w sklepach, bardzo proste do wykonania.
Każdy z przepisów jest na około 35 ciasteczek Piecz je więc partiami.
kociakocia - 2009-11-25, 10:46
Przepisy z Przemytników:
Baklawa z papieru ryżowego z tapioką i ananasem
10 szt papieru ryżowego
1 szkl.orzechów włoskich
4 łyżki sklarowanego masła
2 łyżki cynamonu
7 łyzek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
5 łyżek wody
1 łyżka wody różanej
tapioca:
2 szklanki mleka
4 łyżki tapioki
1 łyżka masła
2 łyżki cukru trzc.
4 strąki kardamonu
1/3 szkl. śmietanki 30%
karmelowe nitki:
4 łyzki cukri
3 łyżki wody
nadzienie: orzechy mielimy na proszek, roztapiamy 3 łyzki masła sklarowanego na patelni, dodajemy orzechy, wodę, cukier, cynamon, kardamon. mieszamy az połączą się składniki dobrze. na koniec dolewamy wode rózana i zdejmujemy z gazu
blache smarujemy odrobina sklarowanego masła i kladziemy 1 zamoczony w wodzie papier ryżowy, na to nakladamy cienka warstwę masy orzechowej i na to kolejny papier, itd, itd...
wstawiamy do piekarnika 180stopni na 20min, jak wystygnie kroimy na 3kąty
tapioca: do garnka na ogniu wlewamy mleko, wsypujemy tapiocę, kardamon, mieszamy często, aż zgęstnieje. Dodajemy masło, cukier trz., gotujemy chwilkę mieszając. Zdejmujemy z gazu, dolewamy śmietankę i wyjmujemy strąki kardamonu
plastry ananasa: skrapiamy sokiem z cytryny i obtaczamy w cukrze, grilujemy na suchej patelni do skarmelizowania cukru
karmel: cukier zalewamy wodą, podgrzewamy, nie mieszamy, jak zrobi sie złotobrązowy wyłączamy gaz, po ostygnieciu robimy nitki witedlcem nad papierem do pieczenia posmarowanym olejem
Czekoladki świąteczne
1 tabliczka czekolady mlecznej
3/4 szkl. mleka w proszku
ok.1/4 szkl wody
2 łyżki masła
3 łyżki wiórków kokosowych
8 orzechów brazylijskich
1/3 szkl cukru trzc.
3/4szkl. gorzkiego kakao
czekolade i maslo rozpuszczamy w metalowej misce, ktora wstawiamy do wrzatku, mleko w pr. mieszamy z woda i cukrem na jednolitą masę i łączymy z rozpuszczona czekoladą.
orzechy i wiórki mielimy, prażymy na suchej patelni i dodajemy do czeko masy.
na koncu dosypujemy kakao, zagniatamy i formujemy kulki, obtaczamy je w kakao lub wiórkach
smacznego, ja już mam od tego pisania i czytania jęzor do pasa
ań - 2009-11-25, 13:01
| kociakocia napisał/a: | Czekoladki świąteczne
1 tabliczka czekolady mlecznej
3/4 szkl. mleka w proszku
ok.1/4 szkl wody
2 łyżki masła
3 łyżki wiórków kokosowych
8 orzechów brazylijskich
1/3 szkl cukru trzc.
3/4szkl. gorzkiego kakao
czekolade i maslo rozpuszczamy w metalowej misce, ktora wstawiamy do wrzatku, mleko w pr. mieszamy z woda i cukrem na jednolitą masę i łączymy z rozpuszczona czekoladą.
orzechy i wiórki mielimy, prażymy na suchej patelni i dodajemy do czeko masy.
na koncu dosypujemy kakao, zagniatamy i formujemy kulki, obtaczamy je w kakao lub wiórkach
smacznego, ja już mam od tego pisania i czytania jęzor do pasa | to chyba zwycięzca konkursu
puszczyk - 2009-11-25, 13:06
No za to pracowite przepisanie to się należało.
A te | Cytat: | | AMERYKAŃSKIE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM | polecam Tobie i innym na inną okazję, niebo w gębie.
kofi - 2009-11-25, 13:39
No właśnie sobie wydrukowałam. Te duńskie z kamyczkami też kuszą - muszą fajnie wyglądać.
kociakocia - 2009-11-25, 15:07
yuuhuuuu, noooo, i to lewą reką pisałam
jak zrobisz ań, to cyknij fotosa koniecznie
popatrzę chociaż, bo paszczę mam zaszytą do odwołania
ań - 2009-11-30, 13:26
a więc zrobiłam te świąteczne czekoladki a Jaga zrobiła te amerykańskie z masłem orzechowym. Obydwa są naprawdę pyszne i błyskawicznie się robi. zdjęcia potem
puszczyku te z masłem orzechowym tak pachną i smakują, ze sama zjadłam większość i dziś znów je robię
dynia - 2009-11-30, 14:02
Ja też robiłam te z masłem orzechowym ,bardzo smakowite .Dzieci wmiotły
kofi - 2009-12-01, 09:11
A u nas były te z kamyczkami. Pyyycha. Cukru dałam połowę, a i tak były b. słodkie.
(Ostatnio mam taki brązowy cukier trzcinowy, baaardzo ciemny - wygląda trochę jak mokry piasek, albo błotko, fajnie pachnie i daje ładny kolor).
|
|