| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Love bar
melba - 2009-11-27, 15:03 Temat postu: Love bar Przepis nie jest moj. Przepis jest Liski
Ale wyprobowany i pyszny.
Ciasto jest weganskie - oczywiscie jesli nie uzyje sie miodu tylko slodu i forme do pieczenia wysmaruje olejem.
Wlasnie wymieszalam skladniki na spod
Znalazlam go na forum cin cin, cale wieeeki temu.
Chcialam wkleic linka, ale mimo ze robie to jak zawsze, dzis nie idzie. Grrr.....
Wobec tego przekleje przepis:
Spód:
1/2 szkl mąki razowej
1 szkl pestek słonecznika
1 szkl otrębów owsianych lub pszennych
2 łyżki miodu (słodu)
1/4 szkl oliwy z oliwek
woda
Nadzienie:
1 duży banan lub 2 małe + kilka łyżek soku z cytryny
150 g daktyli wypestkowanych (lub pulpy daktylowej)
1,5 szkl wody
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
1 szkl orzechów (dowolnych, zmiksowanych lub posiekanych bardzo drobno)
Spód:
Wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody, by ulepiła się kula.
Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. C.
Formę o średnicy 18 cm wysmarować masłem (olejem) i boki oraz spód wyłożyć ciastem.
(Będzie bardzo gęste, należy ręką lub łyżką wygładzić jego powierzchnię).
Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 - ciasto ma się zrumienić i być
chrupiące.
Wierzch:
Wszystkie składniki oprócz bananów i połowy orzechów wymieszać w garnuszku, zmiksować i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut - masa musi zgęstnieć (do docelowej konsystencji)
Ostudzić.
Wyjąć podpieczony spód. Wystudzić.
Banany pokroić w cieniutkie plasterki, zalać sokiem cytrynowym, by nie
ciemniały.
Na ostudzony spód ułożyć plasterki bananów, zostawiając trochę do dekoracji.
Na to wyłożyć masę daktylowo-orzechową.
Wierzch udekorować pozostałymi bananami, posypać mielonymi orzechami.
Wstawić do lodówki i schłodzić przed podaniem minimum godzinę.
Smacznego!
melba - 2009-11-27, 16:04
dzieki euri za techniczna pomoc
mysle ze by sie nie obrazila, wszystkie wiemy ze ona ma talent, do zdjec i przepisow tez.
|
|