wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - gruszki

Agnieszka - 2009-11-28, 13:05
Temat postu: gruszki
Mam dużo gruszek i były jedzone: żywcem i w sałatce owocowej, pieczone z dodatkiem bitej śmietany kokosowej, wystąpiły w kompocie ale jeszcze sporo zostało.

Gruszki to nie są moje ulubione owoce ale te z dobrego źródła i warto coś z nich zrobić. Dodam, że w pieczeniu ciast biegła nie jestem. Macie jakieś propozycje?

madalenka - 2009-11-28, 15:25

Ja robiłam mus gruszkowy (obrać, zmielić, dodać miodu i cynamonu) i jadłam, np. z lodami. Albo uwielbiam z naleśnikami: zarumienić cukier (nie zbyt dużo, ale żeby było karmelowe choć trochę), dodać obrane i pokrojone gruszki, poddusić, dodać wanilię. Niebo w gębie. ;P
dżo - 2009-11-28, 15:45

Agnieszka, ususz je, są przepyszne, ja suszę na grzejnikach, pokrojone na plasterki i rozłozone na lnianej kuchennej ściereczce, polecam ten ekonomiczny patent :-) ,
ag - 2009-11-28, 16:22

Ja mam w planach tartę gruszkową z serem pleśniowym. I można z nich zrobić pyszny deser, gotując w białym winie z przyprawami.

skladniki:
kilka gruszek
10 dag cukru trzcinowego
1 cytryna
nasiona zielonego kardamonu (całe)
1 kwiat anyżu gwiazdkowego (ja daję kilka)
1 łyżka kolorowego pieprzu (całe ziarna)
1 butelka białego półwytrawnego wina

Gruszki obrać, polać białym winem i sokiem z cytryny, dodać cukier i przyprawy. Gotować na małym ogniu 20 minut. Potem gruszki wyjąć i gotować sos jeszcze 10 minut. Polać nim gruszki i podawać. Jest pyszne :-)

Agnieszka - 2009-11-28, 19:09

dziękuję będę kombinować choć sery, cukry u nas nie bywają
a dostawę kolejnych gruszek będę mieć niebawem

madalenka - 2009-11-29, 11:11

Ja zrobiłam wczoraj muffinki. Całkiem dobre wyszły.
3 szklanki mąki (pół na pół wzięłam razowej i zwykłej pszennej)
0,5 szklanki oleju (+ do wysmarowania foremek)
4 łyżki kakaa
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody
drobno pokrojona wegańska czekolada
cynamon, kardamon, wanilia, imbir
kilka gruszek drobno pokrojonych
1,5 szklanki mleka sojowego waniliowego
To wszystko wymieszałam i piekłam 0,5 h w 180 stopniach.

ag - 2009-11-29, 11:23

Agnieszka napisał/a:
dziękuję będę kombinować choć sery, cukry u nas nie bywają
a dostawę kolejnych gruszek będę mieć niebawem

no niestety same słodkości przychodzą mi na myśl: gruszki z jabłkami i żurawiną pod kruszonką, gruszki w cieście francuskim, fondue czekoladowe ze świeżymi owocami :-P

dynia - 2009-11-29, 15:49

Aga może taki mus przygotuj z odrobiną kardamonu i na gorąco zapasteryzuj ,będzie jak znalazł w zimie na szybkie naleśniki czy cuś ;-)
PiPpi - 2009-12-01, 00:09

Robie córci taki fast food:
racuszek
jedno jabłko, jedna gruszka ciacham na drobne kawałki, dodaję jajko, deczko słodu, cynamon, imbir, szczyptę soli (mini, mini), kapkę wody niegotowanej, mąka pszenna razowa, kurkuma, odrobina słodu. gniotę całość widelcem i smażę. uwielbia od czasu do czasu cos takiego. ciekawie komponują się też z kaszą kukurydzianą.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group