wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Kapuśniaczki

Lenka - 2009-12-11, 15:30
Temat postu: Kapuśniaczki
Mam ogromną ochotę na kapuśniaczki. Mam gdzieś przepis na Szarpańca do barszczu, ale tam chyba jest biała mąka i mleko, a nie chcę kombinować i eksperymentować, bo nie mam mleka sojowego ani żadnego innego. Chodzi mi o przepis na kapusniaczki drożdzowe a nie z ciasta francuskiego. Wersja wegańska( najlepiej z wodą, nie z mlekiem), z kapustą kiszoną. Najlepiej z mąki razowej, ale najwyżej zmodyfikuję trochę przepis ;)
Posiada ktoś taki przepis???

kociakocia - 2009-12-11, 23:43

szczerze mówiąc nigdy o tym nie słyszałam, w sensie takiej nazwy :-D
a na puszcze szukałas?

Lenka - 2009-12-12, 08:48

Tam jest przepis na kulebiaka i na paszteciki z kapustą.
szo - 2009-12-12, 09:01

Lenka, coś takiego znalazłam, oczywiście do przeróbki:


500gr mąki pszennej poznańskiej + 50 gr do podsypania przy wałkowaniu
kapusniaczków
-50gr drożdży świeżych
-szklanka ciepłego mleka 3.2%
-2 czubate łyżki miękkiego masła
-1 żółtko
-1łyzka cukru
-1 rozmącone jajo do smarowania kapusniaczków
1łyzka mielonego kminku'
sól 1łyżeczka
szczypta gałki muszkatowej
1 łyzka oleju

Składniki nadzienia :

200g poszatkowanej kapusty białej
200g poszatkowanej kapusty kiszonej
5 średnich obranych i utartych pieczarek na tarce o duzych oczkach
2 cebule
2 łyzki masła lub oliwy
kminek , maggi, pieprz do smaku

Wykonanie nadzienia

Podsmazyc na 2 łyżkach masła posiekane dwie cebule
dodać potarte pieczarki smazyc do odparowania soku
dodac ugotowane oba rodzaje kapusty smażyc dalej az sok z kapusty odparuje
dodac przyprawy kminek mielony ,pieprz i maggi.

Wykonanie ciasta:

Do miski wsypac makę dodac przyprawy
zrobić dołek wkruszyc drożdże
dodac cukier i ciepłe mleko wyrobic dodac masło miekkie i olej słonecznikowy
wszystko wyrobic na pulchne ciasto .pozostawic na 20 min do wyrosniecia ,
natłuszczona reka brac placuszki rozpłaszczac na rece smarowac jajkiem
nakładac nadzienie zlepiac do srodka rogi kłasc na blache wyłozona papierem
do pieczenia smarowac jajkiem posypac kminkiem całym i piec
ok 20 min
Mozna kształtować dowolnie pierozki slimaczki ksiazeczki jak kto woli ja
zrobiłam podobne jak kołoczki sląskie




Kapuśniaczki - drożdżowe pierogi z farszem - składniki

* ciasto: 75 g drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 1 żółtko
* 1 jajko
* 5 łyżek kwaśnej śmietany
* 5 łyżek mleka
* 1/2 kg mąki
* 250 g margaryny
farsz: 1 kg kiszonej kapusty
* 1 kg białej kapusty
* 200 g suszonych grzybów
* 1 jajo
* 2-3 średnie cebule
* gałka muszkatołowa
* 2 łyżki oleju
* 2-4 łyżki tartej bułki

Kapuśniaczki - drożdżowe pierogi z farszem - sposób przygotowania
Grzyby kruszymy i zalewamy wodą poprzedniego dnia. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlewamy śmietanę, mleko, żółtko i razem roztrzepujemy, dodając szczyptę soli. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę, razem siekamy. Dodajemy mieszankę śmietanową, drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie aksamitne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1/2 godziny.
Białą kapustę szatkujemy (niekoniecznie bardzo drobno), wrzucamy na niewielką ilośćgorącej wody, gotujemy około 10 minut. Dodajemy kiszoną kapustę, sól do smaku i dalej gotujemy ok. godziny. Grzyby obgotowujemy w wodzie, w której się moczyły (około 10 minut od momentu zawrzenia) i wrzucamy do kapusty. Cebulę dość drobno siekamy, smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy do gotującej się kapusty z grzybami. Wszystko mieszamy, zdejmujemy z ognia, dobrze odcedzamy i mielemy przez maszynkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową, a na koniec jajko i tyle tartej bułki, aby farsz nie był zbyt mokry, i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 150° C. Ciasto bierzemy po kawałku i bardzo cienko wałkujemy. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz małą łyżeczką i lepimy pierogi. Ustawiamy je na klejonym boku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoto około 25 minut. Gdy kapuśniaczki będą dobrze ostudzone, można je zapakować do pudełek i zamrozić.
Przed podaniem, zamrożone wkładamy na 10 minut do piekarnika (150° C). Mogą być dodatkiem do wigilijnego lub świątecznego barszczu.

dżo - 2009-12-12, 22:02

Lenka, u mnie w domu nazywa się je kulebiaczki i gdy żyła moja mama to co roku je piekła na święta Bożego Narodzenie.
Ja robie je bardzo rzadko w wersji wegańskiej i najczęściej na oko bez przepisu ale postaram się to jakoś ująć w ilości:

Ciasto drożdżowe:
- mąka biała i razowa wymieszane pół na pół - 3 szklanki,
- drożdże - 30 g,
- sól,
- oliwa - 3 łyzki,
- ciepła woda - tu trudno mi podac ilość bo mąka ma różna wodochłonność także trzeba wyczuć samemu ile wody nalezy dodać.

Mąkę wsypuję do miski robiąc na środku zagłębienie. W kubku rozpuszczam drożdże w ciepłej, przegotowanej wodzie z odrobina miodu (1/2 łyżeczki) i szczyptą soli. Wymieszane drożdże wlewam w zagłębienie mąki i delikatnie małą warstwą przysypuję je tak aby były całkowicie zakryte. Pozostawiam na około 1/2 godziny do rozruszania drożdży.
Po tym czasie dodaję ciepłą wodę (stopniowo), oliwę i wyrabiam ciasto tak długo az się nie bedzie lepiło do ręki. Konsystencja ciasta powinna byc taka aby można było z niego ulepic kulę ale nie taką mocno zwartą.
Po wyrobieniu przykrywam ciasto lniana ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na conajmniej godzinę. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Po godzinie rozwałkowuję je na stolnicy , wykrawam szklanka kółka , nadziewam farszem, sklejam i przekładam na wysmarowaną olejem blachę aby wyrosły (tez około 1 godziny). Kulebiaczki przed pieczeniem można posmarować olejem i posypać kminkiem.

Lenka - 2009-12-13, 09:22

Dziękuję ślicznie za przepisy ;) Spróbuję jakoś zmodyfikować te dwa od Szo. A od Dżo spróbuję zrobić ;)
Pozdrawiam :-)

[ Dodano: 2009-12-20, 14:56 ]
Kochana Dżo, robiłam dziś Twoje kulebiaczki ;)
Nie dałam im tyle czasu na wyrośnięcie, zrobiłam je troszkę szybciej. Posypałam kminkiem i solą gruboziarnistą. Z barszczem - rewelacja! Na raz zjadłam 4 malutkie ;) są dość twardawe, ale chrupiące, czyli tak jak lubię. Następnym razem do farszu dodam sól ziołową, bo pysznie smakują, jak się je posypie tą solą.
Mam pytanie, czy kulebiaczki można mrozić? I jak sie je odmraża? Nie używam mikrofali.
Pozdrawiam :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group