wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - ciasto z orzechami włoskimi i bananami

Malinetshka - 2010-01-06, 13:41
Temat postu: ciasto z orzechami włoskimi i bananami
Mam nadzieję, że nie zawiodę tych, którzy liczyli, że w pierwszym poście tego tematu znajdą przepis :> :oops: Szukam bowiem sprawdzonego przepisu na jakieś dobre, wilgotne ciasto z dużą ilością orzechów włoskich i bananów. Pamiętam taki tort, ciasto było ze zmielonych orzechów włoskich (chyba bez mąki), przekładane kremem i bananami.. Na samo wspomnienie mam ślinotok :P
Chciałabym stworzyć jakąś w miarę zdrową wersję powyższego :) chodzi mi głównie o ciasto, bo krem to jakoś łatwiej wymyślić chyba... można zrobić z bitej śmietany kokosowej, wanilii, bananów..
Może macie jakieś pomysły lub sprawdzone przepisy?

Lily - 2010-01-06, 13:49

Może słynny hxxp://puszka.pl/przepis/2447-razowiec_na_bananach_czyli_bananowe_ciasto_z_maki_razowej.html]razowiec na bananach?
maga - 2010-01-06, 13:50

Malinetshka, ja mam przepis ma tort orzechowy, ale bez banamów. W składzie nie ma mąki, ale za to dużo cukru, jajka i masło. Jest super smaczny,ale nie wiem, czy o coś takiego Ci chodzi. Jeśli cię to interesuje - mogę wrzucic przepis.
A jeśli orzechy i banany - polecam gorąco razowiec bananowy. U nas również pełnił rolę ziomkowego tortu urodzinowego

[ Dodano: 2010-01-06, 13:51 ]
o. Lily jak zawsze na straży ;-)

malina - 2010-01-06, 14:02

maga,wrzucaj :-)
Malinetshka - 2010-01-06, 14:04

Razowca na bananach znam, piekę i lubię :) ale chodzi mi właśnie o coś takiego jakby tortowego.. 2 warstwy ciasta (właśnie głównie ze zmielonych włoskich, a nie z dodatkiem), w środek krem + banany.
maga, poprosimy :)

karmelowa_mumi - 2010-01-06, 14:13

maga, wrzucajcie :)
Malinetshka - 2010-01-06, 17:27

OK. Ja wydobyłam przepis na ten tort, o którym wspomniałam, ale jest na maksa niezdrowy :> Wklejam oryginał :shock: i czekam na propozycje zmian niezdrowych składników na zdrowsze :mrgreen: (nie żebym taka święta była dietowo /piszę to spałaszowaniu 2 cukierków czekoladowych :oops: /, ale jak już robię coś sama to wolę to zrobić mniej "sklepowe" w charakterze.. o ile się da) maga, tak czy siak, podaj i tę swoją wersję pliz :)

Tort orzechowy bez tłuszczu (taa.. a bita śmietana to co :P )

7 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szkl. orzechów włoskich posiekanych
1 szkl. bananów rozgniecionych widelcem.

Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dosypać mąkę ziemniaczaną, posiekane orzechy, banany. Delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białek, wymieszać. Piec w piekarniku 40-50min. Po 25 min od wyjęcia z pieca, wyjąć z tortownicy i przykryć miską do następnego dnia.

Krem:
1/2l śmietany
1/2 szkl. cukru

Śmietanę i cukier zmiksować.
Przekroić tort na pół. W środek śmietana i 2-3 banany pokrojone w plasterki, na wierzch tortu śmietana i orzechy.


Po tym wszystkim nie wiem czy nie lepiej zostać przy razowcu na bananach :mryellow: tylko np. dodać więcej orzechów włoskich (myślę o zmieleniu na "mąkę") zamiast części mąki, przekroić ciasto na pół i zrobić krem z mleka koko + wanilia + banany...
Bo ten powyższy przepis opiera się w zasadzie na jajkach i cukrze.. a oba chciałabym ograniczyć (z naciskiem na "ograniczyć jajka", a raczej wyeliminować)

No to sobie popisałam.. :oops: ale i tak czekam na pomysły :)
Uwielbiam połączenie orzechów włoskich i bananów i czegoś kremowego..

maga - 2010-01-06, 20:17

To wrzucam ten mega kaloryczny i niezdrowy przepis :-P :

300g łuskanych orzechów włoskich
300g cukru
6 jajek
3łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzec z cukrem, dodac zmielone orzechy i kakao - wymieszac. Na koniec dodac bardzo sztywną pianę z białek. Upiec w ok.200°

masa:
300g orzechów
300g cukru
2 żółtka
paczka masła.

Niepełną szklankę wody zagotowac z cukrem mieszając. Gdy się perli - dodac zmielone orzechy. Krótko podgotowac, odstawic, dodac żółtka i mieszac do ostygnięcia. Masło ucierac z tą masą.

Placek przekroic, posmarowac wierzch i środek kremem.

Oczywiście cukru proponuję dac połowę, albo jeszcze mniej. Jak dla mnie takie ilości są nie do przejścia.

gosia_w - 2010-01-06, 20:53

O rety! dziewczyny ale przepisy :shock:
zojka3 - 2010-01-06, 21:16

Proszę jakie rozpasanie :mryellow:
A co do zmian to może banany będą mniej kaloryczne jak się je pokroi nożem hihi
Ślinka mi cieknie, Czarownice Wy!

Malinetshka - 2010-01-06, 23:36

Nie no, bo poczuję się winna rozpętania wątku :oops: :P a intencje były czyste no :roll:
proszę nie brać sobie przepisów do serca! to miał być tylko punkt wyjściowy ]:->
zojka3, dzięki za radę ;) czy banany będą wówczas zdrowsze to nie wiem, ale pewnie nabiorą.. "ostrości" :mryellow:

maga - 2010-01-07, 14:55

Malinetshka, jak już poczynisz zdrowe modyfikacje, daj szybciutko znać! :-P
karmelowa_mumi - 2010-01-07, 16:10

maga, obłęd :) ale zjadłabym kawałek :)
gosia_w - 2010-01-07, 16:13

maga napisał/a:
Malinetshka, jak już poczynisz zdrowe modyfikacje, daj szybciutko znać! :-P

ja też czekam, bo uwielbiam orzechy włoskie. Śledzę wątek z niecierpilwością :mryellow:

Malinetshka - 2010-01-07, 23:09

Coś będę tworzyć w sobotę to dam znać :D
Malinetshka - 2010-01-10, 17:34

W rezultacie zrobiłam coś nieco innego ;) ale z orzechami i bananami, więc w temacie. Wypatrzyłam przepis ("Kuchnia w trosce o twoje zdrowie" G. Kuczek i B. Śleszyńskiej) na takie oto ciasto drożdżowe:

Ciasto orzechowo-owocowe
3 dag drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
3 średnie dojrzałe banany
3/4 szklanki pokrojonych różnych suszonych owoców
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki pokrojonych dowolnych orzechów
2 szklanki mąki pszenno-razowej
1 szklanka mąki białej lub mąki graham
1 łyżeczka soli
wanilia do smaku

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. Dodać 1 łyżkę mąki pszenno-razowej oraz 1 łyżkę miodu i odstawić na 5-10 min. Banany obrać, rozgnieść widelcem i dodać je do zaczynu. Dodać również pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, odstawić na 20 minut. Następnie wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200st.C przez 45 minut.


Moje modyfikacje:
- dałam 2 szklanki mąki graham i 1/2 szklanki mąki orkiszowej, bo
- chciałam więcej orzechów, więc dałam 1 szkl. włoskich (zamiast 1/2) i nie pokrojone, a zmielone na wiórki
- z suszonych owoców dałam daktyle i żurawinę
- zapomniałam wyrobić ciasta :oops: i musiałam poczekać ponad godzinę aż drożdże je "ruszą" :> ale urosło :mryellow:

Jest wilgotne od bananów, czuć orzechy, jest słodkie (wystarczająco, o tak), bardzo smakowite.. :)

gemi - 2010-01-10, 22:15

Malinetshka, trafiłaś w mój gust :-) :-) :-) i narobiłaś mi wieeeelkieeeego smaka.
i widzę, że po modyfikacji nada się jako słodkość dla mojego bąbla.

Malinetshka - 2010-01-11, 00:16

gemi, fajnie :) daj znać jak poczynisz wypiek :D
Żeby było w pełni wegańskie to można zastąpić miód słodem. Wg mnie z tym miodem, bananami i bakaliami jest naprawdę słoooodkie... :P zatem wystarczy coś mniej słodkiego od miodu.

karmelowa_mumi - 2010-01-11, 10:08

Malinetshka, ja sobie właśnie spisuję :) i robię w tym tygodniu, bo mam ochotę na coś mocno słodkiego :)
maga - 2010-01-11, 12:28

Malinetshka, thx! Przyznaj sobie ode mnie punkcik ;-)
Na bank zrobię, ale jeszcze nie wiem kiedy bo teraz brak czasu.
W/g mnie miód można spokojnie pominąć. Razowiec bananowy robię tylko z bananami i rodzynkami a i tak jest wystarczająco słodki :-)

Malinetshka - 2010-01-11, 13:30

maga napisał/a:
W/g mnie miód można spokojnie pominąć. Razowiec bananowy robię tylko z bananami i rodzynkami a i tak jest wystarczająco słodki :-)

Racja. :) Nie wiem tylko jak się drożdże zachowają, czy wystarczy im "pożywka" z bananów i bakalii. Czy taki cukier jest dla nich wystarczający. Ale chyba tak, w końcu pizzy nie robi się na miodzie ;)

karmelowa_mumi - 2010-01-11, 13:42

gemi napisał/a:
po modyfikacji nada się jako słodkość dla mojego bąbla.
Maga, dajesz mu już orzechy włoskie?
maga - 2010-01-11, 16:44

karmelowa - jak miał jakieś 10 miesięcy ze 2 razy dostał mleczko z orzechów włoskich a teraz to tylko w tym cieście jadł. Jestem na razie bardzo ostrożna z wszelakimi orzechami, bo Ziom ma jakąś alergię tudzież nietolerancję i boję się rozszerzac jego dietę (jutro wizyta u alergologa). Gdyby nie tort urodzinowy (a potem bożonarodzeniowy), to by nie dostał jeszcze.
gemi - 2010-01-17, 23:04

zrobiłam :-D Pyyyychaaaa. Smakowało wszystkim (miałam dzisiaj gości). Moja siostra i szwagier jedli kawałek za kawałkiem. Pawełek napychał sobie buźkę raz za razem.

Ze względu na Pawełka użyłam mąki orkiszowej (2 szklanki) i zmielonych płatków owsianych (1 szklanka). Orzechy zastąpiłam migdałami i pestkami dyni. Zamiast miodu dałam masy rodzynkowo - daktylowej (czyli rodzynki i daktyle ugotowane w pół szklanki wody i zblendowane).
Następnym razem zrobię wersję oryginalną, bo uwielbiam orzechy włoskie :-)

Malinetshka - 2010-01-17, 23:12

gemi, ekstra, że się udało :D fajnie, że się dzielisz modyfikacjami, dzięki. :)
karmelowa_mumi - 2010-01-18, 08:40

gemi, dzięki za pomysł - pewnie też zrobię podobne na roczek.
gemi - 2010-01-19, 07:50

Malinetshka, i ja dziękuję :-) Podniebienie mam wypieszczone :mrgreen:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group