wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zdrowie dziecka - Mleko pochodzenia roślinnego a wapń

ewakotowska - 2010-01-18, 13:19
Temat postu: Mleko pochodzenia roślinnego a wapń
Mój synek po odstawieniu krowiego nabiału spożywa (w sporych ilościach) mleko kozie, sojowe, ryżowe, owsiane + deserki sojowe, kozie jogurty, sery twarde, serki, śmietanę ryżową i sojową. Czuje się z tym świetnie, przestał chorować (a było naprawdę dramatycznie) i w ogóle to była świetna decyzja. Chciałabym tylko mieć pewność, że z ilością wapnia jest u niego O.K. Czy warto np. kupować mleko sojowe, czy ryżowe wzbogacone w wapń, czy zwykłe? Czy trzeba jakoś wzbogacać dietę i tego wapnia jakoś specjalnie szukać w innych produktach? No sama nie wiem... Poradźcie.
bronka - 2010-01-18, 13:31

Są mleka roślinne wzbogacane w wapń pochodzący z wodorostów.
Warto wprowadzić do diety same wodorosty również. Dla mnie początkowo były nie do przełknięcia, ale dodaję w malutkich ilościach do potraw i ich nie czuć wcale.
Podawaj dziecku sezam, migdały, zielone warzywa- na pewno nie zabraknie mu wapnia.

ewakotowska - 2010-01-18, 14:48

Dzięki. Wiedziałam, że coś doradzicie. No bo kto mi to powie, pediatra? ;-)
Lily - 2010-01-18, 14:52

Figi, migdały, brokuły to też produkty bogate w wapń, do tego lepiej przyswajalny niż ten w mleku.
zorro - 2010-01-24, 21:00

Nie pijam mleka od 25 lat, a kości mam przewapnione. Czyli to mleko to mit na pewno. ;)
ewakotowska - 2010-01-25, 09:44

Zorro, dzieki. Dokładnie tego było mi trzeba.
dżo - 2010-01-25, 18:30

zorro napisał/a:
Nie pijam mleka od 25 lat, a kości mam przewapnione

zorro, a skąd wiesz? robiłaś sobie badania?
nie pijesz mleka i nie jesz nabiału, czy tylko mleko odstawiłaś?

Salamandra*75 - 2010-01-25, 18:48

ewakotowska napisał/a:
Dzięki. Wiedziałam, że coś doradzicie. No bo kto mi to powie, pediatra? ;-)

;-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group