| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Zdrowie dziecka - Mleko pochodzenia roślinnego a wapń
ewakotowska - 2010-01-18, 13:19 Temat postu: Mleko pochodzenia roślinnego a wapń Mój synek po odstawieniu krowiego nabiału spożywa (w sporych ilościach) mleko kozie, sojowe, ryżowe, owsiane + deserki sojowe, kozie jogurty, sery twarde, serki, śmietanę ryżową i sojową. Czuje się z tym świetnie, przestał chorować (a było naprawdę dramatycznie) i w ogóle to była świetna decyzja. Chciałabym tylko mieć pewność, że z ilością wapnia jest u niego O.K. Czy warto np. kupować mleko sojowe, czy ryżowe wzbogacone w wapń, czy zwykłe? Czy trzeba jakoś wzbogacać dietę i tego wapnia jakoś specjalnie szukać w innych produktach? No sama nie wiem... Poradźcie.
bronka - 2010-01-18, 13:31
Są mleka roślinne wzbogacane w wapń pochodzący z wodorostów.
Warto wprowadzić do diety same wodorosty również. Dla mnie początkowo były nie do przełknięcia, ale dodaję w malutkich ilościach do potraw i ich nie czuć wcale.
Podawaj dziecku sezam, migdały, zielone warzywa- na pewno nie zabraknie mu wapnia.
ewakotowska - 2010-01-18, 14:48
Dzięki. Wiedziałam, że coś doradzicie. No bo kto mi to powie, pediatra?
Lily - 2010-01-18, 14:52
Figi, migdały, brokuły to też produkty bogate w wapń, do tego lepiej przyswajalny niż ten w mleku.
zorro - 2010-01-24, 21:00
Nie pijam mleka od 25 lat, a kości mam przewapnione. Czyli to mleko to mit na pewno.
ewakotowska - 2010-01-25, 09:44
Zorro, dzieki. Dokładnie tego było mi trzeba.
dżo - 2010-01-25, 18:30
| zorro napisał/a: | | Nie pijam mleka od 25 lat, a kości mam przewapnione |
zorro, a skąd wiesz? robiłaś sobie badania?
nie pijesz mleka i nie jesz nabiału, czy tylko mleko odstawiłaś?
Salamandra*75 - 2010-01-25, 18:48
| ewakotowska napisał/a: | Dzięki. Wiedziałam, że coś doradzicie. No bo kto mi to powie, pediatra? |
|
|