wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Gofry

efcia - 2007-07-15, 00:27
Temat postu: Gofry
macie jakies sprawdzone pomysly na gofry z innych rodzajow m±k (razowa, gryczana kukurydziana, quina , amarantus itd)
puszczyk - 2007-11-24, 09:20

No proszę, nikt nie odpisał na tego posta.
Ja robiłam z m±ki owsianej, ale nie podam proporcji, bo nie pamiętam. :oops:

vlada - 2007-11-24, 14:55

Gofry hxxp://www.zory.chsch.org...sy/g.html#gofry
1/4 szkl. orzechów
3/2 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. kaszy kukurydzianej
3/4 szkl. m±ki z pełnego przemiału
1 łyżeczka soli
5 szkl. gor±cej wody
Przygotowanie:
Wszystko wymieszać i piec w nagrzanej gofrownicy.


Gofry owsiane hxxp://www.zory.chsch.org...l#gofry_owsiane
4 szkl. wody
3 szkl. płatków owsianych
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki podzielić na połowę i zmiksować na dwa razy w blenderze. Piec w gofrownicy aż będ± gotowe.

margot - 2007-11-24, 15:06

ja robiłam na zakwasie
GOFRY OWSIANE NA ZAKWASIE
bardzo lubię gofry co dopiero wymy¶liłam s± proste ,chrupi±ce(jak wystygn± trochę smakuj± jak,,owsianka" i nie chrupi±) i pachn± ,hm bananami
2 szklanki płatków owsianych(takie zwykłe )
2 szklanki wody
trochę soli
ok 2/3-1 szklanki zakwasu pszennego ,żytniego(z obu wychodzi)
wymieszać i zostawić w cieple na 3-4 godziny
dodać pokrojone w plastry
2 banany
2 łyżki oleju
Zmikasować na do¶ć jednolite ciasto
piec/smażyć gofry i gofernicy na chrupi±co ,mi wychodzi ok 8-10 gofrów
a moja gofernica jest taka że nic się do niej nie przykleja ,je¶li jest inaczej chyba trzeba j± smarować olejem np pędzelkiem
Mi ta słodycz banana wystarcza i smakuj± mi bez dodatków i z powidłam ,rodzinka sypała je cukrem pudrem

gemi - 2011-08-22, 21:49

margot, jakie¶ 3 tygodnie temu wypróbowałam przepis, z tym zastrzeżeniem, że zamiast gofrów usmażyłam z ciasta placuszki na patelni. Wszyscy zajadali ze smakiem.
A dzi¶ zrobiłam w wersji wytrawnej (z przyprawami i mielonym sezamem zamiast bananów) i podałam z czerwonym sosem pesto. Rezultat przeszedł moje naj¶mielsze oczekiwania.

Jestem Ci za ten przepis bardzo wdzięczna. Będę go traktować jako bazę i eksperymentować z innymi dodatkami. Następnym razem planuję zmiksować z gotowan± marchewk±. W planach również szpinak, duszona cebula i buraczki :-) I spróbuję też wersji pieczonej w piekarniku.

margot - 2011-08-23, 15:47

Gemi ,a to niespodzianka :-) ja prawie już zapomniałam o tym przepisie ,a tu tyle miłych słów i spałaszowanych placuszków :mryellow:
Anja - 2011-08-23, 21:11

margot, przepis ¶wietny, ale czy dałoby rade przerobić go jako¶, je¶li się nie ma zakwasu?
gosia_w - 2011-08-23, 21:12

Anja, chcesz zakwas?
Anja - 2011-08-23, 21:14

gosia_w, nie chcę, bo się boję, że go zmarnuję, serio. :->
gosia_w - 2011-08-23, 21:18

To może tak± ilo¶ć jednorazow± do gofrów? :-D
Anja - 2011-08-23, 21:30

gosia_w, nie ku¶ :-D ale dziękuję Ci bardzo, to bardzo miłe z Twojej strony. :-)

btw, kupiłam ostatnio gorfownicę, kombinuję z tymi goframi, ale ¶rednio mi wychodz±, ech... tak więc tym bardziej jestem otwarta na fajne przepisy. :-)

gemi - 2011-09-17, 12:51

wła¶nie pałaszuję zapowiadan± przeze mnie wersję szpinakow±. Zrobiłam takie gę¶ciejsze ciasto (konsystencja jak na racuchy) i dodałam odparowany na patelni szpinak, pieprz ziołowy i sól. Wyszły piękne zielone racuchy (ładnie rosn± na patelni). Bardzo ładnie skomponowały się z fasolowo - warzywnym sosem o pomarańczowej barwie 8-)
dżo - 2012-04-17, 16:34

Wczoraj natknęłam się na przepis na gofry na zakwasie, taki:
hxxp://mojewypieki.blox.pl/2009/09/Gofry-na-zakwasie.html

dzi¶ zrobiłam zmieniaj±c prawie całkiem przepis (wykorzystałam jedynie pomysł z zakwasem) i po raz pierwszy wyszły mi pyszne, chrupi±ce gofry :-) , nawet po wystudzeniu.
Dokładnych proporcji nie pamiętam bo nie nastawiałam się na sukces i nie zapisałam, ale mniej więcej tak to szło:

3 łyżki zakwasu z lodówki wymieszałam z 1/2 szklanki m±ki żytniej, trochę wody aby uzyskać luĽne ciasto i 2 łyżkami melasy z trzciny cukrowej, zostawiłam na noc.
Rano dodałam 1/3 szk. m±ki pszennej razowej, 1/3 szkl. m±ki kukurydzianej i 1/3 szkl. m±ki białej, 200 ml mleka sojowego, 1/8 szkl. oliwy, 1 jajko (dla gofrownic o małej mocy, te silniejsze dadz± radę bez jajka) - zmiksowałam i odstawiłam na około 1 godzinę.

Agnieszka - 2012-04-21, 19:52

Od dzi¶ jeste¶my posiadaczami gofrownicy (kiepska moc jak doczytałam no ale mamy).
Robiłam z m±ki orkiszowej (2 małe kubki), resztek mleka sojowego (jeden kubek), ksylitol z wanili±, dodana woda gazowana (odstawiałam ciasto i uznałam, że trzeba płyn potrzebny), jajko, olej z pestek winogron i 3 krople aromatu pomarańczowego (zwykły sklepowy). Konsumpcja z bit± kokosow± i gorzk± czekolad±. Ja nie lubię gofrów ale dziec, który niedawno testował na wycieczce szkolnej (były za tłuste, za słodkie) jest kontent. Testów cd będzie a że w pakiecie m.in forma do ciastek z dziurk±, to i takie testy przed nami.

bronka - 2012-04-23, 09:53

Agnieszka napisał/a:
w pakiecie m.in forma do ciastek z dziurk±

:-D
jaki model kupiła¶?

Takie ciasta z dziurk± na niedzielny poranek 8-) 8-) 8-) 8-)

Anja - 2012-11-12, 15:50

Wczoraj zrobiłam gryczane gofry drożdżowe i, o dziwo, wyszły.
Robiłam wg tego przepisu: hxxp://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-drozdzowe Mleko zast±piłam ryżowym, ale jajko dałam, bo mam slab± gofrownicę (gofry mi generalnie ¶rednio wychodz±). Zamiast m±ki pszennej dałam m±kę gryczan± - ¶wieżo zmielon± kaszę, bo kto¶ gdzie¶ pisał, że wtedy gofry wychodz± o niebo lepsze. Ciasto chwilę (pół godziny?) postało w cieple. Dzieciaki wcinały, choć przecież mało słodkie, a ja to się obżarłam jak dziki osioł.

Gudi - 2012-11-12, 20:53

ha! rano pomy¶lałam, że mam chęć na nale¶niki, po chwili, że na gofry, ale byleby z innej m±ki i że muszę na WD poszukać, bo na pewno co¶ jest - i o to jest! super ;)
Agnieszka - 2012-11-12, 22:09

bronka: umknęło mi Twoje pytanie ale mam co¶ takiego: hxxp://www.otto.de/Multifunktionsgeraet-Maxx-Cuisine-Vario-Chef-6-in-1/shop-de_dpip_27433891-0/
kupowałam na allegro, kole¶ likwidował hurtownie. Większa moc pewnie byłoby lepiej (750 W) ale jedno urz±dzenie, wiele opcji i dajemy radę


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group