| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - Ciasto według 5 przemian
anielka174 - 2010-02-03, 10:10 Temat postu: Ciasto według 5 przemian o-szypta kurkumy
sł-125ml oliwy z oliwek,ja daję olej ryżowy
sł-4 łyżki cukru trzcinowego,lub tyle samo melasy
sł-3 jajka
sł-łyżeczka cynamonu
sł-100ml mleka,ja daję kokosowe
sn-szczypta soli
sn-1 łyżeczka proszku do pieczenia,ja nie daje
k-10 łyżek m±ki orkiszowej,lub z prosa(jaglan±)
Zmiksować wszystkie składniki,przelać do formy 24cm,na wierzch ułożyć pokrojone jabłka,posypać cynamonem i wiórkami kokosowymi piec ok.40 minut
Mój synek,je uwielbia,,, SMACZNEGO
W.I.T.C.H. - 2010-03-09, 09:45
Bardzo apetycznie brzmi ten przepis,szarlotka to moje ukochane ciasto. Anielko,nie wiem skad bralas ten przepisik,ale troszke kolejnosc sie nie zgadza,bo:kurkuma jest w ogniu czyli gorzka,a nie jak napisalas-ostra,no i po slodkim mleku musimy dac cos z metalu czyli np.szczypte imbiru,i dopiero sol.Tak,zeby byla zachowana piecioprzemianowa kolejnosc.Z gory przepraszam za uwagi,ale ciasto dzis mam zamiar wyprobowac.Wczoraj nie zdazylam na nasze swieto upiec czegos pysznego i przymierzam sie dzis.Dam znac jak wyszlo.
anielka174 - 2010-03-09, 11:29
O to ogień od tego zaczynamy,gorzki-kurkuma w ogniu,po mleku owszem,imbir,lub np. kardamon,,,Smacznego
W.I.T.C.H. - 2010-03-12, 10:29
Ciasto wyszlo pyszne,jak powiedzialo moje starsze dziecko-rozplywa sie w buzi.Tylko jedna uwaga,moim zdaniem 10 lyzek cukru to masakra,ja nie uzywam i zamienilam go na miod i dalam doslownie dwie lyzki.I wyszlo super slodkie bo jablka lobo dalam,pachnace i slodziutkie.Dzieki za przepis Anielko.
anielka174 - 2010-03-13, 11:53
Cieszę się bardzo,,,, że wam smakowało,a co do cukru to ostatnio jak piekłam dałam 4 lyżki trzcinowego i wyszło pyszne,,więc zmieniam na 4 w podanym przepisie,,,pozdrawiam,,
pomarańczka - 2010-03-14, 17:38
Fajne ciasto tylko ja zrobię je bez jaj
gemi - 2010-08-23, 20:51
i ja się przymierzam
tak sobie dumam, że je¶li chciałabym użyć m±ki jaglanej, to raczej w słodkim smaku...
zojka3 - 2010-08-24, 05:53
| gemi napisał/a: | | tak sobie dumam, że je¶li chciałabym użyć m±ki jaglanej, to raczej w słodkim smaku... |
napewno
cynamon - 2010-08-25, 12:14
Wła¶nie się piecze Tylko m±kę dałam razow± pszenn± z dodatkiem amarantusowej. I orzechy zamiast wiórków kokosowych Już mi ¶linka cieknie
|
|