| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Gajar ka halwa - halawa z marchwi...
hans - 2007-07-17, 10:36 Temat postu: Gajar ka halwa - halawa z marchwi... Jest to przepis bazujący na indyjskim oryginale…wywaliłem z niego jednak cukier, krowie mleko i ghee (rafinowane masło), zastępując je składnikami wegańskimi i…jest naprawdę przepyszny, kto nie wierzy niech zapyta uczestników zlotu w Zawojce
Składniki:
1 kg marchwi
0,5 litra mleka sojowego (lub innego)
Ok. 80 – 120 g niesiarkowanych rodzynek
100 g migdałów bez skórki
Ok. 150-200 g syropu słodowego (ewentualnie miód lub inny słodzik)
4-5 łyżek oleju z orzechów laskowych (lub innego)
Mielony kardamon (może być cały, tylko wtedy trzeba go wyciągnąć)
Sposób przygotowania:
Marchew pokroić i zmiksować z mlekiem sojowym na jednolitą papkę, wlać do gara o grubym dnie i odparowywać wilgoć ok. 20-25 min. Kiedy już stężeje dodać słód, rodzynki i posiekane dość grubo migdały i…odparowywać dalej, po ok. 3 minutach dodać kardamon i olej, odparowywać ciągle mieszając, aż do konsystencji dość gęstego ciasta (odchodzącego łatwo od dna garnka) i…gotowe
Porady:
Marchew dłużej odparowywana staje się lekko kwaskowa, dzięki temu cała potrawa zyskuje subtelny „cytrynowy” posmak…
Należy być świadomym że syrop słodowy, jest znacznie mniej słodki niż inne słodziki, wiec jeśli będziecie robić z innymi warto zmniejszyć ich ilość...no chyba że ktoś lubi bardzo słodkie
Generalnie są 2 szkoły serwowania halawy: gęsta i rzadka, gęsta - jest dobrze odparowana i można z niej rolować kuleczki (i ta moim zdaniem jest znacznie smaczniejsza), rzadka - to po prostu paciara serwowana bezpośrednio na talerz.
Dla oszczędnych...można wykorzystać wytłoki po soku z marchwi, miksując je z odpowiednio większa ilością mleka trzeba jednak dodać wtedy więcej słodu, szczyptę soli i trochę soku z cytryny...żeby nie smakowało jak trociny
smacznego
hxxp://img248.imageshack.us/my.php?image=halawavg4.jpg]
tak jak obiecałem, zamieszczam ten przepisik
YolaW - 2007-07-17, 10:43
brzmi fajniutko i słodko - muszę wypróbować przepis
margot - 2007-07-17, 12:38
ale fajniutkie ,ja też zrobię ,że ta się wyrażę obowiązkowo
Ania D. - 2007-07-17, 12:41
Uwielbiam tak przygotowaną marchew; jest ona doskonałym "tworzywem" do deserów i ciast. Nie ma to jak marchewka
hans - 2007-07-17, 13:07
| Ania D. napisał/a: | | jest ona doskonałym "tworzywem" do deserów i ciast. |
Zgadza się Aniu...tę rzadszą można stosowac jako krem do ciast, a gęstą z kremami i polewami jako "tradycyjny" deser
alcia - 2007-07-18, 08:46
Hans ostatnio częstował nas tym cudem - polecam wszystkim, przepyszne (a jakie słodziutkie!!)
Dzięki za przepis
Humbak - 2007-07-18, 09:29
| hans napisał/a: | | Marchew zmiksować z mlekiem sojowym | tzn ugotowaną czy startą?
hans - 2007-07-18, 09:40
| Humbak napisał/a: | | tzn ugotowaną czy startą? |
Wymytą i obraną lub nie (jak kto woli), pokroić na kawałki strawne dla urządzenia typu blender, mikser czy coś takiego...gotować (i to dość ostro ) to się będzie dopiero podczas odparowywania nadmiaru wilgoci. Radzę nie przesadzać z ogniem bo może pryskać...a to bolesne jest dosyć
Humbak - 2007-07-18, 13:02
| hans napisał/a: | | Radzę nie przesadzać |
oooki
puszczyk - 2007-08-27, 23:26
Zrobiłam, pyszne. Chyba za mało odparowałam, bo nie dało się lepić kulek.
honey - 2007-08-27, 23:43
oj jadlam wlasnie taka halawe w hinduskiej restauracji pare dni temu w Atlancie....
w ich wykonaniu ta potrawa to killer...po zjedzeniu jednej porcji..nogi sie uginaja od ilosci cukru i masla
|
|