|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - wegańskie flapjacki
bodi - 2010-02-21, 18:25 Temat postu: wegańskie flapjacki przepis mój, autorski
100 g creamed coconut
100 g daktyli
400 ml wody
200 g płatków owsianych
1 banan lub 1 starte jabłko
kokos i daktyle pogotowac chwilę w wodzie, aż kokos się rozpusci a daktyle zmiękną, zdjąc z ognia; zmiksowac blenderem (razem z bananem, jeśli go używamy), do masy dodac utarte jabłko (jeśli wersja jabłkowa) i płątki, zamieszac aż płatki wchłoną wodę. Posmarowac blaszke olejem, rozprowadzic mase na grubosc ok pol cm. piec 25 minut w 200 stopniach. Można zostawic do wystygniecia w piekarniku.
Po rozsmarowaniu dobrze jest mase pokroic nozem, wtedy łatwiej będzie dzielic flapjacki po upieczeniu.
Smacznego
gosia_w - 2010-02-21, 19:00
bodi, a to jest taka śmietanka kokosowa, czy coś innego? Zwykłe mleczko kokosowe może być?
bodi - 2010-02-21, 19:06
specjalnie wkleiłam fotkę, bo powinno byc do dostania w kuchniach świata, albo supermarketach może; to nie jest śmietanka kokosowa, tylko taki kokos w bloku, znacznie gęstszy i bardziej tłusty. Z mleczkiem koko musiałabyś poeksperymentowac, bo ma zupełnie inna, rzadsza konsystencje.
gosia_w - 2010-02-21, 19:25
dziękuję
dżo - 2010-02-21, 20:13
gosia_w, u Lerki w sklepie jest taki, kupiłam go ale jeszcze nie próbowałam bo nie za bardzo wiedziałam do czego wykorzystać, a teraz już wiem , może na wtorek uda mi się te jacki zrobić ,
bodi, dzięki za przepis
bodi - 2010-02-21, 20:20
cała przyjemność po mojej stronie, dajcie znać jak wyszły i czy posmakowały
gosia_w - 2010-02-21, 21:15
dziękuję dżo za info
neina - 2010-02-21, 23:15
Chyba zrobie jutro, zapowiada sie pysznie. Moze dodam tez pestki i orzechy. Dzieki za przepis, napewno dam znac jak wyszly.
kociakocia - 2010-02-22, 10:19
zróbcie dziewczyny fotosy
neina - 2010-03-05, 18:55
Zrobilam toto, dodalam jeszcze sezam, slonecznik i rodzynki, dobre bylo. Zdjec nie mam, bo mi wcielo karte pamieci juz jakies pol roku temu i zawsze zapominam kupic.
busia - 2010-10-27, 19:56
a jaka jest konsystencja po upieczeniu? nie miałam daktyli więc dałam rodzynki, zobaczmy co wyjdzie
bodi - 2010-10-28, 23:58
konsystencja troche zależy od tego jak pieczesz - można wyciągnąć jak tylko spód się zarumieni, będą wtedy bardziej wilgotne, albo potrzymać dłużej i wyjdą bardziej sucharkowe. Generalnie według upodobania
Kasiarka - 2013-07-19, 11:44
Mam domowej roboty masło kokosowe (po prostu zmiksowane do skutku wiórki) - myślę, że się nada A płatki raczej drobne czy górskie?
|
|