| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową
Anja - 2010-03-01, 11:02 Temat postu: Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową Przepis pochodzi z książki 'Kuchnia Jarska', tyle że ja go maksymalnie uprościłam oraz przerobiłam na wersję wegańską i wyszło niezłe.
Polecam, bo jest szybkie.
Składniki
ciasto:
1 1/2 szklanki brązowego cukru
2 szklanki mąki (ja zawsze dodaję trochę pełnoziarnistej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka mleka sojowego / ryżowego itp
1 1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
250 - 300 g posiekanych daktyli
krem:
1 opakowanie śmietany sojowej
fix do robienia bitej śmietany (myślę, że niekoniecznie)
zmielone wiórki kokosowe
ew. cukier do smaku
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać olej. Sodę rozpuścić w mleku, dodać gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać. Przelać ciasto do formy, dodać daktyle na wierzch.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni), piec ok. 50 minut.
Śmietanę zmiksować z fixem, dodać cukier i zmielone wiórki kokosowe (kilka łyżek) tak, by uzyskać konsystencję kremu. Rozprowadzić po cieście po jego wystygnięciu.
Ot, takie zwykłe domowe ciasto.
Anja - 2010-03-07, 20:57
Ojej, Euri, dziękuję. A o śmietanie wg Twojego przepisu też myślałam, ale nie miałam mleka kokosowego, więc poleciałam "tradycyjnie".
Anja - 2010-03-10, 19:07
| euridice napisał/a: | | Anja, czy "1 1/2 szklanki cukru", to na 100% dobra ilość? Ty też tyle dawałaś? |
Hmm, jakby Ci to powiedzieć, Euri... W przepisie oryginalnym są 2 szklanki cukru i 375g daktyli...
biechna - 2010-03-15, 21:25
Anja, aaa, to tym ciastem złamałam odwyk cukrowy Jest pycha, chyba popełnię "na gości"
[ Dodano: 2010-03-16, 16:06 ]
Popełniłam - bez cukru, same daktyle (część zblendowana) w ilości niespełna 200 g, wciąż jest bardzo słodkie ale pyszne i takie ekspresowe, aż miło! Do tego dodałam po prostu ubite mleko koko i niebo w gębie mam. Podziękowania dla Anji
mono-no-aware - 2010-03-17, 21:31
Piekę! Nie wiem tylko czy mi się te daktyle nie przypięką za bardzo, bo jakoś nie "zatopiły się" w cieście. Może ciut za dużo mąki dałam, bo zminimalizowałam też cukier i pomyślałam, że dodam zamiast niego mąkę. Ahhhh .... Byleby wyszło , bo pachnie już super.
Jutro jeszcze tylko muszę kupić mleko kokosowe na polewę ... żebyśmy tylko wytrzymali i nie sprobówali ciasta wcześniej.
iris - 2010-03-18, 06:53
mono - no - aware i jak wyszło? Bo właśnie się zastanawiam, czy wystarczy nie dać cukru i już, czy dać zamiast trochę więcej mąki.
może biechna pomoże
mono-no-aware - 2010-03-18, 08:34
| iris napisał/a: | mono - no - aware i jak wyszło? Bo właśnie się zastanawiam, czy wystarczy nie dać cukru i już, czy dać zamiast trochę więcej mąki.
może biechna pomoże |
Wyszło ok. Ale narazie nie probujemy, dopoki nie kupię mleka kokosowego na polewę. Muszę wytrzymać jeszcze z wyprobowaniem z 3 - 4 h.
biechna - 2010-03-18, 12:24
Dziewczyny, jak wrzuciłam za pierwszym razem daktyle "w ciasto", to wyszło bardzo słodkie (dałam i tak mniej niż w przepisie), z tym że część daję zblendowaną. Za drugim razem (tak, upiekłam wczoraj znowu, bo wszystkim smakuje, a dzisiaj znowu goście, a ciasto takie szybkie i pyszne)... więc: za drugim razem dałam pół szklanki zmiksowanych daktyli na całe ciasto, resztę pokroiłam i posypałam po wierzchu (nie zatopiły się), wydaje się mniej słodkie, jest absolutnym hitem u nas
Mąki dałam więcej za pierwszym razem, wyszło twardsze niż bez dodatkowej mąki. A wolimy bardziej miękkie, także nie dosypywałabym mąki więcej.
mono-no-aware - 2010-03-18, 19:57
Biechna chyba następnym razem zastosuję Twoją metodę. Ciacho wyszło, ale mimo wszystko trochę te daktyle się spiekły z góry, więc wolę następnym razem je zatopić od razu w cieście poprzez wymieszanie. Pomysł, żeby zblenderować daktyle też wydaje mi się świetny. Ja zrobiłam polewę z mleczka kokosowego, wiórków + ten fiks, ale jakoś nie wyszła za gęsta. Mimo wszystko dało się fajnie nałożyć na ciasto. Megasłodkie , następnym razem damy chyba tylko 1/2 szkl. cukru. Mi ta polewa kokosowa jakoś nie specjalnie pasowała, choć mój mąż był zachwycony .
biechna - 2010-03-18, 21:07
mono-no-aware, a dałaś tyle cukru, co w przepisie? Jaaaaa Jak jadłam je na spotkaniu forumowym, to mi się wcale za słodkie nie wydało, ale jak przeczytałam przepis, to cukier w ogóle zarzuciłam, a słodkie wydało się nawet mojemu mężowi, który codziennie słodycze je.
Co do polewy, ja zrobiłam jako "smarowidło" (tudzież dodatek "obok") bitą śmietanę wegańską pomysłu euri - wyjęłam z puszki mleczka koko stałą część i zmiksowałam na piankę z odrobiną cukru i szczyptą soli.
Moje daktyle się z wierzchu nie spiekły, ale wstawiam zawsze ciasta wysoooko, jak najdalej od gazu w moim wspaniałym piekarniku gazowym bez regulacji temp
Anja - 2010-03-19, 21:11
dziewczyny, załamujecie mnie z tym cukrem - wychodzi na to, że ja na odwyk muszę iść... hmm, no cóż...
Euri, Twoje ciasto było pychota (a nie zaledwie "ok"). no i muszę w końcu zrobić tą Twoja bitą śmietanę...
a ciasto rzeczywiście proste, nie? mam do niego sentyment, bo robiłam je - już ze skurczami - przed pojechaniem do szpitala położniczego (potem je jedliśmy ze smakiem przez jakieś 2 dni, uprzednio podzieliwszy się z położnymi i lekarzami, którzy pomagali mi rodzić).
puszczyk - 2010-03-20, 11:43
Anja, ja zamierzam je upiec zupełnie bez cukru, a daktyle rozgotować i wrzucić do środka. Ciekawi mnie smak ciasta z gałką muszkatołową. Dzięki za przepis.
Zapraszamy na odwyk cukrowy, zapraszamy.
biechna - 2010-03-24, 11:49
Anja, ja je jadam na odwyku, bo daję ino daktyle
Lily - 2010-03-24, 11:50
euridice, wielbicielka bitej śmietany kokosowej
A ciasto bym zjadła, tylko nie ma mi kto upiec
puszczyk - 2010-03-24, 13:32
Przetestowane, jest super.
Na moim na wierzch położyłam zmielone wiórki koko (ważne - z Lidla, najsmaczniejsze), wymieszane ze słodem ryżowym i odrobiną wody dla uzyskania gładszej konsystencji. Potem utworzyło to taką fajną kokosową skorupkę. Pycha.
Malinetshka - 2010-04-11, 22:03
euridice, piękniuchne ciacho a Łucja w tle - tak artystycznie
Malinetshka - 2010-04-11, 22:32
Ależ... :*
karmelowa_mumi - 2010-04-12, 08:03
euridice, wygląda cudnie, ile dałaś cukru?;)
gosia_w - 2010-04-12, 09:47
Mniam... ale apetyczne ciasto
gosia_w - 2010-04-14, 15:57
euri, podziwiam Twoją kreatywność
[ Dodano: 2010-04-16, 17:21 ]
euri mnie zainspirowała i zrobiłam muffinki. Użyłam mąki orkiszowej razowej, zamiast łyżeczki sody dałam 1 jajko (ale myślę, że bez też byłoby ok, bo mocno wyrosły), zamiast cukru dałam pół szklanki miodu, daktyli wzięłam dużą garść, posiekałam i wymieszałam z ciastem. Dorzuciłam mrożone jagody. Są pyszne, choć dla mnie trochę za słodkie . Następnym razem dam 2 łyżki słodu i garść daktyli.
[ Dodano: 2010-04-23, 19:21 ]
hmmm... po przeczytaniu dzisiejszego postu euri o jej cieście czeko z owocami oraz zachwytów blamagdy nad powyższym, poczyniłam czekoladowe muffinki z wiśniami. Co prawda są one dość dalekie od oryginału, ale ciasto z gałką było inspiracją A dałam: 1 szklankę mąki orkiszowej razowej, 1 szklankę kaszy manny razowej orkiszowej (uznałam, że ma wartości odżywcze podobne do mąki, a fajnie chrupie w wypieku), 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia eko, 1 czubatą łyżkę kakao, 1 jajko (to już zupełnie poszłam w innym kierunku ), 1 szklankę mleka kokosowego, 1/2 szklanki oleju, 2 płaskie łyżki słodu ryżowego, dużą garść drobniutko posiekanych daktyli, 18 wiśni z kompotu (kompot od babci, robiony z cukrem - takie wykorzystuję do ciast). Muffinki są mega pyszne, zjadłam 3, mąż 2, 2 dostała babcia. A miały być na jutro
Alispo - 2010-04-23, 21:29
Robiłam w zeszłym tyg.,w wersji niezdrowej z białą mąką i cukrem ,zamiast galki-cynamon,a śmietana kokosowa tzn.mleko:)(kiepsko ubite,więc nieco mi wsiąkło w ciasto
Wyszła pychota Dałam tyle cukru co w przepisie,ale spokojnie mozna mnieeej chyba ze ktos lubi b.słodkie;-)
gosia_w - 2010-04-23, 21:34
| euridice napisał/a: | A nie uraczysz nas zdjęciem chociaż? |
zdjęciem czego? Poprzedniego posta pisałam wczesnym wieczorem, a teraz jest późny wieczór Obiecałam córci na jutro, ale już mam wszystko przemyślane - rano do pieca wędruje chlebek, a zaraz po nim kolejna blacha z muffinkami
Kasumi - 2010-04-24, 22:43
i ja w końcu popełniłam rzeczone ciasto
w wersji marchewkowej euri, wyszło pysznie, choć mistrzem świata w gotowaniu/pieczeniu nie jestem i raczej nigdy nie będę
dzięki za przepis, Anja
puszczyk - 2010-04-24, 23:10
Mi z gałką smakuje super, kto nie próbował niech spróbuje. Cynamon się chowa.
biechna - 2010-04-25, 13:24
| puszczyk napisał/a: | Mi z gałką smakuje super, kto nie próbował niech spróbuje. Cynamon się chowa. |
Podpisuję się! Z gałką, z mniej cukru - mistrzostwo. Zawsze wychodzące
mono-no-aware - 2010-04-25, 19:58
Euri muszę teraz zrobić kolejny wariant. Ciacho wygląda przepysznie. A w zamrażarce mam jeszcze chyba mrożone maliny!
Anja - 2010-04-27, 20:44
Wczoraj pod Waszym wpływem również zrobiłam wariant tego ciasta. Ze śliwkami (z mrożonki), z cynamonem (choć ja też uwielbiam gałkę), z dodatkiem karobu. Na wierzch zmielone wiórki kokosowe z mlekiem ryżowym. Kurcze, pyszne wyszło. Już nie ma.
gosia_w - 2010-04-27, 21:23
Anja, z tym ciastem i jego wariantami trzeba uważać. U mnie znikają w jakiś tajemniczy sposób - piekę, chcę sobie zjeść, szukam, szukam i ... nie ma
Anja - 2010-04-28, 05:30
Gosia_w,
cynamon - 2010-04-28, 22:54
Po waszych postach nie moglam się powstrzymać
U mnie zrobione jako muffiny na żądanie najmłodszej, z mąki graham, bez cukru - same daktyle są dla mnie wystarczająco słodkie. No i więcej mleka sojowego mi wyszło, ale i mąka inna.
Polewy kokosowej się nie doczekały... Widzicie tego sępa tam z tyłu?
hxxp://img219.imageshack.us/i/img0301ud.jpg/]
Uploaded with hxxp://imageshack.us]ImageShack.us
rosa - 2010-04-29, 10:11
też wczoraj upiekłam, z oryginalnego przepisu tylko dałam mniej cukru - około 1/2 szkl i zmiksowane daktyle. przełożyłam i na wierz dałam niewegańską bitą śmietanę - wyszło przepyszne. już prawie nic nie zostało tak się wszyscy raczyli
bronka - 2010-04-29, 14:28
cynamon, ale wyrośnięte...
A Sępik prześliczny
cynamon - 2010-04-29, 20:19
| euridice napisał/a: | cynamon, widzę sępa, już się czai na te boskie muffiny
Bardzo ładne, co dałaś do środka? |
euri, dzięki same daktyle. mąż twierdził, że kompletnie nie są słodkie, ale nas z Tolą były wystarczająco słodkie
thehoneypot, dziękuję w imieniu i sępika i muffinów
rosa - 2010-05-20, 12:28
uwielbiamy to ciasto, właśnie się piecze
bronka - 2010-05-23, 20:47
A moje pachnie...
Dałam cynamon. Nie chciało mi się po przepis wracać i dałam szklankę oleju, pół szklanki cukru, 2 szklanki mąki razowej orkiszowej, daktyli ze dwie garście, szklankę mleka, dwie marchewki, płaską łyżeczkę sody i łyżeczkę octu jabłkowego.
Pyszne, pyszne...
zojka3 - 2010-05-24, 05:21
Pyszne to ciasto strasznie! Za pyszne
Ja robiłam bez cukru i dałam masę daktylowa do ciasta. W weekend jeszcze je machnę, tłuściutkie mleko kokosowe już czeka....mniam
gosia_w - 2010-05-28, 09:45
zrobiłam znowu Tym razem z mrożonymi czarnymi porzeczkami, na mleku kokosowym, dałam 2 czubate łyżki kakao, sok z polówki małej cytryny (chciałam "zsiąść" mleko koko, ale się nie udało), słodzone dużą garścią posiekanych daktyli. Pyyyycha!
Kat... - 2010-06-09, 19:53
Zrobiłam dzisiaj z truskawkami i rabarbarem. Wyrosło piękne ale mam problem- tak dawno nie jadłam ciast z cukrem, że po jednym kawałku nie dam rady więcej Chciałam żeby wyszło na pewno więc wsypałam niecałą szklankę cukru. Już wiem, że to dla mnie za dużo. Zrobię rano zdjęcie- lepsze światło
Cashomaniaczka - 2010-06-27, 16:15
mniam, robię dzisiaj drugi raz, właśnie się piecze. ja robię tak jak w przepisie, dzisiaj dodałam jeszcze łyżkę kakao i zrobiłam taki mix z orzechów włoskich, słonecznika i daktyli - posiekałam to i dałam na wierzch po czym łyżką dokładnie zatopiłam w masie. Gałka rządzi, ostatni raz, jak robiłam to ciasto, była u mnie mama w odwiedziny i oczywiście pełen zachwyt i niedowierzanie, że jak to wegańskie, a takie dobre
także wielkie dzięki za przepis chętnie wypróbowałabym te wariacje euri
tęczówka - 2010-07-01, 07:51
ciasto jest wery gut i deliszys
nie dawałam daktyli,wrzuciłam 4 przejrzałe banany,wióry kokosowe i-do części-startą gorzką czekoladę.
nie jestem "ciastowa",ale tą pychotę pochłaniam w mig,moja mięsożerna rodzina też się żażera
mono-no-aware - 2010-07-01, 21:09
Ja na 2. urodziny Mai zrobiłam pewną modyfikację. Nie dałam w ogóle cukru. Tylko dużo daktyli, chyba tyle co w przepisie czyli 300 g. No i dwie łyżki syropu gruszkowego. Przełożyłam dżemem z pigwy bez cukru. A na wierzch polałam "galaretkę" z truskawek z agarem. Wyszło pycha! Wszyscy się zajadali. Majka dopiero na drugi dzień, bo w urodziny była tak podekscytowana prezentami i zdmuchiwaniem świeczek na torcie, że nie miała na jedzenie czasu.
hxxp://img251.imageshack.us/i/tortg.jpg/]
+ 2 świeczki
A dzisiaj zrobiłam inną wersję. Przełożyłam konfiturą z bzu czarnego, a górę polałam z agrestoporzeczką z agarem. Kompozycja - niebo w gębie. Wszyscy się zajadali.
olgasza - 2010-09-01, 19:06
jestem fanką tego ciasta (może dlatego, że tylko ono mi wychodzi ) . Dziś zrobiłam wariant z jeżynami, ach i och.
Kat... - 2010-09-10, 10:58
Już wszystko przygotowane do modyfikacji. Dzisiaj będzie z gałką, cynamonem, imbirem i dwoma, pokrojonymi na drobną kosteczkę gruszkami. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
rosa - 2010-09-10, 14:30
u mnie dzisiaj z pokruszoną very gorzką czeko, i bez gałki, pycha
gosia_w - 2010-09-10, 14:49
hmm... chciałam skorzystać z pomysłu euri, tylko bez czekolady, ale kakao, przyprawy korzenne, śliwki... I mam mega zakalec, rekordowy Chyba przyjadę euri na lekcje do Ciebie...
dżo - 2010-09-10, 15:39
Mam śliwki, których nikt nie chce zjeść, robię to ciasto, zobaczymy co mi wyjdzie .
gosia_w - 2010-09-10, 18:01
U mnie problem wziął się chyba z tego, że jako mleko dałam to gęste, co zostało mi na sitku przy robieniu mleka domowego (ryżowo-migdałowo-karobowe). Było takie budyniowe w konsystencji, pewno miałam za gęste ciasto. Ale i tak zjadłam już 1/5 Mmmm... te przyprawy korzenne
Kat... - 2010-09-10, 18:14
U mnie zostały dwa kawałeczki na jutro z dużej tortownicy. Wyszło przepyszne, najbardziej puszyste ciasto w historii moich wypieków.
gosia_w - 2010-09-10, 18:28
Kat... nie dobijaj mnie... Powiedz lepiej, jak robiłaś, ale szczegółowo poproszę
Kat... - 2010-09-10, 18:44
Składniki suche w ilościach podanych w przepisie (oprócz cukru, którego wsypałam 1/2 szklanki) wymieszałam w misce [stosunek mąk- 1 1/3 szkl razowej, reszta to kukurydziana, ziemniaczana, biała i zmielone siemię lniane w równych proporcjach], w drugiej misce mleko owsiane własnej roboty i olej. Połączyłam, dodałam gruszki i do piekarnika! I już.
Mleko przecedzałam żeby nic w nim nie było.
Pychota!
gosia_w - 2010-09-10, 18:50
dzięki Kat..., ja już raczej nie będę robiła z farfocli. Chociaż, jakby się uprzeć, to mam brownie
dżo - 2010-09-10, 19:17
Ha, ja tez mam w kuchni piękny zakalec . Najprawdopodobniej dalam za dużo owocców na górę.
karmelowa_mumi - 2010-09-10, 20:03
hehe, ja właśnie popełniłam mojego pocieszyciela Ogłaszam, że jest genialne w smaku i prostocie.
cukru nie dałam w ogóle, za to 2 łyżki słodu buraczanego i 2 garście daktyli. Zalałam je gorącą wodą, żeby zmiękły i pokroiłam na kawałeczki i wymieszałam z ciastem. Jest bardzo slodkie. Mi wyszlo nieco za suche, więc następnym razem wleję tę wodę od daktyli lub nieco więcej mleka.
Ponieważ nie doczekałam się jeszcze śmietany, zjadlam kawałek z serkiem homo i łyżeczką powideł truskawkowych.
Bomba!
devil_doll - 2010-09-12, 17:34
wlasnie sie piecze
Kat... - 2010-09-12, 20:43
Dzisiaj zrobiłam wersję czekoladową łącząc ten przepis i przepis Amanii na muffinki.
Dodałam pół szklanki kakaa, łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i zamiast przypraw 1 łyżeczkę aromatu migdałowego. Cukru niecałe pół szklankę + łyżkę waniliowego. Przepyszne!
bronka - 2010-09-13, 11:35
Na weekend było w wersji karobowo- śliwkowej - przepyszne!
Do ciasta dałam karobu dużą łychę, cynamon. Na górę śliwki. Mniam...
ina - 2010-09-13, 11:47
Też robiłam na weekendzie
Część daktyli zblendowanych, część w kawałkach, nie dodawałam już cukru - wyszło mega słodkie Jedyny minus, to że się kruszyło bardzo Może to przez mąkę 100% razową?
ifinoe - 2010-09-13, 17:59
wlasnie piecze sie karobowo-sliwkowy pocieszacz...inazwykle robie z maki 100% razowej i jeszcze mi sie nigdy nie kruszylo, moze bylo za malo plynu?
gosia_w - 2010-09-13, 19:45
ina, ja też robię tylko z mąki razowej. Nie kruszy się. Może za długo miałaś w piecu?
ina - 2010-09-14, 10:55
| ifinoe napisał/a: | | .inazwykle robie z maki 100% razowej i jeszcze mi sie nigdy nie kruszylo, moze bylo za malo plynu? |
Ale ciasto było dosyć wilgotne. Nawet myślałam, że trochę za dużo płynu dałam (dodatkowo trochę wody do miksowania daktyli ).
| gosia_w napisał/a: | | Nie kruszy się. Może za długo miałaś w piecu? |
Przepisowo - 50 minut
Kat... - 2010-09-21, 20:26
Dzisiaj mąka razowa orkiszowa i graham pół na pół, soda zamiast proszku, gałka, cynamon, szczypta imbiru, skórka cytrynowa, gruszka. Cukru 1/3 szklanki a i tak wyszło słodkie. Jest pyszne!
excelencja - 2010-10-06, 16:17
rzadko piekę ciasta, to upiekłam i wyszło super, tylko za słodkie jednak.
A dodałam- mniej oleju, 3/4szklanki cukru (miast 1,5), szklankę daktylów, pół szkl moreli, pół szkl rodzynek- i to do blendera. + 1/2 łyżeczki cynamonu, na wierzch rozdrobione lekko orzechy włoskie.
Super jest
[ Dodano: 2010-10-06, 17:18 ]
| ina napisał/a: | | Ale ciasto było dosyć wilgotne. Nawet myślałam, że trochę za dużo płynu dałam (dodatkowo trochę wody do miksowania daktyli ). |
moje siedziało ponad godzinę w piecu bo było za wilgotne.
Jadzia - 2010-10-14, 12:10
pyszny przepis .
Zrobiłam bez kremu i z małymi modyfikacjami: zamiast cukru dodałam syrop z daktyli (200g), a na wierzchu były rodzynki.
Dziś ponownie miałam w planie popełnić to pycha ciasto, ale z braku gałki wyszło coś totalnie innego- tylko ilość mąki, mleka sojowego i oleju została zachowana poza tym wrzuciłam kakao, rodzynki, orzechy włoskie i jabłka i 1/2 szklanki cukru. Smakuje jak "placek amerykański" pieczony przez moją mamę. Z kawą z mlekiem sojowym...niebo w gębie
Malinetshka - 2010-11-07, 11:16
Zrobiłam ostatnio dwa razy to ciasto i jestem zachwycona ta gałka to strzał w dziesiątkę. Sprawia, że ciacho jest tak cudnie aromatyczne... Dzięki za przepis i inspirację :*
bronka - 2011-05-09, 10:38
Trzymając się dokładnie proporcji wyszedł mi zakalec. Nie taki całkowity, ale 1/5 ciasta była do niczego
Ja zawsze robię ciasto luźniejsze. | excelencja napisał/a: | | moje siedziało ponad godzinę w piecu bo było za wilgotne. |
Niemniej smak gałki muszkatołowej i daktyli rzuca mnie na kolana
oj, że tego nie doczytałam przez weekendem
devil_doll - 2011-10-16, 14:23
cudowne ciasto, zrobilam dzis z marchwia wiorkami i siemieniem nastepnym razem dodam startego buraka
edysqa - 2011-11-17, 19:04
Upiekłam z mąki pełnoziarnistej i właśnie się studzi. Pachnie w całym mieszkaniu pysznie
|
|