| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Przetwory - Bazylia
szo - 2010-03-04, 17:33 Temat postu: Bazylia Jest to roślina jednoroczna, nazywana również Bazylką lub też Bazylijką. Można ją również uprawiać w doniczkach (dorasta do 40 cm). Ojczyzną bazylii są Indie i Persja.
W kuchni :
Bazylia dodawana jest do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa), sosów, warzyw, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe), wywarów i mas mielonych. Bazylia charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.
Dla zdrowia :
Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom.
Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek.
Ciekawostki :
Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Bazylię dodaje się do potraw pod koniec gotowania.
Liście bazylii można zamrozić (najpierw trzeba je z obu stron posmarować oliwą), można też przechowywać w oliwie z solą lub samej soli.
Bazylia bardzo dobrze komponuje się z cebulą i czosnkiem.
hxxp://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/przyprawy1.htm]źródło
arahja - 2010-03-04, 22:27
Mnie by się przydała informacja, jak taki krzaczek bazylii utrzymać przy życiu. Dwa sklepowe po prostu uschły, może to trzeba jakoś inaczej?
szo - 2010-03-04, 23:04
arahja, znalazłam coś na ten temat, sprawdź
JAK HODOWAĆ?
Bazylia pospolita Ocimum basilicum
Wysokość: 20-50cm
Roślina jednoroczna
Smak i aromat: słodki, pikantny, nieco podobny do goździków.
Zastosowanie: kulinarne, lecznicze
UPRAWA
Stanowisko: nasłonecznione, chronione przed wiatrem i mrozem.
Gleba: żyzna, przepuszczalna, próchnicza, lekka.
Rozmnażanie: od marca siać w miejscu ciepłym (np. na parapecie okiennym), a od połowy maja do doniczek lub bezpośrednio do gruntu.
Pielęgnacja: podlewać umiarkowanie w południe, raczej nie wieczorem. Utrzymywać stałą wilgotność ziemi. Co dwa, trzy tygodnie obrywać część liści tak, aby roślina mogła wydać młode, świeże liście i aby opóźnić kwitnięcie. Może być sadzona w ogrodzie, bezpośrednio w glebie, ale nadaje się też do doniczek.
Zbiór: od czerwca można już zbierać cały czas, na bieżąco pojedyncze listki lub całe pędy.
Przechowywanie: liście można zamrozić (smarując je oliwą), lub wysuszyć. Można też przechowywać je w oliwie z solą lub macerować w oleju, względnie w occie.
WSKAZÓWKI
1. Bazylia najlepiej smakuje przed kwitnieniem, dlatego przez całe lato usuwamy pędy kwiatostanowe.
2. Postawiona na oknie odstrasza owady.
3. Liście bazylii lepiej rwać palcami niż siekać nożem.
ODMIANY
Bazylia ma wiele barwnych odmian. Każda z nich cechuje się inną barwą, kształtem liści, smakiem i aromatem. Warto mieć w ogrodzie, poza bazylią pospolitą, także i te. Dodadzą one naszemu ogrodowi barw a i w kuchni mogą okazać się niezastąpione. Poniżej znajduje się tabela pozostałych, popularnych odmian bazylii:
Cinnamon Aromat cynamonowy.
Genoveser Liście duże, zielone.
Lemon Aromat cytrynowy.
Opal Liście czerwone.
Balkonstra Zalecana do uprawy w doniczkach i skrzynkach.
|
|