wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - Kurkuma ( turmerik )

szo - 2010-03-04, 19:49
Temat postu: Kurkuma ( turmerik )
Pochodzi z południowej Azji, uprawiana głównie we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Jest to podzwrotnikowa wieloletnia roślina z rodziny imbirowatych, która ma silny zapach i ostry palący smak. Kurkuma nazywana jest też ostryżem. Obejmuje on ponad 70 gatunków ciepłolubnych bylin. Obecnie głównym producentem kurkumy są Indie, uprawia się ją także w Indonezji, Chinach, Bangladeszu, w Ameryce Południowej i na wyspach Morza Karaibskiego.

W kuchni :
Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.

Dla zdrowia :
Posiada także lecznicze właściwości: pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry, działa rozkurczowo, bakteriobójczo i wzmaga wydzielanie żółci. Stosuje się w leczeniu chorób reumatycznych, serca i wątroby, wzmacnia system nerwowy.Na pewno więc ucieszą Was te informacje! Według najnowszych badań irlandzkich naukowców naturalne składniki curry (takie jak kurkuma), mogą stać się nowymi kuracjami w walce z rakiem, ponieważ jak się okazało, curry ma silne działanie antyrakowe – chore komórki dosłownie unicestwiają się same (!) Według doktor Sharon McKenna z zespołu naukowego odpowiedzialnego za najnowsze odkrycie, kurkuma dosłownie błyskawicznie zabija komórki nowotworowe – giną one już w 24 godziny!
Mało tego niszczy ona nie tylko nowotwór, ale również przyczynia się do procesu samotrawienia się raka, dzięki czemu niebezpieczne komórki rozpoczynają zjadać się same. Dzięki naukowcom z Uniwersytetu w Bostonie wiadomo też, że curry posiada aktywny składnik, który zapobiega przybieraniu na wadze. Podczas swoich badań zespół odkrył, że kurkuma jest bogata w kurkumin, czyli składnik, dzięki któremu ciało lepiej przetrawia jedzenie. Potwierdziły to badania przeprowadzone przez Journal of Nutrition – kurkumin rzeczywiście zapobiega odkładaniu się komórek tłuszczowych w ciele człowieka.

Ciekawostki :
Wchodzi w skład curry.
Sporządza się z niej maseczki pielęgnacyjne.

hxxp://www.greenway.pl/pl/nowosci/artykuly/curry_czyli_zolty_przysmak]źródło
hxxp://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/przyprawy1.htm]i jeszcze jedno


agaB - 2010-10-11, 21:57

W mojej kuchni kurkuma gości w każdej zupie, w daniach warzywnych w cieście, ale jakoś nie sprawia, abym chudnęła :-(
gosia_w - 2010-10-11, 22:00

U mnie też w każdej zupie, cieście, naleśnikach, używam jej bardzo często w różnych daniach, bo daje mi smak gorzki w PP.
neina - 2010-10-12, 02:02

Ja kocham kurkume, tylko czasem ciezko sie zmywa z niektorych powierzchni. O jej zdrowotnych wlasciwosciach wiedzialam juz dawno, dlatego zawsze staram sie pamietac, zeby dodac odrobinke do czego sie da.
zina - 2010-10-12, 10:22

Dodaje codziennie do kaszy bądż gotującego się makaronu, bardzo lubimy :-)
priya - 2010-10-12, 10:40

U nas też zajmuje ważne miejsce w kuchni :-D
mamka_klamka - 2010-10-13, 20:23

To juz wiem, dlaczego mi tak smakuje. Moje kamienie żółciowe się o nią proszą ;)
lilias - 2010-10-13, 21:36

kurkumę uwielbiam i używam, a w czasopiśmie "ZDROWIE" www.poradnikzdrowie.pl są ciekawe informacje w artykule "Półmisek antyrakowy" str.26: kurkumin "...w czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Aby był skuteczny, musi być połączony z papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry). papryka 10 tys. razy zwiększa jego przyswajanie przez organizm. ... Kurkumę najlepiej kupować osobno, bo w mieszankach przyprawowych jest jej tylko 20 proc. Jak stosować? Należy zmieszać 1/4 łyżeczki proszku z 1/2 łyżki oliwy i szczyptą pieprzu. To dobry sos do świeżych surówek i zup. Gorzkawy smak zniknie po dodaniu kilku kropli nektaru z agawy..." Tekst: Anna Jarosz.

p.s. na podanej stronie widzę tylko część artykułu (nie wiem dlaczego), a cały mam przed nosem bo dysponuję gazetką.

[ Dodano: 2010-10-13, 23:17 ]
nr 9 wrzesień 2009

neina - 2010-10-14, 11:35

lilias, dzieki za info, dobrze wiedziec o tej papryce i pierzu. Pieprzu tez czesto uzywam, wlasnie razem z kurkuma.
Lily - 2010-10-14, 11:38

lilias, to bardzo ciekawe :) Czytałam na temat badań nad kurkumą, niestety naukowcy chyba popełniają błąd próbując izolować jej składniki, z których niektóre zwalczają raka, a inne powodują jego rozrost - jednak natura nie bez powodu złączyła je w jednej roślinie.
lilias - 2010-10-14, 14:12

Lily, podzielam Twoje zdanie tyle tylko, że naukowcy mają zwyczaj rozbierania wszystkiego na części, a dopiero potem badać różnego rodzaju połączenia i kombinacje ;)
Lily - 2010-10-21, 12:33

hxxp://www.poradnia.pl/ziololecznictwo/ziola-inne/1216-kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-badania-kliniczne Tu jest ciekawy artykuł o kurkumie. Zaczęłam spożywać łyżeczkę dziennie w celach profilaktycznych, niedobre to (rozpuszczone w wodzie), ale skoro zdrowe, to piję :P
gosia_w - 2010-10-21, 12:50

Lily, a nie możesz dodawać podczas gotowania? Wszędzie, po trochu i się łyżeczka uzbiera.
Lily - 2010-10-21, 12:55

gosia_w napisał/a:
Lily, a nie możesz dodawać podczas gotowania? Wszędzie, po trochu i się łyżeczka uzbiera.
Dodaję, ale nie chcę psuć wszystkiego, bo nie przepadam za kurkumą,a zazwyczaj jem gotowane potrawy raz dziennie i często takie, do których kurkuma nie pasuje ;)
Teraz czytam, że trzeba ją jeść koniecznie z jogurtem naturalnym, już mam mętlik w głowie :)

gosia_w - 2010-10-21, 13:23

a dlaczego z jogurtem?
Lily - 2010-10-21, 17:52

gosia_w napisał/a:
a dlaczego z jogurtem?
Podobno inaczej się nie przyswaja. A w innych miejscach piszą, że ma być z tłuszczem. To już nie wiem ;)
szo - 2010-10-22, 08:05

Lily napisał/a:
Zaczęłam spożywać łyżeczkę dziennie w celach profilaktycznych, niedobre to (rozpuszczone w wodzie), ale skoro zdrowe, to piję
ja również
pomarańczka - 2010-10-22, 10:53

Ja też używam kurkumę ;-)
Inesita - 2010-10-23, 19:42

mój mąż przywiózł z Pakistanu całą torbę przypraw, co prawda ja na razie niestety nie używam tych pikantnych (a kocham ostro ) bo karmię ale kurkumę jak najbardziej :-D

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group