| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Przetwory - Kolendra
szo - 2010-03-04, 20:15 Temat postu: Kolendra Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego. W wielu krajach, u nas również, jest uprawiana jako roślina uprawowa i lecznicza. Należy do roślin jednorocznych, która osiąga wysokość 20-40 cm. Ojczyzną są: Indie, Iran i Azja Mniejsza.
W kuchni :
Owoce kolendry stosuje się jako przyprawę kuchenną (najlepiej zmieloną) do pasztetów, sosów i jaj, marynat jarzynowych, grzybów, wódek, likierów, wina, a także do , past, ogórków, jarzyn. Stosowana jest w kuchni chińskiej i indyjskiej.
Dla zdrowia :
Owoce kolendry przeciwdziałają wzdęciom, łagodzą nadmierną fermentację przeciwdziałając nadmiernemu wzrostowi flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, regulują trawienie.
Ciekawostki :
Wchodzi w skład pieprzu ziołowego, garam, masala, curry.
hxxp://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/]źródło
daria - 2010-03-09, 22:26
uwielbiam kolendrę
robię pyszny sos do makaronu z pomidorów, czosnku i kolendry
albo zupa z soczewicy czerwonej z mlekiem kokosowym i kolendra
no pychaaa
kociakocia - 2010-03-09, 22:35
ja też jestem zakochana, ale głównie w świeżej
polecam zupkę:
bulion warzywny zaprawiony sowicie śmietaną, sporo imbiru, czosnku, kiełki fasolki mung, cytryna do smaku ( ma być kwaśno ) świeża kolendra do posypania, ryż jaśminowy
olalalaaa...
a tą Twoja daria z soczewicy, pożarłabym!
daria - 2010-03-09, 22:43
proszę bardzo: jedz :mryellow:hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3965]pyszna zupka
kociakocia - 2010-03-09, 22:48
no no... zrobię w czwartek, mam nawet puchę kokosową, wielgaśne dzięki może moja pociecha zasmakuje, to byłoby dopiero
mniam!
topcia - 2010-03-09, 23:52
A ja nie używam. Czas zacząć
szo - 2010-03-10, 08:38
Dip z kolendrą
Składniki:
szklanka gęstego jogurtu
utarty ząbek czosnku
mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
otarta skórka z cytryny
łyżka posiekanych listków mięty
łyżka posiekanej kolendry
kruszone chilli, sól
Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku, podawać do słupków surowych warzyw
[ Dodano: 2010-03-10, 08:43 ]
Raita z ogórkiem, miętą i kolendrą
Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.6)
trudność: łatwe
Składniki
½ litra gęstego jogurtu naturalnego
1 świeży zielony ogórek, pokrojony w drobną kostkę
2-3 pomidory, pokrojone w drobną kostkę
1 mała cebula, drobno posiekana
1 łyżka nasion kminu, uprażonych na suchej patelni
sól i pieprz do smaku
garść świeżej mięty, posiekanej
garść świeżej kolendry, posiekanej
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki i doprawić do smaku. Podawać raitę schłodzoną, posypaną świeżymi ziołami.
Kahela - 2010-03-10, 12:24
| daria napisał/a: | | zupa z soczewicy czerwonej z mlekiem kokosowym i kolendra | zrobilam sobie taką ostatnio, tylko pomidorki dodałam poezja, ale była wspaniała zupka
|
|