|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przetwory - Czarnuszka
szo - 2010-03-04, 22:44 Temat postu: Czarnuszka Czarnuszka jest jednoroczną rośliną z rodziny jaskrowatych, pochodzącą z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Owocem jest mieszek, zawierający czarne, pachnące nasiona. Roślina ta obecnie jest rozpowszechniona w całej Europie. Ojczyzną jej jest prawdopodobnie Azja Wschodnia. Przyprawę stanowią nasiona mające charakterystyczny smak - słodkawy, ale ostry i lekko palący, oraz swoisty zapach.
W kuchni :
Czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, jako środek ziołoleczniczy oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego w cukiernictwie.
Czarnuszkę często można spotkać pod nazwą Czarnego Kminku. Czarne nasiona służą przede wszystkim do posypywania chleba i bułek, które wspaniale wzbogacają smak pieczywa. Doprawia się nią również: ziemniaki, jogurt, twaróg, zapiekanki, przetwory warzywne, marynaty oraz surówki
Dla zdrowia :
Działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczająco na mięśnie gładkie, a także wzmaga wydzielanie mleka.
Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie.
Czarnuszkę stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli.
hxxp://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/przyprawy1.htm#Cynamon]źródło
Tempeh-Starter - 2010-03-04, 22:47
b. ważna przyprawa indyjskich papadanów
Agnieszka - 2010-03-05, 00:20
i pakory
domowo nazywamy "mysie bobki"
kofi - 2010-03-05, 08:36
Parę lat temu zasiałam sobie czarnuszkę, jako obrzeże jakiejś grządki i teraz sama się rozsiewa i robi się to obrzeże. W tym roku chyba będę musiała dosiać jednakowoż. Bardzo ładne niebieskie i fioletowe kwiatki. I ślicznie się nazywa Nigella nigella.
szo - 2010-03-05, 11:26
Tempeh-Starter,
Agnieszka,
kofi,
jak macie więcej informacji na jej temat wklejcie proszę
Anja - 2010-03-05, 12:14 Temat postu: Re: Czarnuszka
szo napisał/a: | Czarne nasiona służą przede wszystkim do posypywania chleba i bułek, które wspaniale wzbogacają smak pieczywa. |
Ja nie posypuję, bo mi potem ta czarnuszka odpada. Dlatego w ostatnim etapie wyrabiania ciasta dodaję ją hojnie, np. do cebularza, ale i do ciasta na pizzę.
Uwielbiam czarnuszkę, tak w ogóle! Poniżej mój cebularz czarnuszkowy.
arahja - 2010-03-05, 12:35
Przepis!
dżo - 2010-03-05, 12:37
Przepis poproszę
Anja - 2010-03-05, 13:06
Przepis jest banalny.
ciasto:
20g drożdży
50 dag mąki
1 łyżeczka soli
6 łyżek oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
czarnuszka
nadzienie: dowolne duszone warzywa (teoretycznie powinna królować cebula) z fasolą / tofu itp
Drożdże rozpuszczamy w paru łyżkach ciepłej wody, dodajemy 10 łyżek mąki, mieszamy zaczyn dokładnie. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę i 3/4 szklanki cieplej wody oraz dużo czarnuszki. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy, kładziemy nadzienie (wystudzone) i zlepiamy. Ciasto można ponakłuwać. Smarujemy oliwą i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
szo - 2010-03-05, 16:08
Anja, pięknie wygląda to serce, już czuję ten zapach dzięki za przepis
Agnieszka - 2010-04-13, 18:44
Czarnuszka ma zastosowanie także jako dodatek do serów. My lubimy w pakorach - takie ciasto jak naleśnikowe, z dodatkiem mąki grochowej i czarnuszki (bez jajka, mleka). Macza się pokrojone warzywa: brukselka, kalafior, marchew, papryka, ziemniaki, cebula..... (ja blanszuję) i smaży na głębokim tłuszczu. Wg mnie fajnie też pasuje do dań warzywnych.
Można zakupić np w sklepiku Wegi, bywa w "darach natury"
Anja - 2010-04-13, 21:04
Agnieszka, ale jak to 'do serów'? Jako posypka, czy jak?
szo - 2010-04-14, 10:07
Agnieszka napisał/a: | My lubimy w pakorach | ja również ! aż mi ślinka poleciała.
Anja napisał/a: | Agnieszka, ale jak to 'do serów'? | napisz coś więcej
Agnieszka - 2010-04-14, 11:05
Szczerze mówiąc to nie byłam zainteresowana zgłębianiem tajników produkcji serów więc szczegółów nie podam. Czarnuszka nie była posypką, jej ziarenka były w środku. Ser widziałam w sklepach ze zdrową żywnością i nazywa się koryciński.
Sądzę, że czarnuszka może ciekawie się komponować z serkami/twarożkami nasionkowymi (oczywiście jeśli jej smak pasuje)
Malinetshka - 2010-04-26, 19:46
Taki ser z czarnuszką jest pyszny. Raz czy dwa kupiłam w Organic'u.
Czasem czarnuszką posypuję chleb, ale zwykle tylko fragment, pozostałą części czymś innym
Z serem jednak lepiej się komponuje, wg mnie.
Mycha - 2010-04-26, 21:38
Ja dodaję ją jeszcze do kapusty, która będzie kiszona i do kaszy gryczanej
Anja, a potem ten cebularz kroisz na plastry czy tak jak pizzę?
topcia - 2010-04-27, 00:05
Ja ogólnie używam czarnuszki zamiast pieprzu-głównie do strączkowych.
agaB - 2010-10-11, 21:50
topcia napisał/a: | Ja ogólnie używam czarnuszki zamiast pieprzu-głównie do strączkowych. |
chyba to wypróbuje
MartaJS - 2010-10-11, 21:54
Nie wiem, co takiego ma w sobie czarnuszka, ale jest to jedyna przyprawa, która wyraźnie mi szkodzi A szkoda, bo fajna jest i ma wiele zastosowań.
|
|