wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - Estragon

szo - 2010-03-04, 23:50
Temat postu: Estragon
Estragon jest to bylina za ojczyznę którego uznaje się tereny azjatyckiej części Rosji, przede wszystkim brzegi rzek syberyjskich.
Głównym producentem estragonu jest Francja. Ziele ma zapach aromatyczny i gorzkawy smak.

W kuchni :
Bylica estragon to przyprawa stosowana do licznych dań i dodatków, takich jak: omlety zapiekane z pomidorami, sosy (Ravigote, Bernaise, szczawiowo - estragonowy, Gribiche, Lyoński, cytrynowy - dodawany do jaj na twardo,, jaj w koszulkach, Remulade ( jaj na półtwardo, duszona marchewka z estragonem (zioło należy dodać do jarzyny pod koniec duszenia), jajecznica na zimno z majonezem, posypywana posiekanymi listkami zioła, surówki wieloskładnikowe, kalafiory z korniszonami, gotowane cukinie i pory.
Należy dodawać estragon z rozwagą, by nie zdominował smaku potrawy i zagłuszył innych przypraw.Jeśli dodajemy przyprawę podczas gotowania dania, najlepiej jest wsypać ją pod koniec gotowania, bowiem wysoka temperatura zabija jej smak.
Estragon jest także podstawowym składnikiem różnych mieszanek smakowych, np. ziół prowansalskich.

Dla zdrowia :
Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Polecany jest osobom cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm.

Ciekawostki :
Słowo dracunculus pochodzi od łacińskiego wyrazu draco i greckiego drakoon, gdyż w Średniowieczu rośliny tej używano do odstraszania różnych bestii i potworów.


hxxp://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/]źródło


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group