|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przetwory - Koperek
szo - 2010-03-05, 17:01 Temat postu: Koperek Jest rośliną roczną z rodziny baldaszkowatych. Koper pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, południowej Rosji i Indii.
W kuchni :
Świeże liście kopru dodaje się do sałatek, ziemniaków, zup, potraw z jaj. Pędy wraz z baldachami kwiatów lub owoców są niezastąpionym dodatkiem przy kwaszeniu ogórków. Sos koperkowy jest smaczny i aromatyczny .
Dla zdrowia :
Koper jest stosowany jako lek przeciw kolce, trudnościom z trawieniem i spowodowaną tym bezsennością, wzdęciom, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, brakowi pokarmu u matek karmiących piersią. W medycynie naturalnej koper stosuje się jako środek wiatropędny i regulujący pracę nerek oraz uśmierzający kaszel. Jest skuteczny zarówno w postaci sproszkowanych nasion, jak i naparu z liści.
Ciekawostki :
Koper ogrodowy należy do roślin najzasobniejszych w sole mineralne jak wapń, żelazo i fosfor, prowitaminę A, witaminy D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, bardzo duże ilości witaminy C oraz inne związki i substancje czynne, a także olejek lotny.
Kopru nie należy gotować, gdyż traci aromat.
hxxp://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/przyprawy1.htm#Koperek]źródło
|
|