| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegañskich i wegetariañskich |
 |
Przetwory - Gorczyca br±zowa, czarna
szo - 2010-03-05, 19:53 Temat postu: Gorczyca br±zowa, czarna Gorczyca (Mustard seeds - ang.) - Jej nazwa zwi±zana jest z jej charakterystycznym gorzkim smakiem, który zawdziêcza zawartemu niej zwi±zkowi - synapinie. W , nasiona gorczycy pozbawione s± zapachu. W kuchni indyjskiej br±zowe nasiona gorczycy s± powszechniejsze w u¿yciu ni¿ czarne, chocia¿ czarna gorczyca (Brassica nigra) zawiera wiêksz± proporcje oleju musztardowego i ma najmocniejszy aromat. ¯ó³ta odmiana znana jako gorczyca bia³a (Sinapsis alba) jest mniej ostra. Gorczyca w przeciwieñstwie do innych przypraw nie ma zapachu, kiedy jest sucha, ale aromat wydala siê, kiedy jest zmieszana z woda. Zwykle przed dodaniem do potraw gorczyce pra¿y siê w bardzo gor±cym oleju, aby uzyska³y ostry aromat (nale¿y przykryæ przykrywka, gdy¿ nasionka strzelaj± jak pra¿ona kukurydza). Olejem tym mo¿na tez polaæ niektóre potrawy (jak np. dal) tu¿ przed podaniem. Gorczyca jest przede wszystkim g³ównym sk³adnikiem musztardy. W kuchni indyjskiej gorczyca jest popularnym dodatkiem do potraw wegetariañskich (warzyw i ro¶lin str±czkowych) oraz marynat (pickles). Zmielon± gorczycê stosuje siê do chutney i innych sosów.
Gorczyca ma tez zastosowanie lecznicze w chorobach przewodu pokarmowego.
hxxp://images.google.pl/imgres?imgurl=hxxp://kuchniaindyjska.indianfoodsite.com/images/polish/szafran.jpg&imgrefurl=hxxp://kuchniaindyjska.indianfoodsite.com/przyprawy_indyjskie.htm&usg=__wZUURECDpt0HM_zB7B0o9MlXkQY=&h=180&w=180&sz=58&hl=pl&start=8&sig2=vDw8xPwGIfuvdfjW5HkZjQ&um=1&itbs=1&tbnid=-Q1RNOVBe7Y3zM:&tbnh=101&tbnw=101&prev=/images%3Fq%3Dszafran%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dopera%26sa%3DX%26rls%3Dpl%26tbs%3Disch:1&ei=fT-RS-O4AqHJ_gb6jM32DA]¼ród³o
|
|