| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Racuszki bananowe
Ania D. - 2007-07-19, 21:26 Temat postu: Racuszki bananowe Racuszki bananowe
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
2 dojrzałe banany
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka słodu lub miodu
kilka kropli zapachu waniliowego
szczypta kurkumy
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub ryżowej
olej
Przepuścić dwa razy przez maszynkę kaszę, ryż i banany. Dodać wiórki, cynamon, słód lub miód, zapach, kurkumę i mąkę. Wymieszać. Rozgrzać na patelni olej, kłaść łyżką porcje ciasta (ma być luźne, jak na racuchy), lekko je spłaszczać i smażyć z obu stron na rumiano.
Christa - 2007-07-20, 00:32
Moze sie dzisiaj skusze i zrobie. Brzmi mniamniusnie!
Karolina - 2007-11-16, 22:40
Wspaniały przepis, jedna z najsmaczniejszych rzeczy jakie jadłam w życiu, choć tak prosty. Dziękuje Ania, robiłam wczoraj a dzisiaj znów miałam na nie smaka...Super ekstra:)
alcia - 2007-11-22, 13:43
Karolina, po Twoim komentarzu od razu poleciałam do kuchni sprawdzić, czy mam wszystkie składniki
A akurat nie miałam pomysłu na obiad.
gosiabebe - 2007-11-22, 13:48
kocham was za te przepisy jutro chyba wypróbuję
Kreestal - 2007-11-22, 13:50
A ja dziś i zrobię więcej, aby mieć na jutrzejszą wyprawę do Torunia
majaja - 2007-11-23, 11:08
Podpowiedzcie czym zastąpic kurkumę. Curry? I jak dla mnie to chyba takie śniadaniowe danie? W każdym razie ja robię na jutrzejsze śzybkie śniadanie
Alispo - 2007-11-23, 13:01
Mylse,ze spokojnie mozna bez kurkumy.Wlasnie zrobilam,pyyyszne bez slodu/miodu tez wyszly slodkie,moze dlatego ze banany byly mocno dojrzale
Ania D. - 2007-11-23, 13:06
Kurkuma nie jest konieczna, nie wnosi nic "smakowego", tylko daje kolor.
alcia - 2007-11-23, 13:24
Fajne placuszki, bardzo nam wszystkim smakowały Kaja tylko miała problem, że mało.
margot - 2007-11-23, 14:05
Pyszne u mnie dziś na drugie danie -deser
na pierwsze barszcz Magdy Stępien
Karolina - 2007-11-23, 15:51
| Cytat: | | Kaja tylko miała problem, że mało. |
no właśnie...ostatnim razem Tymek zjadł ich kilkanaście Więcej od Mateusza. Tak mu smakowały. Specjalnie zrobiłam więcej, żeby było "na pózniej" ale żadnego "póżniej" nie było...
Agnieszka - 2007-12-08, 23:12
dziś zrobiłam, oczywiście nie obyło sie bez modyfikacji (jeden banan i starty fragment ananasa + zmiksowany słonecznik, siemię i ksylitol). Choć racuchy były b smaczne jednak za tłuste.
majaja - 2007-12-09, 08:28
Ja właśnie robię, drugi raz, i zamiast jednego banana dam jabłko, bo dla mnie były za słodkie troszkę, a poza tym dobre.
kasienka - 2007-12-09, 14:42
Karolina, po Twojej reklamie też muszę spróbować
YolaW - 2007-12-10, 18:51
Muszę wypróbować
zina - 2007-12-10, 20:56
Maz kupil mi dzis sporo bananow. Poczekam jak dojrzeja i biore sie do racuchowania
Kamm - 2009-02-19, 08:35
To ja się za nie dzisiaj zabieram , zamiast pączkow
agaB - 2009-08-28, 23:35
| Ania D. napisał/a: | | Kurkuma nie jest konieczna, nie wnosi nic "smakowego", tylko daje kolor. |
Kurkuma nie tylko daje kolor, ale chociaż trochę działa dobrze na wątrobę, a przy smażonych daniach trzeba na nią uważać.
gosia_w - 2009-08-29, 19:55
| agaB napisał/a: | | przy smażonych daniach trzeba na nią uważać. |
dlaczego?
Lily - 2009-08-29, 19:59
| agaB napisał/a: | | a przy smażonych daniach trzeba na nią uważać. | tzn. na wątrobę, tak? nie na kurkumę? bo kurkuma ponoć zdrowa jest, przeciwzapalna, przeciwbakteryjna, dobrze wpływa na stawy
gosia_w - 2009-08-29, 20:05
no tak, ja przeczytałam, że kurkuma nie jest dobra, jeśli dodaje się ją do smażonych potraw
Malinetshka - 2009-08-30, 12:35
Kurkuma czyści krew. I wg mnie jednak ma smak nie jest zupełnie bezsmakowa...
Lily - 2009-08-30, 15:59
| Malinetshka napisał/a: | I wg mnie jednak ma smak | mam ma, oczywiście
Judyt - 2009-08-30, 18:36
Ale tak mała ilość smaku tak nie zmieni.
Malinetshka - 2009-08-30, 20:13
Judyt, w racuszkach raczej nie, takoż w naleśnikach. Jednakowoż jak gotuję ryż z kurkumą i imbirem to czuję oba
agaB - 2009-09-05, 21:40
| Lily napisał/a: | | agaB napisał/a: | | a przy smażonych daniach trzeba na nią uważać. | tzn. na wątrobę, tak? nie na kurkumę? bo kurkuma ponoć zdrowa jest, przeciwzapalna, przeciwbakteryjna, dobrze wpływa na stawy |
Lily, dzięki za szybką odpowiedź. Chodziło mi o wątrobę, oczywiście, że trzeba na nią uważać, a kurkumę to ja uwielbiam i gości u nas prawie we wszystkich przepisach
Kat... - 2010-10-19, 10:42
Przepis wygląda zdrowo i smacznie, kasza i ryż już pyrkoczą na gazie. Mam pytanie: czy jeśli zmiksuję żyrafą kaszę z ryżem i bananami to nie zepsuję wszystkiego? Nie mam maszynki do mięsa. Tzn gdzieś jest ale nie wiem gdzie, pewnie w piwnicy.
Ania D. - 2010-10-19, 22:03
Kat, można żyrafą, ale nie na ciepło. Składniki muszą być zimne, inaczej zrobi się taka mazia.
cynamon - 2010-10-20, 09:06
A jeśli my nie jadamy bananów to dać w zamian? Słodkie jabłko? Czy odpuścić sobie?...
Kat... - 2010-10-20, 09:13
Ja bym dodała jabłko pokrojone w małą kosteczkę i troszkę więcej słodu.
|
|