wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Racuszki bananowe

Ania D. - 2007-07-19, 21:26
Temat postu: Racuszki bananowe
Racuszki bananowe

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
2 dojrzałe banany
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka słodu lub miodu
kilka kropli zapachu waniliowego
szczypta kurkumy
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub ryżowej
olej

Przepuścić dwa razy przez maszynkę kaszę, ryż i banany. Dodać wiórki, cynamon, słód lub miód, zapach, kurkumę i mąkę. Wymieszać. Rozgrzać na patelni olej, kłaść łyżką porcje ciasta (ma być luźne, jak na racuchy), lekko je spłaszczać i smażyć z obu stron na rumiano.

Christa - 2007-07-20, 00:32

Moze sie dzisiaj skusze i zrobie. Brzmi mniamniusnie! :-)
Karolina - 2007-11-16, 22:40

Wspaniały przepis, jedna z najsmaczniejszych rzeczy jakie jadłam w życiu, choć tak prosty. Dziękuje Ania, robiłam wczoraj a dzisiaj znów miałam na nie smaka...Super ekstra:)
alcia - 2007-11-22, 13:43

Karolina, po Twoim komentarzu od razu poleciałam do kuchni sprawdzić, czy mam wszystkie składniki :mryellow:
A akurat nie miałam pomysłu na obiad.

gosiabebe - 2007-11-22, 13:48

kocham was za te przepisy :mrgreen: jutro chyba wypróbuję :D
Kreestal - 2007-11-22, 13:50

A ja dziś i zrobię więcej, aby mieć na jutrzejszą wyprawę do Torunia :)
majaja - 2007-11-23, 11:08

Podpowiedzcie czym zastąpic kurkumę. Curry? I jak dla mnie to chyba takie śniadaniowe danie? W każdym razie ja robię na jutrzejsze śzybkie śniadanie :)
Alispo - 2007-11-23, 13:01

Mylse,ze spokojnie mozna bez kurkumy.Wlasnie zrobilam,pyyyszne :-D :-D :-D bez slodu/miodu tez wyszly slodkie,moze dlatego ze banany byly mocno dojrzale ;-)
Ania D. - 2007-11-23, 13:06

Kurkuma nie jest konieczna, nie wnosi nic "smakowego", tylko daje kolor.
alcia - 2007-11-23, 13:24

Fajne placuszki, bardzo nam wszystkim smakowały :) Kaja tylko miała problem, że mało. :)
margot - 2007-11-23, 14:05

Pyszne u mnie dziś na drugie danie -deser
na pierwsze barszcz Magdy Stępien

Karolina - 2007-11-23, 15:51

Cytat:
Kaja tylko miała problem, że mało.

no właśnie...ostatnim razem Tymek zjadł ich kilkanaście :shock: Więcej od Mateusza. Tak mu smakowały. Specjalnie zrobiłam więcej, żeby było "na pózniej" ale żadnego "póżniej" nie było...

Agnieszka - 2007-12-08, 23:12

dziś zrobiłam, oczywiście nie obyło sie bez modyfikacji (jeden banan i starty fragment ananasa + zmiksowany słonecznik, siemię i ksylitol). Choć racuchy były b smaczne jednak za tłuste.
majaja - 2007-12-09, 08:28

Ja właśnie robię, drugi raz, i zamiast jednego banana dam jabłko, bo dla mnie były za słodkie troszkę, a poza tym dobre. :)
kasienka - 2007-12-09, 14:42

Karolina, po Twojej reklamie też muszę spróbować :)
YolaW - 2007-12-10, 18:51

Muszę wypróbować :)
zina - 2007-12-10, 20:56

Maz kupil mi dzis sporo bananow. Poczekam jak dojrzeja i biore sie do racuchowania :-D
Kamm - 2009-02-19, 08:35

To ja się za nie dzisiaj zabieram , zamiast pączkow ;-)
agaB - 2009-08-28, 23:35

Ania D. napisał/a:
Kurkuma nie jest konieczna, nie wnosi nic "smakowego", tylko daje kolor.

Kurkuma nie tylko daje kolor, ale chociaż trochę działa dobrze na wątrobę, a przy smażonych daniach trzeba na nią uważać.

gosia_w - 2009-08-29, 19:55

agaB napisał/a:
przy smażonych daniach trzeba na nią uważać.

dlaczego?

Lily - 2009-08-29, 19:59

agaB napisał/a:
a przy smażonych daniach trzeba na nią uważać.
tzn. na wątrobę, tak? nie na kurkumę? bo kurkuma ponoć zdrowa jest, przeciwzapalna, przeciwbakteryjna, dobrze wpływa na stawy
gosia_w - 2009-08-29, 20:05

no tak, ja przeczytałam, że kurkuma nie jest dobra, jeśli dodaje się ją do smażonych potraw :mryellow:
Malinetshka - 2009-08-30, 12:35

Kurkuma czyści krew. I wg mnie jednak ma smak :> nie jest zupełnie bezsmakowa...
Lily - 2009-08-30, 15:59

Malinetshka napisał/a:
I wg mnie jednak ma smak :>
mam ma, oczywiście ;)
Judyt - 2009-08-30, 18:36

Ale tak mała ilość smaku tak nie zmieni.
Malinetshka - 2009-08-30, 20:13

Judyt, w racuszkach raczej nie, takoż w naleśnikach. Jednakowoż ;) jak gotuję ryż z kurkumą i imbirem to czuję oba :>
agaB - 2009-09-05, 21:40

Lily napisał/a:
agaB napisał/a:
a przy smażonych daniach trzeba na nią uważać.
tzn. na wątrobę, tak? nie na kurkumę? bo kurkuma ponoć zdrowa jest, przeciwzapalna, przeciwbakteryjna, dobrze wpływa na stawy

Lily, dzięki za szybką odpowiedź. Chodziło mi o wątrobę, oczywiście, że trzeba na nią uważać, a kurkumę to ja uwielbiam i gości u nas prawie we wszystkich przepisach :-D

Kat... - 2010-10-19, 10:42

Przepis wygląda zdrowo i smacznie, kasza i ryż już pyrkoczą na gazie. Mam pytanie: czy jeśli zmiksuję żyrafą kaszę z ryżem i bananami to nie zepsuję wszystkiego? Nie mam maszynki do mięsa. Tzn gdzieś jest ale nie wiem gdzie, pewnie w piwnicy.
Ania D. - 2010-10-19, 22:03

Kat, można żyrafą, ale nie na ciepło. Składniki muszą być zimne, inaczej zrobi się taka mazia.
cynamon - 2010-10-20, 09:06

A jeśli my nie jadamy bananów to dać w zamian? Słodkie jabłko? Czy odpuścić sobie?...
Kat... - 2010-10-20, 09:13

Ja bym dodała jabłko pokrojone w małą kosteczkę i troszkę więcej słodu.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group