|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Domowa piekarnia - orzechowe kruche ciasteczka bez cukru
bronka - 2010-03-17, 15:44 Temat postu: orzechowe kruche ciasteczka bez cukru Składniki:
- 2 szklanki orzechów
- szklanka razowej m±ki pszennej
- pół szklanki m±ki z kasztanów
- pół szklanki syropu z agawy
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
Orzechy posiekać, wymieszać z m±k±. Syrop z agawy wymieszać z oliw± i poł±czyć z reszt± składników.
Mokrymi rękami formować małe ciasteczka.
Piec ok. 15 minut w 180°C.
1/3 ciasta odłożyłam i wymieszałam z 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady.
Dałam m±kę z kasztanów bo zalegała w szafce, my¶lę, że można j± zast±pić inn±. M±ka z kasztanów jest jednak sama w sobie lekko słodka.
Ciastka były absolutn± improwizacj±, a okazały się bardzo smaczne, słodkie, kruche i niebiańsko orzechowe
gosia_w - 2010-03-17, 15:48
Mniam... Upiekę takie orzechowe, z pewno¶ci± s± pyszne
bronka - 2010-03-17, 15:50
gosia_w, łasuchu jeste¶ szybsza niż błyskawica
S± naprawdę pyszne.
gosia_w - 2010-03-17, 15:58
o tak, ja bardzo lubię ciasteczka Nie jem cukru, ale ciasteczek sporo. A orzechy uwielbiam. Dodaję je często do ciasteczek, ale nigdy aż tak dużo. Bardzo jestem ciekawa efektu. Pewno dam trochę mniej słodu, bo w większo¶ci przepisów jest dla mnie za dużo. Warto zrobić odwyk cukrowy, po jakim¶ czasie oszczędza się też na słodzie
Dała¶ laskowe orzechy, czy mieszane?
bronka - 2010-03-17, 16:02
gosia_w napisał/a: | Warto zrobić odwyk cukrowy, po jakim¶ czasie oszczędza się też na słodzie |
no wiem co¶ o tym
Cytat: | Dała¶ laskowe orzechy, czy mieszane? |
Dałam arachidowe i włoskie.
Ogólnie ciasteczka były efektem sprz±tania w szafkach
mono-no-aware - 2010-03-17, 22:12
Wygl±daj± przepysznie. Tylko muszę kupić ten sok z agawy. Nie wiem czy u nas dostanę, ew. zast±pię jakim¶ innym syropem, może daktylowym.
[ Dodano: 2010-03-17, 22:12 ]
Wygl±daj± przepysznie. Tylko muszę kupić ten syrop z agawy. Nie wiem czy u nas dostanę, ew. zast±pię jakim¶ innym syropem, może daktylowym.
gosia_w - 2010-05-25, 17:46
tym razem luĽno się zainspirowałam Zrobiłam ciasteczka orzechowe bez cukru i ... to tyle by się zgadzało. Użyłam 125 g mielonych orzechów laskowych, 250 g m±ki pszennej razowej, 150 g masła, 1 żółtko, 3 płaskie łyżki słodu ryżowego. Zagniotłam ciasto, zrobiłam rulon, włożyłam na 1 godz. do lodówki, pokroiłam na 2-3 mm plasterki, piekłam w 160 stopniach z termoobiegiem przez 10 minut. Wyszły mi pyszne ma¶lane ciasteczka
ań - 2010-05-25, 20:41
ale mi smaka narobiła¶!
daria - 2010-05-25, 21:40
mam za dużo orzechów, jutro chyba się skuszę...
dżo - 2011-03-06, 21:02
Moja wersja :
1/2 szkl. zmielonych orzechów laskowych,
1/2 szkl. zmielonych nerkowców,
1/2 szkl. m±ki żytniej chlebowej,
1/4 szkl. m±ki kukurydzianej,
1/8 szkl. oleju,
1 łyżka miodu
Zagniotłam i zrobiłam tak jak gosia w:
gosia_w napisał/a: | zrobiłam rulon, włożyłam na 1 godz. do lodówki, pokroiłam na 2-3 mm plasterki, piekłam |
Wyszły rewelacyjne .
|
|