wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - paprykarz "krakowski"

hans - 2010-03-31, 10:57
Temat postu: paprykarz "krakowski"
paprykarz "krakowski"

w odróżnieniu od szczecińskiego nie zawiera ryb ;)

Składniki:
0,5 szklanki żółtego mungu (łuskanego) lub czerwonej soczewicy
0,5 - 1 szklanki ugotowanego brązowego ryżu (lub kaszy np. jaglana, jęczmienna)
1/4 papryki zielonej lub pomarańczowej
1/4 papryki żółtej lub czerwonej
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 mała cebula
1 spory ząbek czosnku
1 łyżka glonów Wakame w płatkach
2-3 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju
sól, słodka papryka inne przyprawy (np. curry. garam masala, 5 smaków, pieprz ziołowy itp)

Przygotowanie:
Cebulę posiekać razem z czosnkiem i zrumienić na oliwie wraz z drobno pokrojoną papryką, następnie zalać niewielka ilością wody i rozgotować w niej mung (na dość gładką papkę), dodać przecier pomidorowy, ugotowany ryż i glony Wakame, dokładnie wymieszać składniki, posolić doprawić według uznania, odstawić do wystygnięcia.

Porady:
Jeśli lubimy wyrazisty „rybny” smak, nie ma problemu można dodać więcej Wakame, gdy nasz paprykarz jest zbyt rzadki, można dodać więcej ryżu. Jeżeli zbyt gęsty możemy rozcieńczyć go nieco wodą lub oliwą w celu uzyskania smarowności.

Smacznego :)

kofi - 2010-03-31, 11:15

Dobrze sie zapowiada. :-)
kociakocia - 2010-03-31, 11:18

jestem Twoją fanką 8-) przy najbliżeszej okazji, czyli urodziny małej, będzie paprykarz
moony - 2010-06-21, 11:07

Zrobiłam - w wersji ubogiej, bo bez mungu, glonów i papryki :D Ale i tak mi smakuje.
angaaa - 2010-06-23, 09:17

Cytat:
When vegetarians grow up, they become VEGANS!
świetne i takie prawdziwe :mryellow:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group