wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - DESERY I KREMY

vlada - 2007-06-02, 22:21
Temat postu: DESERY I KREMY
Wrzucam kilka przepisów z tego forum i nie tylko. WIELE przepisów AniD, lecz ciężko mi określić które to są. Przepraszam autorów przepisów, że bez ich pozwolenia wklejam ich dzieła.

DESERY:
Deserek z poppingu: (alcia)
jabłka obieramy (lub nie - jak kto woli), wydrążamy gniazda nasienne tak by jabłka pozostały w całości (taki wycięty wałek w środku..)

Mieszamy:
popping
drobno posiekane owoce suszone - jakie kto lubi (my dajemy np. śliwki, morele, rodzynki)
posiekane orzechy czy pestki jakie kto lubi (ja zazw. włoskie + słonecznik)
dorzucamy kilka łyżek miodu (zależnie od ilości innych składników - dajemy go tyle, by zlepił nam całość w taką gęstą, twardą papkę - nie przesadzić, jak ciężko wymieszać, można kapnąć jakiejś oliwy czy dodać rozpaćkanego banana)
przyprawiamy mocno cynamonem i szczyptą imbiru

Wpychamy "farsz" w dziury wycięte w jabłkach, wrzucamy do piekarnika na jakieś 15 min (by były miękkie - czas zalezny od temperatury) i... mniam

Deser z tofu hxxp://www.wegetarianski.pl/ksiazka/index.php?rozdz=desery#desery
co potrzebne: 1 kostka tofu naturalnego (330 g), 2 dojrzałe banany, 1 szklanka ugotowanego ryżu, 3 łyżki miodu lub słodu naturalnego, 1 paczka (50 g) suszonych moreli, rodzynki i inne bakalie
receptura: Morele zalać niedużą ilością wody i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, odparować nadmiar wody. Po przestudzeniu odłożyć część moreli (6-8 szt.) do dekoracji, a resztę zmiksować z tofu, bananami, ryżem i miodem. Dodać pozostałe bakalie, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Podawać schłodzone, dekorowane morelami.



BANANY W CIEŚCIE KOKOSOWYM:
Składniki:
Ciasto:
1/4 szklanki kremu kokosowego (*)
1 łyżka mąki pszennej
ew. łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej, żeby ciasto było bardziej lepkie
opcjonalnie 1 łyżka słodu lub syropu daktylowego i szczypta soli.

Banany:
2 świeże banany, dojrzałe, ale nie przejrzałe
opcjonalnie sok z cytryny
1,5 łyżeczki cynamonu (lub wg smaku)

+ olej do smażenia
+ opcjonalnie, do przyozdobienia: wiórki kokosowe lub przypieczone na suchej patelni płatki migdałowe lub, jeśli chcemy otrzymać naprawdę słodką potrawę, słód.
Przepis:
Etap 1 - ciasto:
Mąkę należy wymieszać z kremem kokosowym i pozostałymi składnikami na jednolita masę. To krem nadaje odpowiednią konsystencję. Ciasto nie może być za gęste, bo nie zamierzamy go wałkować, ani za rzadkie, bo nasza intencją nie jest też robienie naleśników ;)

Etap 2 - banany:
Należy je obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Owoce bardzo dorodne i duże można pokroić na więcej plastrów, a dla wygody smażenia przekroić jeszcze na pół, żeby otrzymać krótsze kawałki.
Następnie należy je oprószyć cynamonem. Wcześniej można je jeszcze skropić sokiem z cytryny.

Etap 3 - smażenie:
Przygotowane banany obtoczyć/zanurzyć w przygotowanym cieście i usmażyć na oleju. Olej powinien być dobrze rozgrzany, żeby na włożonych na patelnię bananach zrobiła się skorupka z ciasta. Później gaz należy trochę zmniejszyć, żeby banany zdążyły się usmażyć również w środku. Każdy z nich smażymy ok. 5 minut, przewracając w międzyczasie na drugą stronę.
Sztuka jest dobre usmażenie bananów, żeby zmiękły również w środku, ale żeby ciasto nie było spalone.

Etap 4 - podanie:
Banany układamy na talerzu. Można zrobić esy-floresy ze słodu - wyglądają efektownie, bo słód jest dość ciemny. Można tez oprószyć banany wiórkami kokosowymi lub przyprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi (można je kupić w niektórych sklepach - są to migdały pocięte na cieniutkie plasterki).
Wskazówki i uwagi:
(*) jeśli nie mamy kremu kokosowego można dodać namoczone we wrzątku i zmiksowane z odrobiną wody wiórki kokosowe (potrzebna jest w miarę gładka konsystencja, ale nie musi być śmietankowa). Można też spróbować wykorzystać mleczko kokosowe, ale wtedy trzeba dodać odpowiednio mniej mleczka a więcej mąki, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję.



Krem bananowy hxxp://www.wegetarianski.pl/ksiazka/index.php?rozdz=desery#desery
pół kg jabłek, 2 banany, szklanka kaszy mannej, 2 łyżeczki syropu kukurydzianego lub innego
Ugotować kaszę manną i ostudzić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cząstki i udusić z odrobiną wody. Banany obrać ze skórki. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować. Do kremu można dodać także bakalii.

Krem z suszonych owoców i bananów hxxp://www.wegetarianski.pl/ksiazka/index.php?rozdz=desery#desery
2 banany, 2 szklanki suszonych owoców: moreli, śliwek, rodzynek, gruszek
Namoczyć suche owoce na około godzinę, po czym zmiksować je na gładką masę razem z wodą z moczenia owoców i z bananami. Krem można użyć także jako pastę na kanapki.


Krem z sera tofu i owoców
25 dag świeżych owoców: malin lub brzoskwiń, 35 dag sera tofu, 2 łyżki miodu lub brązowego cukru, pół szklanki posiekanych orzechów i migdałów
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolity krem. Schłodzić i nałożyć do miseczek. Udekorować owocami i cząstkami orzechów.



Budyń bananowy hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/b.html#budyn_bananowy
2 banany
1/2 szkl. wrzącej wody lub mleka sojowego
2 łyżeczki mleka w proszku owsianego (może być inne)
1 szkl. truskawek (mogą być mrożone lub każde inne owoce np. czarna porzeczka)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem zmiksować. Zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Spożywać na ciepło lub zimno.


Danie ze śliwek hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/d.html#danie_ze_sliwek
3 pokrojone jabłka
1 szkl. pokrojonych suszonych śliwek
1/2 szkl. rodzynek
3 szkl. soku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy przez 10 min.


Deser morelowo-pomarańczowy hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/d.html#danie_ze_sliwek
3 suszone morele
jabłko
skórka z ekologicznej pomarańczy lub cytryny
mały kawałek korzenia imbiru
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Morele ugotować w wodzie, dodając skórkę owocu cytrusowego i szczyptę soli morskiej, co wzmacnia słodki smak. Można dodać też soku imbirowego. Gdy morele są miękkie, dodać pokrojone jabłko i dalej gotować, aż jabłko zmięknie. Jako zagęstnika można użyć mąki kukurydzianej lub kuzu. Do gotowanych owoców wlać zawiesinę mąki w zimnej wodzie i wymieszać. Gotować 1-2 minuty, aż płyn stanie się szklisty. Do małych salaterek lub jednej dużej rozłożyć owoce, zalać płynem i odstawić do zestalenia się.

Deser z tofu hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/d.html#deser_z_tofu
1 kostka tofu naturalnego (330 g)
1 szklanka ugotowanego ryżu
3 łyżki miodu lub słodu naturalnego
1 szklanka ugotowanego ryżu
3 łyżki miodu lub słodu naturalnego
1 paczka (50 g) suszonych moreli
rodzynki
inne bakalie
Przygotowanie:
Morele zalać niedużą ilością wody i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, odparować nadmiar wody. Po przestudzeniu odłożyć część moreli (6-8 szt.) do dekoracji, a resztę zmiksować z tofu, bananami, ryżem i miodem. Dodać pozostałe bakalie, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Podawać schłodzone, dekorowane morelami.


Krem bananowy hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/k.html#krem_bananowy
1/2 kg jabłek
2 banany
szklanka kaszy manny
2 łyżeczki syropu kukurydzianego lub innego
Przygotowanie:
Ugotować kaszę manną i ostudzić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cząstki i udusić z odrobiną wody. Banany obrać ze skórki. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować. Do kremu można dodać także bakalii.


Krem do wafli hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/k.html#krem_do_wafli
1 szkl. słonecznika
1/2 szkl. wiórków kokosowych
2-3 łyżki karobu
Przygotowanie:
Słonecznik i wiórki zmielić, każde oddzielnie w młynku, wsypać do miseczki, dodać karobu, 1-2 łyżki miodu. Dodać tyle ciepłej przegotowanej wody, aby powstała właściwa konsysteccja kremu. Smarować wafle.



Sos bananowy hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/s.html#sos_bananowy
3 banany
2 łyżki miodu
1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Wszystkie stadniki miksujemy


Kutia
szklanka pszenicy, szklanka maku, 2 łyżki ziarna lnu, bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwki suszone, pestki z dyni i słonecznika, 1 szklanka orzechów włoskich, 2 łyżki miodu albo słodu
Namoczyć pszenicę na noc, a następnie gotować do miękkości przez około godzinę. Ugotować mak. Bakalie namoczyć przez około 20 minut i pokroić. Siemię lniane uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Kutię można podawać na ciepło i na zimno.


Deser z pszenicy
1 szklanka ziarna pszenicy, pół szklanki rodzynek, pół szklanki pokrojonych migdałów i orzechów, pół szklanki ziaren ze słonecznika
Wypłukać pszenicę i namoczyć na noc. Ugotować przez około 1 godzinę, tak aby ziarno było miękkie. Dodać namoczone uprzednio przez 2 godziny rodzynki, migdały, orzechy, słonecznik i dokładnie wymieszać. Można dodać do deseru świeżych sezonowych owoców lub polać go sokiem owocowym.

daria - 2010-11-14, 21:05

mniam :mrgreen:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group