| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Domowa piekarnia - "Chleba Ezekiela 4.9"
krzysztof - 2010-04-26, 09:13 Temat postu: "Chleba Ezekiela 4.9" WITAM
Jeżeli Ktoś nie może się obyć bez chleba to może spróbować tzw. „chleba Ezekiela 4.9” i chleb ten nie jest wypiekany z mąki ,lecz ze skiełkowanych nasion zbóż i roślin strączkowych
Przepis pochodzi z tej strony :
hxxp://www.dadamo.com/forum/archive8/config.pl?read=40944
Lektyny gluteninowe ( obecne głównie w okrywie owoconasiennej ziaren zbóż ) w trakcie procesu kiełkowania zostają zniszczone i nie są groźne dla układu trawiennego osób na nie wrażliwych. Ten rodzaj chleba jest „żywym” pokarmem , w którym zostały zachowane cenne enzymy. Należy wiedzieć ,że niektóre rodzaje pieczywa ze skiełkowanych nasion dostępne w handlu zawierają często mąkę ( z obecnymi w niej gluteninami) . Przed zakupem należy uważnie czytać listę składników. W sklepach z żywnością eko. Chleb ezakiela zwykle przechowywany jest w zamrażalce.
Z podanych ilości składników można upiec 2-3 bochenki chleba ważące w sumie około 1,15 kg.
950 ml ziarna twardej pszenicy ( odmiana Prairie Gold)
60 ml ziarna pszenicy szorstkiej
60 ml ziarna pszenicy orkisz
30 ml nasion soczewicy
30 ml nasion prosa
60 ml mieszanki fasoli ( pstrokata , różowa drobna biała)
2 łyżki drożdży
Wszystkie nasiona dobrze zmieszać ze sobą. Podzielić na 3 równe części . Każdą część nasion wsypać do litrowego słoika , zalać wodą , przykryć kawałkami gazy i przytrzymać je gumkami ; odstawić na 24 h. następnego dnia zlać wodę ze słoików , wypłukać ziarno i dobrze odsączyć .Osuszone porcje nasion ponownie zalać czystą wodą i odstawić na 24 h. w kolejne dni operację powtórzyć , aż będą widoczne maleńkie kiełki. Wtedy nasiona nadają się do przyrządzenia chleba . Należy zlać z nich wodę i dobrze odsączyć. Do rozdrobnienia skiełkowanych nasion użyć malaksera / blendera do wilgotnych produktów. Rozdrobnione nasiona po wyjęciu powinny przypominać ciężkie ciasto , z którego można upiec chleb. Piec w temp. 350 F. ,30 - 40 min. lub w mniejszej temp. ale wtedy dłużej.
Oczywiście można eksperymentować ze składnikami i mogą wchodzić tez inne zboża i strączkowe .
W niektórych miejscach stwierdza się, że ten rodzaj chleba jest „żywym” pokarmem , w którym zostały zachowane cenne substancje.
Nazwa chleba pochodzi od rozdziału 4 wers 9 księgi Ezechiela i rzeczywiście jest tam podany przepis na chleb ale nieco inny.
SMACZNEGO
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
Lily - 2010-04-26, 09:20
| krzysztof napisał/a: | | Piec w temp. 350 F. | Fahrenheita?
Humbak - 2010-04-26, 09:37
ok 175 stopni C
C = xF-32*5/9
swoją drogą nawet na stronkach niepolskich temp pieczenia jest podawana w stopniach C...
bronka - 2010-04-26, 10:54
Coś tu jest pokręcone jak na moje oko.
Z wykiełkowanych ziaren robi się chleb esseński i -aby był żywy- piecze się go w temperaturze ok 40 stopni przez ok 10h.
Ezechiela piecze się z biblijnego przepisu z mieszanki mąk z pszenicy, orkiszu, jęczmienia, bobu ( ew. fasoli, soczewicy), miodu i wody.
Oba typy chlebków piecze się bez drożdży.
krzysztof - 2010-04-26, 14:38
WITAM
cytat:
"...Oczywiście można eksperymentować ze składnikami i mogą wchodzić tez inne zboża i strączkowe..."
A tutaj łatwy w obsłudze przelicznik temperatur :
hxxp://www.polskiinternet.com/polski/info/temperatura.html
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
|
|