wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - "Chleba Ezekiela 4.9"

krzysztof - 2010-04-26, 09:13
Temat postu: "Chleba Ezekiela 4.9"
WITAM :->

Jeżeli Ktoś nie może się obyć bez chleba to może spróbować tzw. „chleba Ezekiela 4.9” i chleb ten nie jest wypiekany z mąki ,lecz ze skiełkowanych nasion zbóż i roślin strączkowych

Przepis pochodzi z tej strony :
hxxp://www.dadamo.com/forum/archive8/config.pl?read=40944
Lektyny gluteninowe ( obecne głównie w okrywie owoconasiennej ziaren zbóż ) w trakcie procesu kiełkowania zostają zniszczone i nie są groźne dla układu trawiennego osób na nie wrażliwych. Ten rodzaj chleba jest „żywym” pokarmem , w którym zostały zachowane cenne enzymy. Należy wiedzieć ,że niektóre rodzaje pieczywa ze skiełkowanych nasion dostępne w handlu zawierają często mąkę ( z obecnymi w niej gluteninami) . Przed zakupem należy uważnie czytać listę składników. W sklepach z żywnością eko. Chleb ezakiela zwykle przechowywany jest w zamrażalce.


Z podanych ilości składników można upiec 2-3 bochenki chleba ważące w sumie około 1,15 kg.

950 ml ziarna twardej pszenicy ( odmiana Prairie Gold)
60 ml ziarna pszenicy szorstkiej
60 ml ziarna pszenicy orkisz
30 ml nasion soczewicy
30 ml nasion prosa
60 ml mieszanki fasoli ( pstrokata , różowa drobna biała)
2 łyżki drożdży

Wszystkie nasiona dobrze zmieszać ze sobą. Podzielić na 3 równe części . Każdą część nasion wsypać do litrowego słoika , zalać wodą , przykryć kawałkami gazy i przytrzymać je gumkami ; odstawić na 24 h. następnego dnia zlać wodę ze słoików , wypłukać ziarno i dobrze odsączyć .Osuszone porcje nasion ponownie zalać czystą wodą i odstawić na 24 h. w kolejne dni operację powtórzyć , aż będą widoczne maleńkie kiełki. Wtedy nasiona nadają się do przyrządzenia chleba . Należy zlać z nich wodę i dobrze odsączyć. Do rozdrobnienia skiełkowanych nasion użyć malaksera / blendera do wilgotnych produktów. Rozdrobnione nasiona po wyjęciu powinny przypominać ciężkie ciasto , z którego można upiec chleb. Piec w temp. 350 F. ,30 - 40 min. lub w mniejszej temp. ale wtedy dłużej.

Oczywiście można eksperymentować ze składnikami i mogą wchodzić tez inne zboża i strączkowe .

W niektórych miejscach stwierdza się, że ten rodzaj chleba jest „żywym” pokarmem , w którym zostały zachowane cenne substancje.

Nazwa chleba pochodzi od rozdziału 4 wers 9 księgi Ezechiela i rzeczywiście jest tam podany przepis na chleb ale nieco inny.

SMACZNEGO :-D


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :->

Lily - 2010-04-26, 09:20

krzysztof napisał/a:
Piec w temp. 350 F.
Fahrenheita?
Humbak - 2010-04-26, 09:37

ok 175 stopni C

C = xF-32*5/9

swoją drogą nawet na stronkach niepolskich temp pieczenia jest podawana w stopniach C...

bronka - 2010-04-26, 10:54

Coś tu jest pokręcone jak na moje oko.
Z wykiełkowanych ziaren robi się chleb esseński i -aby był żywy- piecze się go w temperaturze ok 40 stopni przez ok 10h.
Ezechiela piecze się z biblijnego przepisu z mieszanki mąk z pszenicy, orkiszu, jęczmienia, bobu ( ew. fasoli, soczewicy), miodu i wody.
Oba typy chlebków piecze się bez drożdży.

krzysztof - 2010-04-26, 14:38

WITAM :-o

cytat:
"...Oczywiście można eksperymentować ze składnikami i mogą wchodzić tez inne zboża i strączkowe..."

A tutaj łatwy w obsłudze :-D przelicznik temperatur :
hxxp://www.polskiinternet.com/polski/info/temperatura.html

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :-o


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group