| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Szybkie ciasteczka
Kat... - 2010-05-03, 13:13 Temat postu: Szybkie ciasteczka Ciasteczka te są improwizacją ale taką nie do końca. To zmodyfikowany lekko przepis na ciasto ale że blachy nie mam to postanowiłam sprawdzić czy się da. Da się
Przepis jest bazą, która umożliwia nieskończoną ilość smakowych wariacji. Ja robiłam już dwa smaki i oba wyszy pyszne.
Skladniki:
2 szklanki mąki- jestem na wyjeździe więc dostęp mam jedynie do białej i kukurydzianej i takich użyłam w proporcji 1,5 białej, 0,5 kukurydzianej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego i kaszy jaglanej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego- raz robiłam ze słodzonego, za drugim razem nie i obie wersje wyszły pyszne
duża garść rodzynek- niesiarkowane
1/3 tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady
i teraz do tej podstawowej bazy za pierwszym razem dodałam łyżkę cynamonu i jako, że robiłam na mleku słodzonym, to już nic nie dodawałam, a za drugim razem dodałam 2 namoczone niesiarkowane morele, ze dwie porządne garści posiekanej mieszanki studenckiej (z Rossmana) i aromat pomarańczowy. Żeby ciastka miały słodycz rodzynki wczesniej namaczałam w niewielkiej ilości wody i do ciasta wrzucałam razem z tą wodą.
Ja zawsze łącze wszystkie suche, wszystkie mokre i mieszam. Nie przejmuję się kolejnością. Ciasto wyszło gęste jak na racuchy i stąd ich podobny wygląd. Kładłam na posmarowaną olejem i obsypaną mąką blachę i do pieca na jakieś 30 minut na minimalną temperaturę (tu między 1 a 2 więc nie wiem jaka to) raczej wysoko. Pod koniec jak wiedziałam, że już są zrobione to jeszcze przez jakaś minutę siedziały w maksymalnej temperaturze i potem przy wyłączonym gazie z 15 minut w zamkniętym piekarniku.
Są dopieczone ale nawet nie zrumienione od spodu. Myślę, że można je piec inaczej. Ja szłam na żywioł więc tak akurat wyszło
Mam w planach zrobienie ich jeszcze z bananami i cynamonem, z kakaem, z aromatem migdałowym, ze zmielonym kokosem, z innymi owocami.
A wyglądają tak
Smacznego i jeśli komuś coś fajnego wyjdzie na tej bazie to proszę się koniecznie podzielić
devil_doll - 2010-05-28, 08:54
pyszne robilam wg przepisu dalam make razowa zamiast bialej i troche skorki pomaranczy. aha dalam mielony czarny sezam i slonecznik. pychotka
karmelowa_mumi - 2010-06-07, 19:46
ja właśnie zakręciłam masę, wstawiam zara do pieca, bardzom ich ciekawa
lilias - 2010-06-07, 21:41
mumi, i jak ciasteczka?
Kat... - 2010-06-07, 21:46
No właśnie jak? Ja tu siedzę i się stresuję czy dobry przepis wrzuciłam. To mój pierwszy
karmelowa_mumi - 2010-06-08, 08:32
WSPANIALE !!!! pyszne, kasza jaglana fajnie chrzęści pod zębami dałam całą gorzką czekoladę i aromat rumowy. Wszyscy zjedli ze smakiem Ciasteczek co prawda już nie ma, ale wieczorem obrobię zdjęcia i wrzucę tu, ku śliniotokowi wudowców
Kat... - 2010-06-08, 09:24
Uff... A jak zmieliłaś tę kaszę, że chrzęści? Mi się zawsze błyskawicznie na proszek mieli i jej w ogóle nie czuć. Ale cieszę się, że smakowały. Może ja też je dzisiaj zrobię
karmelowa_mumi - 2010-06-08, 11:00
| Kat... napisał/a: | | A jak zmieliłaś tę kaszę, że chrzęści? | a tak se...
ja lubię wszystko, co robi się w 5 minut, a te ciasteczka są szybkie i pyszniutkie. Dzięki Kat...
madziulina - 2010-07-09, 23:30
To teraz się okaże, że jestem jakaś niekumata. Ale mam dobre wytłumaczenie: pora
Jeśli chodzi o siemię lniane i kaszę, to 1/3 szklanki to już razem, czy po 1/3 szklanki zarówno jednego, jak i drugiego?
Chyba idę spać.
Kat... - 2010-07-09, 23:53
madziulina, u mnie to była 1/3 szklanki zmielonego siemienia i kaszy łącznie ale pewnie inne proporcje też by wyszły. Tego nie wiem. Jeszcze
karmelowa_mumi - 2010-07-10, 10:44
o, dobrze, że mi przypomniałyście temat
bronka - 2010-07-10, 10:56
kurza twarz karmelowa_mumi, ale apetycznie wygląda
Kat... - 2012-02-08, 17:04
Zrobiłam dzisiaj odmianę tych ciasteczek, wyszły pyszne. Czekoladowe z kawałkami czekolady.
2 szklanki mąki (u mnie 1 pszennej pełnoziarnistej, 1/2 białej, 1/2 razowej zmieszanej z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi zmiksowanymi)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody rozpuszczonej w niecałej szklance mleka (u mnie ryżowo-sojowo-jaglano-owsiane)
2 łyżeczki przyprawy do pienika
2-3 łyżki kakaa
1/3 czekolady gorzkiej pokruszonej na kawałeczki
1/3 szklanki oleju
1/3-1/2 szklanki cukru
odrobina otartej skórki z cytryny i łyżka soku z cytryny
Suche razem, mokre razem, zmieszać, wykładać na blachę wysmarowaną olejem i obsypaną mąką. Ja posypałam połowę wiórkami kokosowymi a resztę płatkami migdałowymi (nazywanymi przez niektórych tipsami )
kkaachaa - 2012-02-10, 09:49
Kat, natchnęłaś mnie wczoraj tymi ciasteczkami i postanowiłam upiec. A, że miałam tylko niektóre składniki, których użyłas, zaimprowizowałam coś takiego
(proporcji nie podaje, bo wszystko na oko robiłam, jak zawsze zresztą)
- mąka razowa, zmielone płatki owsiane, zmielona jaglanka (mniej wiecej w równych proporcjach)
- troszkę sody
- trochę rozpuszczonej gorzkiej czekolady 90%
- trochę kakao
- miód
- wiórki koko
- trochę oleju
- woda
- suszona żurawina (sporo)
wszystko wymieszałam i kładłam łyżka na blache
kształtem i kolorem przypominają krowie placki , ale wyszły pyycha, takie czekoladowe i kwaskowe przez te żurawinę
squamish - 2012-03-21, 10:30
Ja robiłam wcześniej podobne na margarynie ale dziś popełniłam z olejem,na mące razowej,w końcowej fazie dodałam troche kukurydzianej bo ciasto troche rzadkie wyszło,podrażyłam siemie lniane i pestki dyni i dodałam,płatki owsiane,troche otręb ,karob ,2 łyżki cukru trzcinowego nieoczyszczanego i reszte składników z przepisu.Pychota,leciutko tylko słodkie ,właśnie wcinam z mlekiem
Gudi - 2012-03-21, 20:41
No i mam chcice na te ciasteczka
Mała ilość stopni to ile? 100? Ja jestem ciemna masa
Rodzynki w ciepłej wodzie? Długo muszą się moczyć?
Chcę iść zaraz zrobić, ale nie wiem czy rodzynki mi 'dojrzeją'
Kat... - 2012-03-21, 21:31
Gudi, tamten piekarnik miał numerki, nie wiem ile to stopni ale jakoś się dziwnie nagrzewał. Teraz mam normalny i piekę w 180.
Tak naprawdę te rodzynki się nie muszą moczyć, ja się starałam z jak najmniejszą ilością cukru robić bo Z był mały więc w ten sposób po prostu wyciągałam z nich słodycz do ciasta. Możesz suche sypnąć i np 1/3 szklanki cukru. Ja tak robię ostatnio.
Gudi - 2012-03-21, 21:51
Kat..., dzięki poszły i namoczone przez 15 min i lekko z cukrem co by mi w domu nie marudzili, że nie są słodkie
dosypałam też wiórki kokosowe - zobaczymy co za ustrojstwo mi wyjdzie
squamish - 2012-03-22, 06:53
Mnie sie wydaje że wystarczy nagrzać do 200-250 a potem zmniejszyc do 180 i piec krótko tak ok 20 min.Ja mam h... piekarnik na gaz i cięzko w nim ustawić temper,w rezultacie połowa ciasteczek mi sie od dołu przysmażyła ,musze obczaić bardziej ten piekarnik.
A ciastka mega szybkie w robocie i pychotne w smaku i skład można zmieniać do woli!!!
|
|