wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Szybkie ciasteczka

Kat... - 2010-05-03, 13:13
Temat postu: Szybkie ciasteczka
Ciasteczka te są improwizacją ale taką nie do końca. To zmodyfikowany lekko przepis na ciasto ale że blachy nie mam to postanowiłam sprawdzić czy się da. Da się :-)

Przepis jest bazą, która umożliwia nieskończoną ilość smakowych wariacji. Ja robiłam już dwa smaki i oba wyszy pyszne.

Skladniki:
2 szklanki mąki- jestem na wyjeździe więc dostęp mam jedynie do białej i kukurydzianej i takich użyłam w proporcji 1,5 białej, 0,5 kukurydzianej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego i kaszy jaglanej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego
- raz robiłam ze słodzonego, za drugim razem nie i obie wersje wyszły pyszne
duża garść rodzynek- niesiarkowane
1/3 tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady

i teraz do tej podstawowej bazy za pierwszym razem dodałam łyżkę cynamonu i jako, że robiłam na mleku słodzonym, to już nic nie dodawałam, a za drugim razem dodałam 2 namoczone niesiarkowane morele, ze dwie porządne garści posiekanej mieszanki studenckiej (z Rossmana) i aromat pomarańczowy. Żeby ciastka miały słodycz rodzynki wczesniej namaczałam w niewielkiej ilości wody i do ciasta wrzucałam razem z tą wodą.

Ja zawsze łącze wszystkie suche, wszystkie mokre i mieszam. Nie przejmuję się kolejnością. Ciasto wyszło gęste jak na racuchy i stąd ich podobny wygląd. Kładłam na posmarowaną olejem i obsypaną mąką blachę i do pieca na jakieś 30 minut na minimalną temperaturę (tu między 1 a 2 więc nie wiem jaka to) raczej wysoko. Pod koniec jak wiedziałam, że już są zrobione to jeszcze przez jakaś minutę siedziały w maksymalnej temperaturze i potem przy wyłączonym gazie z 15 minut w zamkniętym piekarniku.
Są dopieczone ale nawet nie zrumienione od spodu. Myślę, że można je piec inaczej. Ja szłam na żywioł więc tak akurat wyszło :-)

Mam w planach zrobienie ich jeszcze z bananami i cynamonem, z kakaem, z aromatem migdałowym, ze zmielonym kokosem, z innymi owocami.

A wyglądają tak


Smacznego i jeśli komuś coś fajnego wyjdzie na tej bazie to proszę się koniecznie podzielić :-)

devil_doll - 2010-05-28, 08:54

pyszne :) robilam wg przepisu dalam make razowa zamiast bialej i troche skorki pomaranczy. aha dalam mielony czarny sezam i slonecznik. pychotka :)
karmelowa_mumi - 2010-06-07, 19:46

ja właśnie zakręciłam masę, wstawiam zara do pieca, bardzom ich ciekawa :)
lilias - 2010-06-07, 21:41

mumi, i jak ciasteczka? :-)
Kat... - 2010-06-07, 21:46

No właśnie jak? Ja tu siedzę i się stresuję czy dobry przepis wrzuciłam. To mój pierwszy :-D
karmelowa_mumi - 2010-06-08, 08:32

WSPANIALE !!!! pyszne, kasza jaglana fajnie chrzęści pod zębami :) dałam całą gorzką czekoladę i aromat rumowy. Wszyscy zjedli ze smakiem :) Ciasteczek co prawda już nie ma, ale wieczorem obrobię zdjęcia i wrzucę tu, ku śliniotokowi wudowców :D
Kat... - 2010-06-08, 09:24

Uff... A jak zmieliłaś tę kaszę, że chrzęści? Mi się zawsze błyskawicznie na proszek mieli i jej w ogóle nie czuć. Ale cieszę się, że smakowały. Może ja też je dzisiaj zrobię :-)
karmelowa_mumi - 2010-06-08, 11:00

Kat... napisał/a:
A jak zmieliłaś tę kaszę, że chrzęści?
a tak se... :)

ja lubię wszystko, co robi się w 5 minut, a te ciasteczka są szybkie i pyszniutkie. Dzięki Kat... :-)

madziulina - 2010-07-09, 23:30

To teraz się okaże, że jestem jakaś niekumata. Ale mam dobre wytłumaczenie: pora :roll:
Jeśli chodzi o siemię lniane i kaszę, to 1/3 szklanki to już razem, czy po 1/3 szklanki zarówno jednego, jak i drugiego?

Chyba idę spać.

Kat... - 2010-07-09, 23:53

madziulina, u mnie to była 1/3 szklanki zmielonego siemienia i kaszy łącznie ale pewnie inne proporcje też by wyszły. Tego nie wiem. Jeszcze :-)
karmelowa_mumi - 2010-07-10, 10:44

o, dobrze, że mi przypomniałyście temat :)




bronka - 2010-07-10, 10:56

kurza twarz karmelowa_mumi, ale apetycznie wygląda
Kat... - 2012-02-08, 17:04

Zrobiłam dzisiaj odmianę tych ciasteczek, wyszły pyszne. Czekoladowe z kawałkami czekolady.

2 szklanki mąki (u mnie 1 pszennej pełnoziarnistej, 1/2 białej, 1/2 razowej zmieszanej z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi zmiksowanymi)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody rozpuszczonej w niecałej szklance mleka (u mnie ryżowo-sojowo-jaglano-owsiane)
2 łyżeczki przyprawy do pienika
2-3 łyżki kakaa
1/3 czekolady gorzkiej pokruszonej na kawałeczki
1/3 szklanki oleju
1/3-1/2 szklanki cukru
odrobina otartej skórki z cytryny i łyżka soku z cytryny

Suche razem, mokre razem, zmieszać, wykładać na blachę wysmarowaną olejem i obsypaną mąką. Ja posypałam połowę wiórkami kokosowymi a resztę płatkami migdałowymi (nazywanymi przez niektórych tipsami :-D )

kkaachaa - 2012-02-10, 09:49

Kat, natchnęłaś mnie wczoraj tymi ciasteczkami i postanowiłam upiec. A, że miałam tylko niektóre składniki, których użyłas, zaimprowizowałam coś takiego
(proporcji nie podaje, bo wszystko na oko robiłam, jak zawsze zresztą)

- mąka razowa, zmielone płatki owsiane, zmielona jaglanka (mniej wiecej w równych proporcjach)
- troszkę sody
- trochę rozpuszczonej gorzkiej czekolady 90%
- trochę kakao
- miód
- wiórki koko
- trochę oleju
- woda
- suszona żurawina (sporo)

wszystko wymieszałam i kładłam łyżka na blache
kształtem i kolorem przypominają krowie placki :-) , ale wyszły pyycha, takie czekoladowe i kwaskowe przez te żurawinę

squamish - 2012-03-21, 10:30

Ja robiłam wcześniej podobne na margarynie ale dziś popełniłam z olejem,na mące razowej,w końcowej fazie dodałam troche kukurydzianej bo ciasto troche rzadkie wyszło,podrażyłam siemie lniane i pestki dyni i dodałam,płatki owsiane,troche otręb ,karob ,2 łyżki cukru trzcinowego nieoczyszczanego i reszte składników z przepisu.Pychota,leciutko tylko słodkie ,właśnie wcinam z mlekiem :-P
Gudi - 2012-03-21, 20:41

No i mam chcice na te ciasteczka :P

Mała ilość stopni to ile? 100? Ja jestem ciemna masa :P
Rodzynki w ciepłej wodzie? Długo muszą się moczyć?

Chcę iść zaraz zrobić, ale nie wiem czy rodzynki mi 'dojrzeją' :)

Kat... - 2012-03-21, 21:31

Gudi, tamten piekarnik miał numerki, nie wiem ile to stopni ale jakoś się dziwnie nagrzewał. Teraz mam normalny i piekę w 180.
Tak naprawdę te rodzynki się nie muszą moczyć, ja się starałam z jak najmniejszą ilością cukru robić bo Z był mały więc w ten sposób po prostu wyciągałam z nich słodycz do ciasta. Możesz suche sypnąć i np 1/3 szklanki cukru. Ja tak robię ostatnio.

Gudi - 2012-03-21, 21:51

Kat..., dzięki poszły i namoczone przez 15 min :> i lekko z cukrem co by mi w domu nie marudzili, że nie są słodkie :)
dosypałam też wiórki kokosowe - zobaczymy co za ustrojstwo mi wyjdzie :)

squamish - 2012-03-22, 06:53

Mnie sie wydaje że wystarczy nagrzać do 200-250 a potem zmniejszyc do 180 i piec krótko tak ok 20 min.Ja mam h... piekarnik na gaz i cięzko w nim ustawić temper,w rezultacie połowa ciasteczek mi sie od dołu przysmażyła ]:-> ,musze obczaić bardziej ten piekarnik.
A ciastka mega szybkie w robocie i pychotne w smaku i skład można zmieniać do woli!!! ;-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group