wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Sezamowe ciasteczka- uwaga piekielnie smaczne

bronka - 2010-05-10, 09:25
Temat postu: Sezamowe ciasteczka- uwaga piekielnie smaczne
Na początku umieszczam ostrzeżenie- nie róbcie tych ciasteczek będąc na diecie, nie róbcie ich na zapas- są nieprzyzwoicie pyszne ]:->

Miałam ogromną ochotę na mocno sezamowe ciasteczka. Takie co by w puszce leżały, dzieci mogły powyjadać itp.
Smakują wyśmienicie, obłędnie sezamowo i nadają się do zapuszkowania.

Przepis:

- szklanka sezamu ( najlepiej niełuszczonego)
- szklanka syropu z agawy
- 2 szklanki mąki ( ja dałam bardzo drobno mieloną razową pszenną)
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- łyżeczka płaska zmielonego cynamonu
- pół płaskiej łyżeczki sody

Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie przyjemnie sezamkowo pachnieć. Ostudzić, wymieszać z mąką, sodą, solą i cynamonem. Dodać olej i syrop. Dobrze wymieszać
Wyjdzie dość rzadka i nieskładna masa. Schłodzić ją minimum 2 godziny w lodówce. Po tym czasie z ciasta formować kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego/malutkiego orzecha włoskiego :-P Układać w dużych odstępach. Ciasteczka rozpływają się.
Piec w nagrzanym (ok 180°C) piekarniku ok 10 minut, aż będą złote.
Uwaga- mocno przypieczone robią się gorzkawe.

gosia_w - 2010-05-10, 10:55

Fajny przepis :-) Tak sobie myślę, że ten sezam to jeszcze zmielę po uprażeniu, lepiej się przyswoją wartościowe składniki ;-)
cynamon - 2010-05-10, 12:12

A ile z tego przepisu powstaje ciasteczek?
Czy rozpływają się na tyle, że trzeba je zosatwić jako kuleczki? Nie można od razu rozpłaszczyć?

bronka - 2010-05-10, 16:17

gosia_w napisał/a:
Fajny przepis :-) Tak sobie myślę, że ten sezam to jeszcze zmielę po uprażeniu, lepiej się przyswoją wartościowe składniki ;-)

tez o tym pomyślałam potem- tym bardziej, że w kupkach maluszków ten sezam był w formie niezmienionej ;-)
Nawiasem mówiąc gosiu wiedziałam, że się zainteresujesz :mryellow: :-P
cynamon myślę, że możesz robić płaskie, ale mogą nie być takie ładne ;-)

gosia_w - 2010-05-10, 18:50

bronka napisał/a:
Nawiasem mówiąc gosiu wiedziałam, że się zainteresujesz :mryellow: :-P

uwielbiam ciasteczka :mryellow: , szczególnie z razowej mąki i bez cukru :-)

bronka - 2010-05-10, 19:07

cynamon napisał/a:
A ile z tego przepisu powstaje ciasteczek?

ja upiekłam 4 blaszki po ok 16-20 sztuk

zina - 2010-05-10, 19:40

super smakowity przepis, uwielbiam sezamki :-)

Jakiego oleju użyć najlepiej?

bronka - 2010-05-10, 20:34

zina, ja używam rzepakowy zimnotłoczony
Te ciasteczka smakują trochę jak suche biszkopty z sezamem. I są bardzo przyjemnie słodkie...

mamka_klamka - 2011-07-17, 18:49

Ja robię na lenia. Nie chłodzę, tylko od razu rozlewam na blasze a po upieczeniu kroję w kwadraty.
eko_ona - 2011-09-16, 10:33

Podaję alternatywę na - jak dla mnie CUDO! ciasteczka owsiane z żurawiną

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group