| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Sezamowe ciasteczka- uwaga piekielnie smaczne
bronka - 2010-05-10, 09:25 Temat postu: Sezamowe ciasteczka- uwaga piekielnie smaczne Na początku umieszczam ostrzeżenie- nie róbcie tych ciasteczek będąc na diecie, nie róbcie ich na zapas- są nieprzyzwoicie pyszne
Miałam ogromną ochotę na mocno sezamowe ciasteczka. Takie co by w puszce leżały, dzieci mogły powyjadać itp.
Smakują wyśmienicie, obłędnie sezamowo i nadają się do zapuszkowania.
Przepis:
- szklanka sezamu ( najlepiej niełuszczonego)
- szklanka syropu z agawy
- 2 szklanki mąki ( ja dałam bardzo drobno mieloną razową pszenną)
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- łyżeczka płaska zmielonego cynamonu
- pół płaskiej łyżeczki sody
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie przyjemnie sezamkowo pachnieć. Ostudzić, wymieszać z mąką, sodą, solą i cynamonem. Dodać olej i syrop. Dobrze wymieszać
Wyjdzie dość rzadka i nieskładna masa. Schłodzić ją minimum 2 godziny w lodówce. Po tym czasie z ciasta formować kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego/malutkiego orzecha włoskiego Układać w dużych odstępach. Ciasteczka rozpływają się.
Piec w nagrzanym (ok 180°C) piekarniku ok 10 minut, aż będą złote.
Uwaga- mocno przypieczone robią się gorzkawe.
gosia_w - 2010-05-10, 10:55
Fajny przepis Tak sobie myślę, że ten sezam to jeszcze zmielę po uprażeniu, lepiej się przyswoją wartościowe składniki
cynamon - 2010-05-10, 12:12
A ile z tego przepisu powstaje ciasteczek?
Czy rozpływają się na tyle, że trzeba je zosatwić jako kuleczki? Nie można od razu rozpłaszczyć?
bronka - 2010-05-10, 16:17
| gosia_w napisał/a: | Fajny przepis Tak sobie myślę, że ten sezam to jeszcze zmielę po uprażeniu, lepiej się przyswoją wartościowe składniki |
tez o tym pomyślałam potem- tym bardziej, że w kupkach maluszków ten sezam był w formie niezmienionej
Nawiasem mówiąc gosiu wiedziałam, że się zainteresujesz
cynamon myślę, że możesz robić płaskie, ale mogą nie być takie ładne
gosia_w - 2010-05-10, 18:50
| bronka napisał/a: | Nawiasem mówiąc gosiu wiedziałam, że się zainteresujesz
|
uwielbiam ciasteczka , szczególnie z razowej mąki i bez cukru
bronka - 2010-05-10, 19:07
| cynamon napisał/a: | | A ile z tego przepisu powstaje ciasteczek? |
ja upiekłam 4 blaszki po ok 16-20 sztuk
zina - 2010-05-10, 19:40
super smakowity przepis, uwielbiam sezamki
Jakiego oleju użyć najlepiej?
bronka - 2010-05-10, 20:34
zina, ja używam rzepakowy zimnotłoczony
Te ciasteczka smakują trochę jak suche biszkopty z sezamem. I są bardzo przyjemnie słodkie...
mamka_klamka - 2011-07-17, 18:49
Ja robię na lenia. Nie chłodzę, tylko od razu rozlewam na blasze a po upieczeniu kroję w kwadraty.
eko_ona - 2011-09-16, 10:33
Podaję alternatywę na - jak dla mnie CUDO! ciasteczka owsiane z żurawiną
|
|