wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przekąski - Pieczarki faszerowane

lilias - 2010-05-11, 10:45
Temat postu: Pieczarki faszerowane
Składniki:
pieczarki najlepsze z dużymi kapeluszami (średnie tez ujdą) 1-5 do 2 kg
2-3 jajka (można więcej jak ktoś używa)ugotowane na twardo i starte na małych oczkach
cebulka (lub biała część pora wedle upodobań) bardzo drobno skrojone
natka pietruszki pół średniego pęczka, bardzo drobno skrojona
ser żółty (dosłownie kilka łyżek 3-4 startego na dużych oczkach)- ale niekoniecznie
sól, pieprz, masło, olej rzepakowy, bułka tarta

zamienniki: zamiast jajców i sera może być tofu (lubię marynowane, ale może być zwykłe, kwestia przypraw)
zamiast masła może być majonez zwykły lub wegan (Alsan lubię :-P jak mam oczywiście ).


Przyrządzanie:

1.pieczarki oczyścić, nóżki z nich wyłamać jak najgłębiej. nóżki i część pieczarek (mniejsze, brzydsze) zetrzeć na dużych oczkach.
2.kapelusze ułożyć pustym do góry, posolić, popieprzyć
3.na patelni zeszklić dobrze cebulkę (lub pora, słyszałam coś o świeżym szczypiorku bezpośrednio do farszu, ale nie próbowałam),dodać utarte pieczarki i odparować
4.kiedy zawartość patelni przestygnie przełożyć ją do miski i dodać utarte jajka, natkę, sól, pieprz (opcjonalnie ser żółty), bułkę tartą i masło 1-2 łyżki, ma być sprężysta, nierozpływająca się pasta. już jest dobra do podjadania, ale nie wolno bo stosunkowo mało wychodzi stąd pomysł starcia części pieczarek do farszu, żeby więcej było ;-)
5.dosmakować wg upodobań, ale konkretnie, bo pieczarki w środku muszą trochę przejść smaczkiem z farszu, same w sobie są łagodne.
6. farsz zapakować w kapelusze, jak najwięcej farszu (lekko wypukłe) i w przypadku użycia żółtego sera odrobinę, dosłownie szczyptę, na wierzch. jak sera nie ma to po upieczeniu udekorować listkiem natki, czy czymś innym.
7.na blachę z olejem układać pieczarki farszem do góry i zapiekać w 180-200 stopni C. jak mam to kładę na papierze do pieczenia z odrobiną oleju


Możliwa wersja z obsmażaniem (jak jajka faszerowane) farszem na dół po uprzednim maczaniu w jajcu i bułce tartej, a potem druga strona. Nie praktykowałam, więc polecam pieczenie (to sprawdziłam).

Smacznego :-)

p.s. dobrze zrobić kilka pieczarek jakis czas przed imprezą, żeby wiedzieć czy pasuje na daną okazję i zweryfikować dosmaczanie farszu. Polecam wypróbowanie i i kombinowanie farszu dla swojego podniebienia najlepszego.

źródło przepisu nieznane, bardziej zlepek informacji przeczytanych i zasłyszanych

Agnieszka - 2010-05-11, 17:17

Dziękuję :-) , smakowicie brzmi i jak starczy czasu pewnie zrobię na niedzielę

testowałaś może z wędzonym tofu? Jeśli tak proszę o opinię.

lilias - 2010-05-11, 18:42

Z wędzonym nie próbowałam, może być za intensywne dla mnie w pieczarkach :-) lubię czuć smak pieczarki, ten ww. farsz go tylko podkreśla. wędzone tofu smakuje mi bardzo w kotlecikach z kalarepy kocikoci.

[ Dodano: 2010-05-11, 19:43 ]
p.s. z tarkowaniem składników robota z pieczarkami idzie migusiem :-D

Agnieszka - 2010-05-19, 20:37

bardzo fajne wyszły pieczarki i smakowały wszystkim :-)

oczywiście nie obeszło się bez modyfikacji przepisu tak więc w farszu wystąpiły: state pieczarki, ugotowana jaglana z dnia poprzedniego, por (duszony razem), sporo natki (all zmiksowane) i szczypiorek. Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy. Wszystko zapieczone +/- pół godziny w prodiżu. Farsz zrobiłam bardziej ostry i pikantny więc do środka kapeluszy juz nic nie dodawałam.

Sądzę, że wariant z pasztetem wg Ani D też by się sprawdził.

lilias: dziękuję za smakowitą inspirację :-)

lilias - 2010-05-19, 22:06

Proszę bardzo :mryellow: taka mała rzecz a cieszy :-D taka pieczarka faszerowana ;-)
majaja - 2010-05-20, 20:45

lilias napisał/a:
Możliwa wersja z obsmażaniem (jak jajka faszerowane) farszem na dół po uprzednim maczaniu w jajcu i bułce tartej, a potem druga strona. Nie praktykowałam, więc polecam pieczenie (to sprawdziłam).
Robię coś podobnego, tylko smażone.. JA akurat kładę na patelnię farszem do góry, na to panierka i smaże pod przykryciem, kiedyś umiałam to właśnie obracać ale teraz mi nie wychodzi. Farsz robię skromniejszy: natka i ogonki pieczarek drobno poszatkowane, co najmniej pół na pół z natką, fajna rzecz bo na zimno też jest dobra.
Capricorn - 2010-05-21, 11:55

majaja napisał/a:
lilias napisał/a:
Możliwa wersja z obsmażaniem (jak jajka faszerowane) farszem na dół po uprzednim maczaniu w jajcu i bułce tartej, a potem druga strona. Nie praktykowałam, więc polecam pieczenie (to sprawdziłam).
Robię coś podobnego, tylko smażone.. JA akurat kładę na patelnię farszem do góry, na to panierka i smaże pod przykryciem, kiedyś umiałam to właśnie obracać ale teraz mi nie wychodzi. Farsz robię skromniejszy: natka i ogonki pieczarek drobno poszatkowane, co najmniej pół na pół z natką, fajna rzecz bo na zimno też jest dobra.


a ja robię tak: kapelusze w jajko i panierkę, smażę tylko chwilkę, żeby pieczarka była półsurowa w środku, i podaję z sosem typu tatarski, ogórki konserwowe absolutnie niezbędne. Polecam!

patasznikowa - 2010-05-28, 18:46

a ja swiezutkie surowe pieczarki (takie duze) polewam olejem dyniowym, posypuje lekko pieprzem i podaje jako przystawke :)

pyszne sa tez grilowane (albo piekarnikowane) nadziewane feta (jesli ktos jada fete ofkors)

Lily - 2010-05-28, 21:16

A ja robię chyba jeszcze inaczej ;) Ogonki podsmażam, osobno gotuję ryż z czerwoną soczewicą, wszystko mieszam, dodaję posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy, ewentualnie na wierzch kawałek żółtego sera i do piekarnika ;)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group