| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - karob
gibusia - 2010-05-29, 21:48 Temat postu: karob Czy jeśli dodaję karobu do mleka ryżowego to muszę całość gotować czy wystarczy po prostu wsypać i wypić? chodzi o to czy ten proszek jest jadalny na surowo.
maga - 2010-05-30, 08:49
my jemy zawsze na surowo. Nie przeszło mi nawet przez myśl, że nie możnaby
pomarańczka - 2010-05-30, 17:10
Ja często zalewam karob bardzo ciepłą wodą,a potem dodaję mleko ,pycha nigdy tego nie gotowałam
polena - 2012-09-01, 18:32
Mam pytanie - czy orientuje się ktoś w zawartości niklu w karobie?
Znalazłam, że jest o wiele zdrowszy pod względem zawartości innych pierwiastków (żelazo, potas) niż kakao ale mnie konkretnie interesuje ten (diabelny, uczulający mnie) nikiel.
Agnieszka - 2012-09-01, 19:08
uczulający pokarmowo czy kontaktowo. Obróbka termiczna zazwyczaj zmniejsza pierwiastki śladowe więc zagotowanie minimalizuje. Nikiel w karobie to raczej śladowe wartości (oczywiście mogę się mylić)
polena - 2012-09-01, 19:37
euridice, dzięki:) Btw też korzystam z cronometra, jest dość fajny tylko często mam problem ze znalezieniem tam odpowiedników typowo polskich produktów (np cream cheese oznacza tam ser topiony, homogenizowany,w plasterkach itd ale wysiadłam chyba przy pierogach ruskich)
Agnieszka, tchnęłaś nadzieję, dziękuję!. Uczula raczej pokarmowo, w kakao uczula BARDZO. Naprawdę obróbka termiczna zmniejsza ich ilość? Znałam wersję, że przy obróbce termicznej nikiel się jakoś pojawia - np przy sokach kupowanych, serach topionych, ogólnie żywności przetworzonej. Nikt mi tego do końca nie objaśnił więc zapytuję
seminko - 2012-09-01, 19:48
| polena napisał/a: | | Naprawdę obróbka termiczna zmniejsza ich ilość? |
Zmniejsza stężenie lub niszczy alergeny, ale to raczej w warzywach/ owocach/ ziołach, nie wiem, jak z resztą. Na nabiał np. nie działa ta metoda
| polena napisał/a: | | np przy sokach kupowanych, serach topionych, ogólnie żywności przetworzonej. | A to czasem nie chodzi o to, że raczej przenika z opakowań, niż, że pojawia się przy obróbce?
| polena napisał/a: | | wysiadłam chyba przy pierogach ruskich |
Agnieszka - 2012-09-01, 20:49
polena: wiele osób które nie mogą kakao tolerują karob (i raczej nie o zawartość Ni zazwyczaj chodzi). Pisząc o temperaturze miałam na myśli domowe wytwory a nie przemysłowe. Domowo zawsze możesz używać naczyń ceramicznych, szklanych, sylikonowych. I chyba podstawowe pytanie jadałaś karob: w czym, jak robione potrawy i jak się po tym czułaś.
warto zerknać: hxxp://www.radoslawspiewak.net/2006-3p.htm
Jeśli jadasz i odczuwasz dyskomfort po nabiale warto odstawić. Pamiętaj, że karob jako mączka chleba świętojańskiego gości w wielu rzeczach masowej produkcji (pieczywie, nabiale, budyniach itd).
I nie znalazłam podobnie jak Euri danych o zawartości Ni w karobie.
polena - 2012-09-02, 09:55
Tantra, z opakowań swoją drogą, tzn typu puszki, garnki. Ale soki niby też. Nie wiem czy chodzi o bardziej przetworzone czyli napoje, nektary itd. Np bardziej uczulajace też są kwaśne warzywa po jakiejś obróbce, np kapusta surowa przejdzie ale gotowana czy kiszona już nie...
Agnieszka, Myślę, że spróbuję karobu (przy okazji gdzie można go nabyć oprócz internetu?). Wygląda na to, że ten nikiel nie jest tam w ogromnej ilości.
seminko - 2012-09-02, 10:01
| polena napisał/a: | | (przy okazji gdzie można go nabyć oprócz internetu?). |
Zapytaj w zdrowej żywności.
Agnieszka - 2012-09-02, 13:08
polena: sklepy ze zdrową żywnością. Netowe zakupy też nie są złe obejrzyj oferty bo czasem bieganie po sklepach i czas jaki poświęcamy można wkalkulować w inne zakupy i koszty dostawy. Kartony po sokach, przecierach miewają wewnątrz wyściółkę może ona stanowi problem.
Nie wiem jak diagnostyka u Ciebie ale i niekonwencjonalne metody warto rozważyć. Dziecko znajomej miało ograniczoną dietę m.in kapusta tylko surowa, po ziemniakach kaszel itp. Gluten, cukier, nabiał odstawka zatem wegan z dodatkowymi obwarowaniami.
bronka - 2012-09-03, 09:47
polena, stal nierdzewna to stop metali zawierający nikiel. Stali nierdzewnej używa się w przemyśle spożywczym do produkcji aparatury. Pewnie dlatego przetworzona żywność Ci szkodzi.
polena - 2012-09-03, 21:23
Agnieszka, też wpadłam na pomysł, że może to wyściółka, może rzeczywiście. Wegan u mnie odpada - nie mogę jeść strączków, mam wrażenie, że bez nabiału umarłabym z głodu.
bronka, dzięki, to na pewno też ma wpływ. Unikam jak mogę
|
|