|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Domowa piekarnia - Batoniki z żurawiną
dżo - 2010-06-03, 22:12 Temat postu: Batoniki z żurawiną Świetne jako przekąska dla najmłodszych .
Składniki:
1 szklanka drobnych płatków owsianych,
1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki zmielonych nasion słonecznika
1/2 szklanki namoczonej wcześniej żurawiny suszonej
2 łyżki tahini
2 łyżki słodu pszenicznego lub innego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka zmielonych nasion wiesiołka
Wykonanie:
Wszystkie składniki doklanie ze sobą wymieszać. Wyłożyć na blachę keksówkę (wyłożoną papierem do pieczenia) mocno dociskając ręką aby masa była zwarta. Piec w 140 st. około godziny. Wystudzić, pokroić na batony.
Zdjęcia w wątku - wartościowe "zapychacze" .
daria - 2010-06-03, 22:42
dżo, REWELACJA! Ty jesteś mega super kucharka - ciastkarka
Mycha - 2010-06-07, 22:25
Dżo, a tahini ma być wytrawne czy z cukrem?
dżo - 2010-06-11, 21:36
Mycha, wytrawne bo z założenia te batony są bezcukrowe
maga - 2010-06-11, 22:04
dżo, a żurawinę bez cukru to gdzie kupujesz? Ja miałam taką z herbapolu, ale już nigdzie nie mogę dostać Wszędzie tylko słodzona.
gosia_w - 2010-06-11, 22:07
maga, dodawałaś tą żurawinę z Herbapolu do wypieków? Ja mam właśnie taką i zastanawiam się, jak ją wykorzystać.
dżo - 2010-06-11, 22:17
maga, przyłapałaś mnie, zapomnialam o cukrze w żurawinie , tylko taką miałam.gosia_w, a zjeść ot tak, samą? lubię taką kwaśną , gdzie się ją kupuje? w zielarskich sklepach?
gosia_w - 2010-06-11, 22:22
kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością u mnie na bazarku. Ta żurawina jest taka bardzo twarda, nie wiem, czy się nadaje do jedzenia na surowo. Kupiłam ją to robienia "herbatki".
maga - 2010-06-13, 09:11
gosia_w, do wypieków nie dawałam. Moczyłam na noc i dodawałam Ziomkowi do porannej kaszki. Ona po namoczeniu nadal jest dość twarda, więc przecierałam przez sitko. Teraz już nic Ziomowi nie przecieram, więc pewnie dałabym w całości. Tylko nie wiem, gdzie kupić
gemi - 2010-06-30, 20:47
ja zrobiłam z rodzynkami i sokiem cytrynowym zamiast żurawiny, bo do najbliższego sklepu z takimi wynalazkami mam około godziny drogi.
Są pycha - przed chwilą wciągnęłam 2. Pawełkowi bardzo smakowała masa przed pieczeniem. Jestem ciekawa, jak będą mu smakowały gotowe
dżo - 2010-06-30, 20:57
gemi, cieszę się bardzo i gratuluję dwupaka , brakowal tu Ciebie, wątek nasze dzieciaczki czeka na newsy co u Pawełka .
gemi - 2010-07-01, 21:08
dżo, dziękuję
Przez moją naukę zaniedbałam trochę WD, szczególnie pisanie na forum. Choć przyznam, że podczytywałam.
A batoniki smakowały tak bardzo, że został tylko 1. Włączę do kanonów zdrowych słodkości
dagajaga - 2010-07-29, 20:55
popełniłam dzisiaj i są przepyszne!!!
dżo dzięki za pomysł, Tosia nie mogła się od nich odkleić
Katioczka - 2010-08-03, 21:33
nie mam tahini ani wiórków koko, czym zastąpić?
[ Dodano: 2010-08-06, 12:51 ]
co zrobiłam nie tak, że nie wyszły?
Kruszyły się niemiłosiernie, były gorzkie i takie ciemnobrązowe, może przypaliłam?
Dziecko nie chciało jeść, mnie średnio smakowały,
tylko pies bez szemrania okruchy z podłogi wciągał
dżo - 2010-08-07, 21:54
Katioczka napisał/a: | były gorzkie i takie ciemnobrązowe, może przypaliłam? |
Najprawdopodobniej. Jeśli się kruszyły to prawie na 100 % za długo siedziały w piekarniku.
Piekarnik piekarnikowi nierówny, trzeba wyczuć ile czasu i w jakiej temp. można piec poszczególne ciasta.
Katioczka, nie zzrażaj się, daj im jeszcze jedną szansę bo są pysszne.
Katioczka - 2010-08-08, 01:57
mąż wciągnął przypaleńce z jogurtem
jaką konsystencję powinny mieć? Jak takie gotowe batony muesli ze sklepu?
priya - 2010-08-08, 07:13
Ja się też przymierzam do ich zrobienia. Trochę mnie Katioczka przestarszyła , ale spróbuję.
gemi - 2010-08-23, 21:42
Katioczka napisał/a: | jaką konsystencję powinny mieć? Jak takie gotowe batony muesli ze sklepu? | dokładnie, taką jakby lekko wilgotno-ciągnącą. W żadnym wypadku nie powinny być suche i kruche
agaB - 2010-08-31, 19:29
dżo, a czym można zastąpić orzechy?
dżo - 2010-09-03, 21:29
agaB, możesz je pominąć, albo dać np. migdały .
mimish - 2011-02-28, 15:47
Wlasnie wstawilam do piekarnika, wyglada pysznie:)
Zamiast orzechow dodalam mielone migdaly, troche maku i suszone sliwki. Calosc niestety nie za dobrze sie lepila wiec dodalam kilka lyzek mleka ryzowego. Zobaczymy jak wyjdzie.
dżo - 2011-02-28, 15:54
mimish, napisz jak wyjdą , mi ostatnio coś nie wyszły, nie wiem dlaczego bo za pierwszym razem było ok.
gosia_w - 2011-02-28, 16:00
A, to tu ten wiesiołek. Stałam dzisiaj w sklepie trzymając wiesiołka i starałam się przypomnieć sobie, do czego mi potrzebny. W końcu nie kupiłam, bo sobie nie przypomniałam. Nadrobię przy kolejnych zakupach.
edysqa - 2011-02-28, 19:18
Chyba dzisiaj spróbuje bo miałam ochotę coś upiec, tylko brakuje mi kilku składników wiec batoniki bedą w okrojonej wersji. Pochwale się co mk wyszło
mimish - 2011-02-28, 20:06
Batoniki wyszly przepyszne chociaz troche sie rozsypuja...moze przez to mleko ryzowe...pieklam tez troche krocej ok. 40min jak sie zarumienily.
Wersja z makiem jak najbardziej na tak:)
kamila - 2011-03-11, 22:14
Witajcie, ktoś już wcześniej zadał to pytanie, ale chyba nie padła odpowiedź... Czym można zastąpić tahini? Nie mam możliwości zdobycia go teraz
Katioczka - 2011-03-11, 23:15
tahini to pasta sezamowa, może olej+zmielony sezam będzie ok?
gosia_w - 2011-03-12, 07:21
kamila, ja przestałam kupować tahini jakiś czas temu - lekko prażę sezam i długo miksuję. Dzięki temu mam zawsze świeże.
kamila - 2011-03-12, 13:34
Super, dzięki dziewczyny za pomoc!
|
|