| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Produkty spożywcze - Czyste jajka?
Mirka - 2010-06-02, 15:19 Temat postu: Czyste jajka? Aniu D,. zapytam przy okazji, (jak już mi się odnalazłaś), czy potwierdzasz to, że jajek nie wolno przechowywać w lodówce, ani myć przed przechowywaniem.
Wiem, ze jajek nie jadasz, ale może gdzieś natknęłas się na tego typu informację.
Jestem świeżo po pobycie u dr Dąbrowskiej na diecie w-o. Takie własnie zalecenie padło na wykładzie dietetyczki, z uzasadnieniem, że skorupka jajka jest higroskopijna i
po zmyciu z jajka warstewki ochronnej i w wilgotnej atmosferze lodówki do wnętrza jajka oprócz lodówkowych zapachów przedostają się bakterie.
Zawsze jajka szorowałam i oczywiście przechowywałam w lodówce.
gosia_w - 2010-06-02, 19:23
Mirka, ja o tym, żeby nie myć jajek czytałam w kilku źródłach (ale dawno i nie pamiętam) - z powodów, o których piszesz. Natomiast o nie przechowywaniu jaj w lodówce pierwszy raz słyszę.
Lily - 2010-06-02, 19:32
Nie wolno myć jajek przed przechowywaniem, bo uszkadza się tę ochronną warstwę. Natomiast to, co piszesz - że przechowywanie w lodówce po umyciu jest szkodliwe, potwierdza powyższe.
Zresztą do dziś ludzie się śmieją z tabliczki wymyślonej przez "znawców" BHP - "Rolniku, nie myj jaj przed skupem"
Mirka - 2010-06-02, 21:03
| Lily napisał/a: | | Nie wolno myć jajek przed przechowywaniem |
A jednak. Jakoś problem "obsługi" jajek mi umknął.
Okazuje się, że powinny leżeć sobie brudne, w pokojowej temperaturze, najlepiej w przewiewnym koszyku.
Ponoć w dobrej kondycji wytrzymują do trzech tygodni, jeśli uda się kupić świeże.
gosia_w - 2010-06-02, 21:07
| Mirka napisał/a: | w pokojowej temperaturze, najlepiej w przewiewnym koszyku.
Ponoć w dobrej kondycji wytrzymują do trzech tygodni, jeśli uda się kupić świeże. |
na opakowaniu jest napisane, żeby po zakupie włożyć do lodówki. A wytrzymują i 4 tygodnie. W każdym bądź razie można sprawdzić, czy świeże (przed użyciem, bo trzeba zamoczyć ) - włożone do miseczki z wodą tonie - znaczy się świeże, pływa - oj, nie za bardzo, wypływa na powierzchnię - stare. Ja zawsze wącham każde jajko rozbijając.
Ania D. - 2010-06-04, 20:12
Mirka, na jajkach to się za bardzo nie znam, ale moje przemyślenia co do lodówki to właśnie takie są, że nie jest to najlepsze miejsce w ogóle do przechowywania żywności (co nie znaczy, że sama jedzenia tam nie trzymam ). Ciekawe czy są takie lodówki, które są super czyste, bez wilgoci. Mam wrażenie, że to super miejsce dla różnych małych bytów. Pewnie najlepiej byłby ją myć dokładnie i wietrzyć co kilka dni, ale kto byłby w stanie to robić.
A co do mycia jajek, to pamiętam, że nie powinno się ich myć, ale podejrzewam, że większość kupowanych jaj jest już myta. Pamiętam, że cioci na wsi, która miała kury, myła jajka wodą z octem przed sprzedażą, bo część była zabrudzona.
Tempeh-Starter - 2010-06-04, 21:17
lodówki są dobre - w chłodzie małe byty jednak namnażają się wolniej czyli jedzenie jest dłużej może nie tyle świeże ale przynajmniej nie zepsute
w lodówce też - jeśli zamykasz szczelnie pojemniki z żywnością - powiano być sucho,
czym niższa temp. tym mniej pary wodnej w powietrzu
Anna M - 2010-06-10, 13:16
| gosia_w napisał/a: | W każdym bądź razie można sprawdzić, czy świeże (przed użyciem, bo trzeba zamoczyć ) - włożone do miseczki z wodą tonie - znaczy się świeże, pływa - oj, nie za bardzo, wypływa na powierzchnię - stare. Ja zawsze wącham każde jajko rozbijając. |
Bo im starsze jajko tym wieksza komora powietrzna Jeszcze inne sposoby na sprawdzenie świeżości jaj: hxxp://www.food-info.net/pl/qa/qa-fp9.htm
Ja myje jajka przed użyciem ich do celów kulinarnych, przed przechowywaniem nie.
|
|