| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - ciasto z kaszy jaglanej z galaretką truskawkową
Anja - 2010-06-07, 17:52 Temat postu: ciasto z kaszy jaglanej z galaretką truskawkową Przepis pochodzi z 'Kuchni wegańskiej", a ja go sobie przerobiłam.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 - 1 szklanka daktyli
1/3 szklanki płatków owsianych
ok. 2 szklanki truskawek
1/3 szklanki soku owocowego (niekoniecznie)
2-3 łyżeczki agaru
Kaszę ugotować, zmiksować. Daktyle zmiksować z odrobiną wody. Płatki owsiane zmielić. Składniki połączyć. Ponieważ to takie trochę glutowate piekę to na bardzo dużej blasze, by ciasto było niskie. Musi być ok. 180 stopni - ja piekę przez pół godziny. Ostrożnie potem wyjmuję z blachy, studzę.
Truskawki rozgniatam, zalewam odrobiną soku, gotuję, dodaję agar, zagotowuję.
Tężejącą galaretkę nakładam na ciasto. Można ozdobić np. płatkami migdałów. I to tyle. Niektórym smakowało na spotkaniu WD, więc dlatego podaję ten przepis.
blamagda - 2010-06-07, 19:44
To jest jakieś piekielne niebo w gębie! Polecam, bo próbowałam, a raczej pożerałam!
Anja - 2010-06-08, 10:32
Magda, dzięki! Ja chyba w tej wersji z galaretką będę je robić częściej (kiedyś dawałam do środka masę jabłkową ze skórką pomarańczową i nie mieliłam składników ciasta), bo Artkowi strasznie się te ciasteczka podobają i skubany sięga po nie, nawet kiedy już niby głodny nie jest...
olgasza - 2010-06-25, 19:43
hm, zrobiłam wczoraj, ale chyba za mało daktyli dałam, bo takie mało słodkie i kaszowate w smaku No, i bez galaretki, bo nie mam agaru, więc same truskawki wrzuciłam na wierzch. Na szczęście bita śmietana kokosowa trochę ratuje sprawę, więc się zje, bez obaw
mono-no-aware - 2010-06-27, 20:04
Mieliśmy dzisiaj przedurodzinowe spotkanie. Upiekłam ciacho. Może nie było za słodkie, ale mi smakowało. Gościom nawet też, choć cukrowi. Ja się nawet zdziwiłam, że spód z kaszy jaglanej się nie rozsypywał (mam takie doświadczenie z keksem z kaszy jaglanej). Zanim przyszli goście zjadłam sama 1/4 ciasta .
Anja - 2011-06-09, 11:07
A to szlachetniejsza wersja (link od rosy - dzięki wielkie! ):
hxxp://ammniam.dziecisawazne.pl/sernik-bez-pieczenia-z-kaszy-jaglanej-z-truskawkami/
Jest bardzo smaczne i dzieciaki to pożerają, aż miło.
Na wszelki wypadek wkleję przepis, by nie zaginął (dla potomnych ):
A’ la sernik z kaszy jaglanej z truskawkami
Składniki:
I warstwa:
300 g kaszy jaglanej
180 g syropu z agawy
4 łyżki esencji waniliowej
ok. 500 ml mleka ryżowego lub migdałowego
300 ml wody
20 g zagęstnika agar- agar w proszku
2 łyżki świeżego masła lub klarowanego (opcjonalnie)
II warstwa:
650 g obranych truskawek
120 g syropu z agawy
4 g zagęstnika agar-agar w proszku
300 ml wody
III warstwa:
2 dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
duża garść posiekanej mięty
2 łyżki syropu z agawy, fruktozy lub cukru trzcinowego nierafinowanego
Do przybrania:
kilka truskawek, płatki migdałowe
Kaszę jaglaną przepłukać i sparzyć wrzątkiem. Następnie zalać gorącą wodą, dodać wanilię i ugotować ją na gęsto. Dodać do kaszy mleko ryżowe, syrop z agawy, masło i całość zmiksować blenderem na gładką masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
300 ml wody doprowadzić do wrzenia i stopniowo dodawać do niej agar (20g), cały czas mieszając i uważając, aby nie powstały grudki. Gotować jakieś 5 minut, a potem wlać do kaszy i dokładnie wymieszać. Całość przelać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej pergaminem. Odstawić na bok. Gdy masa ostygnie, wstawić do lodówki.
Truskawki zmiksować na mus, dodać do nich syrop z agawy i rozpuszczony aga agar (4 g agaru + 300 ml wody,postępować tak samo jak wcześniej). Wymieszać i wylać na pierwszą warstwę, gdy ta już stężeje. Gdy masa ostygnie włożyć ciasto do lodówki.
Awokado zmiksować razem z miętą, sokiem z cytryny i syropem z agawy na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu sernika. Należy zrobć to przed samym podaniem ciasta z uwagi, iż krem po pewnym czasie ciemnieje. Na awokadowo-miętowym kremie ułożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Wskazówki:
1. Agar-agar to naturalny zagęstnik, środek żelujący, otrzymywany z glonów krasnorostów, zastępuje żelatynę.
2. Krem z awokado można zupełnie pominąć lub zastąpić czymś innym np. budyniem.
3. Robiąc drugą warstwę, można zrobić owocową galaretkę i zalać nią ułożone na pierwszej warstwie truskawki.
4. Pokrojone truskawki można dodać również do masy z kaszy jaglanej.
5. Masło zawiera laktozę, a masło klarowane już nie.
dżo - 2011-06-09, 13:44
Przepyszne jest!
Nie czuć jaglanki, ma posmak sernika na zimno.
Hexe - 2011-07-19, 21:11
Muszę spróbować, ale nie ma już kurka truskawek A robił ktoś z mrożonymi albo z innymi owocami ?
dżo - 2011-07-20, 14:30
Hexe, Anja robiła np. z agrestem . też pyszne , porzeczki, wiśnie, wszystko się nadaje jak najbardziej
Hexe - 2011-07-21, 19:16
Dzięki dżo w takim razie jutro zrobię z malinkami
edysqa - 2011-07-28, 08:19
Musze spróbować ale bez platkow z agarem powinno się udac
Hexe - 2011-08-01, 20:14
Ciacho pycha. Wszyscy zajadali, nawet nie wegusy i zdziwieni, że "galaretka taka dobra"
|
|