wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - Garam masale...

hans - 2007-07-30, 11:12
Temat postu: Garam masale...
Niedostępność dobrej jakości przypraw, szczególnie w mniejszych miejscowościach, (te dostępne często są zwietrzałe na skutek niewłaściwego przechowywania, lub zawierają różne atrakcyjne chemikalia)zainspirowała mnie do podzielenia się kilkoma przepisami na mieszanki które stosuję w naszej kuchni. Na pierwszy ogień pójdzie garam masala, a właściwie to garam masale…bo chyba każda wioska w Indiach ma swoją wersję…
Garam w dosłownym tłumaczeniu znaczy ciepły lub gorący, a masala to po prostu mieszanka…czyli mieszanka ciepłych (gorących) przypraw

wersja 1

Składniki:

4 łyżki nasion kolendry
1 łyżka nasion kminku (zwykłego lub rzymskiego)
1 łyżka całego pieprzu czarnego
1 łyżka mielonego imbiru
¾ łyżki mielonego kardamonu
¾ łyżki goździków
¾ łyżki mielonego cynamonu
¾ łyżki pokruszonych liści laurowych

Sposób przygotowania:

Na dość małym ogniu rozgrzać patelnię z grubym dnem, prażyć wszystkie nie mielone składniki aż lekko ściemnieją, wystudzić zmielić w młynku na proszek, dodać pozostałe składniki, raz jeszcze przemielić

Porady:

Rodzaj użytego kminku prawie całkowicie zmienia smak masalki wiec w zasadzie to już są 2 wersje w jednym :lol:
Przechowywać w suchym ciemnym miejscu, by mieszanka nie straciła aromatu.

hans - 2007-07-30, 12:08

wersja 2

Składniki:

2 łyżki nasion kolendry
1.5 łyżki całego pieprzu białego
1.5 łyżki nasion kminu rzymskiego
1.5 łyżki goździków
8-10 strączków brązowego (czarnego) kardamonu (zielony ma inny smak)
¾ łyżki mielonego cynamonu
¾ łyżki pokruszonej gałki muszkatołowej
5 szt anyżu gwiaździstego

Sposób przygotowania:

Ze strąków kardamonu i gwiazdek anyżu wyłuskać nasiona, następnie razem z innymi nie mielonymi składnikami wliczając w to pokruszoną gałkę muszkatołową podprażyć na patelni z grubym dnem na dość małym ogniu, aż lekko ściemnieją, wystudzić, zmielić w młynku na proszek, dodać pozostałe składniki, raz jeszcze przemielić

Wicia - 2007-08-08, 13:20

Masala to podstawa mojej kuchni. Zakochałam się w niej w Indiach ale przyznam, że nigdy nie robiłam sama. Zawsze gdzieś kupuję. Czy taka robiona w domu jest choć trochę podobna do tej indyjskiej?
hans - 2007-08-08, 14:46

Są setki rożnych masali: Tandoori masala, Kashmiri masala, Madras masala, Sambhar masala, Dhansak masala, Green masala. Generalnie masala to po prostu mieszanka przypraw, większość Indyjskich kucharzy ma swoje receptury na gotowe mieszanki albo...wrzuca poszczególne przyprawy wprost na rozgrzany tłuszcz w odpowiedniej kolejności, przeważnie od najgrubszych, do najdrobniejszych...
Te przepisy które tu przedstawiłem, to są dwie przykładowe garam masale czyli mieszanki ciepłych przypraw. Są jak najbardziej Indyjskie, ale jak wcześniej pisałem w różnych regionach subkontynentu skład garam masali jest odmienny, więc nie mogę zagwarantować Ci że to akurat ten który Ty znasz ;-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group