| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Na słodko - Ksylitol - czy nadaje się do przetworów?
xy - 2010-06-21, 17:30 Temat postu: Ksylitol - czy nadaje się do przetworów? Czy ksylitolem można zastąpić cukier w przetworach? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Chciałabym zamienić czymś cukier w syropach i konfiturach/galaretkach/dzemach które czasem w niewielkiej ilości robię na zimę, syntetyczne słodziki odpadają, pomyślałam, że może ksylitol, ale nie mam pojęcia jak to działa w praktyce. Może ktoś ma jakieś doświadczenia/własne przepisy?
bronka - 2010-06-21, 18:06
xy są kupne przetwory słodzone syropem z agawy lub ksylitolem- czyli można.
neina - 2010-06-21, 18:32
Na opakowaniu xylitolu jest napisane, ze mozna uzywac do przetworow, w takiej samej illosci, co cukier. Tu niecale pol kilo kosztuje 5 funtow, troche drogi interes.
Lily - 2010-06-21, 18:36
Nadaje się, ale może fruktoza też byłaby lepsza niż cukier?
bronka - 2010-06-22, 14:24
Fruktoza jest super do przetworów. Jest nawet fruktozowy cukier żelujący
Agnieszka - 2010-06-22, 18:27
Przetestuj może daktyle (w niewielkiej ilości wody zagotowane i zmiksowane)
Jeśli mam powidła śliwkowe bez cukru właśnie z masą daktylową a jak słodkie śliwki można bez, do przetworów z kwaśniejszych owoców możesz spokojnie dać ksylitol.
xy - 2010-06-23, 12:55
Powidła śliwkowe robię w ogóle bez niczego, poprostu czekam aż zaczynają więdnąć na drzewie, dobrze się przechowują. O fruktozowym cukrze nie wiedziałam, może warto by sprawdzić, bo jak ksylitol 1:1 to dla mnie daleko za drogo. W sumie dziwne, to jest przecież chemicznie alkohol podobno, to powinno go iść mniej, może chodzi o konsystencję.
xylandera - 2012-07-31, 15:24
| Agnieszka napisał/a: | | Przetestuj może daktyle (w niewielkiej ilości wody zagotowane i zmiksowane) |
koniecznie trzeba zagotowywywać?
Agnieszka - 2012-07-31, 16:33
Zależy jakie masz daktyle, sprzęt i jaką konsystencje masy chcesz uzyskać. Czasem namoczone dawałam w ostatnim etapie robienia np. powideł śliwkowych i jak zmiękły traktowałam blenderem (tzw żyrafą).
tutusia - 2012-08-01, 12:24
Odradzam używanie fruktozy i produktów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym. Powoduje ona znaczny wzrost stężenia trójglicerydów i zwiększenia ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych. Są też doniesienia na temat wzrostu masy ciała przy regularnym stosowaniu. Natomiast słód daktylowy świetnie się sprawdza w przetworach. Ja rozgotowywałam w wodzie i przecierałam przez sitko.
|
|