| |
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
 |
Produkty spożywcze - Vegan sery
neina - 2010-06-22, 19:37 Temat postu: Vegan sery Poniewaz daze powoli do calkowitego wyeliminowania produktow zwierzecych z diety, prawdopodobnie bede potrzebowac zamiennika sera, ktory zawsze byl moja miloscia. Kupujecie takie gotowe sery? Czy one sie topia?
moony - 2010-06-22, 19:51
Dołączam się do pytania powyższego
zina - 2010-06-22, 20:49
Probowalam tego, dobrze sie topil
hxxp://www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/412345_Redwood_Mozzarella_Cheezly_Blocks__Melting__190g.html
bojster - 2010-06-22, 21:00
hxxp://www.buteisland.com/ – polecam!
Te mi mniej smakowały, ale ponoć lepiej się topią:
hxxp://www.redwoodfoods.es/cheezly.php
alken87 - 2010-06-22, 21:00
ten dostępny w evergreen też się ponoć topi, nie wiem bo nie próbowałam osobiście.
edit: łe, to niesprawiedliwe, takie cuda a my w Polsce jeden na krzyż ser? bu.
neina - 2010-06-22, 21:15
Dzieki bojster, wlasnie dzis kupilam na probe mozzarelle jak z pierwszego linka, w smaku jest dobra, jutro sprobuje ja stopic. zina, nastepnym razem sprobuje Twojego.
kociakocia - 2010-06-22, 23:17
neina, to i lerkowego z ever spróbuj ja go zmieszałam z masłem i zrobiłam pizzę i się stopił
ale przyznaję bez bicia, vegan ser mnie nie kręci niestety tak jak kręciły wege, natomiast podobno by wprowadzić nowy nawyk do życia potrzeba 9mcy, więc kto wie... powodzenia
moony - 2010-06-23, 10:38
Ot, uroki mieszkania za granicą. Mi zostaje Evergreen.
Irokezik91 - 2010-06-24, 06:34
To coś takiego istnieje?
łał... w tym evergreen-ie nawet kaszankę wegańską mają! Czego to ludzie nie wymyślą..., ale nie zdrowe to pewnie jest.
Lerka - 2010-06-24, 16:23
| moony napisał/a: | | Ot, uroki mieszkania za granicą. Mi zostaje Evergreen. |
ej, no! To my się tak staramy! Oferujemy najtańszy wegański ser, a tu takie teksty! Nieładnie!
Ale Was przyuważyłam
A co do "niezdrowości" kaszanki, to chyba nie ma co przesadzać. Składniki są ok, więc chyba jakaś specjalnie niezdrowa nie jest. Oczywiście mniej zdrowa niż ryż naturalny czy nori, ale to tylko o tyle, o ile inne przetworzone produkty.
moony - 2010-06-24, 17:16
| Lerka napisał/a: | | moony napisał/a: | | Ot, uroki mieszkania za granicą. Mi zostaje Evergreen. |
ej, no! To my się tak staramy! Oferujemy najtańszy wegański ser, a tu takie teksty! Nieładnie! |
Przepraszam, nie miałam nic złego na myśli - chodziło mi o to, że zostaje mi zamawianie przez internet, bo w sklepie stacjonarnym tego nie znajdę. Nigdy u Was nie zamawiałam, ale chyba spróbuję Generalnie nigdy nie zamawiałam jedzenia przez internet...
A co do kaszanki... Nie jadłam parówek wege, sama idea "kiełbaski wege" mnie odrzuca.
neina - 2010-06-24, 19:39
Melduje, ze zrobilam grzanki, takie zapiekane w piekarniku, byly bardzo dobre, ale niestety ser sie nie stopil, sprobuje tego drugiego nastepnym razem.
[ Dodano: 2010-06-24, 19:42 ]
Lerka, ja na pewno zostane Twoja klientka jak juz wroce do PL. Wielokrotnie mialam chrapke na niektore produkty. Niektorych nie ma z kolei tutaj.
Ptaszka - 2010-06-25, 14:11
SCHESSE jakoś tak śmierdzi brudnymi kapciami...prawie cały wylądował w koszu...a zapłaciliśmy 25 zł!!!!
Buhaha
Jak Chyzzly...pachnie podobnie?
bojster - 2010-06-25, 19:30
| Ptaszka napisał/a: | | SCHESSE jakoś tak śmierdzi brudnymi kapciami...prawie cały wylądował w koszu...a zapłaciliśmy 25 zł!!!! |
Na przyszłość kupuj świeży.
Jagula - 2010-06-26, 17:41
| bojster napisał/a: | | Ptaszka napisał/a: | | SCHESSE jakoś tak śmierdzi brudnymi kapciami...prawie cały wylądował w koszu...a zapłaciliśmy 25 zł!!!! |
Na przyszłość kupuj świeży. | kwestia smaku a nie świeżości- osobiście ów ser ,niemalże ze źródła ,smakowo mnie bardzo rozczarował (dla mnie syntetyczny posmak)- ale da się go jakoś przemycić w paście nasionkowej do pizzy
Sama nie mogę się doczekać aż ktoś napisze tutaj o wegańskim serze , który się rozpuszcza
neina tofu jadasz ? jest tyle przeróżnych smaków, że można zapomnieć ,że istnieją inne sery
alken87 - 2010-06-26, 17:50
| Jagula napisał/a: |
neina tofu jadasz ? jest tyle przeróżnych smaków, że można zapomnieć ,że istnieją inne sery |
mi tam tofu z powodzeniem mogłoby zastąpić ser biały, fetę, ale jak się ma ochotę na żółty, na pizzy czy w toście to już średnio...
swoją drogą istnieją te produkty seropodobne, oczywiście nie są wegańskie, ale sam fakt, że da się wyprodukować takie kuriozum i jest ono bardzo tanie, zastanawia mnie, że w takim razie zrobienie wegańskiego sera powinno być równie tanie a produkt powszechny, ale niestety nie jest.
neina - 2010-06-28, 13:50
Ptaszka, moj pachnial ladnie, moze to zalezy od rodzaju, ja mialam mozzarelle.
| Jagula napisał/a: | | neina tofu jadasz ? | Jadam, ostatnio dosc czesto, ale to niestety nie to samo, ja chce cos stopionego i ciagnacego
rebTewje - 2010-06-30, 13:57
ser na pizzy to przeżytek!
Lerka - 2010-06-30, 21:23
ja dziś zrobiłam sos do makaronu z naszym serem, tzn. najpierw podsmażyłam cebulkę, pomidory, paprykę, mnóstwo czosnku, przypraw, a na koniec pokrojony w kawałki ser i pomieszałam. Wszystko się rozpuściło elegancko w jedną masę. Tylko dla mnie problemem jest konsystencja, ponieważ nie jest taka "jedwabista" jak przy tradycyjnym serze. Nie jest też aż taka jak tofu, ale coś pomiędzy. Natomiast co do rozpuszczania się, to jak najbardziej tak, ale nie ciągnie się.
Moony, nie martw się - żartowałam
alken87 - 2010-07-03, 08:41
ja po pierwszej próbie z czeskim serem evergreenowym, tosty robiłam. w środku tosta taka maź, która się ścięła potem po wystygnięciu. ani dobre, ani niedobre, smaku nie czułam, tylko tego pomidora i pieczarki co dodałam
może sos zrobię z niego taki jak Lerka pisze?
malinowomi - 2010-07-12, 17:42
| Ptaszka napisał/a: | SCHESSE jakoś tak śmierdzi brudnymi kapciami...prawie cały wylądował w koszu...a zapłaciliśmy 25 zł!!!!
Buhaha
Jak Chyzzly...pachnie podobnie? |
Kupiłam ostatnio kilka rodzajów "sera" Scheese po promocji (termin w porządku), fakt zapach mają dość specyficzny i w tej kwestii faktycznie przypominają sery. Póki co próbowałam Mozarellę, Edama i Cheedar ze szczypiorkiem, z czego ostatni smakował powiedzmy kremowym serem. Natomiast pozostałe mają smak bardziej orzechowy niż serowy, aczkolwiek smakowo nie są takie złe. Jeśli chodzi o konsystencje to porażka po całej linii. Fakt, sery są idealnie twarde, spokojnie można utrzeć, do krojenia moim zdaniem zbyt twarde, bo zwyczajnie "pękają"- ale dają radę na kanapkach, a co najważniejsze w ogóle się NIE TOPIĄ! NIE ROZPUSZCZAJĄ!NIE CIĄGNĄ!
Próbowałam różnych możliwości, piekłam na tostach w 250stopniach, zapiekałam w opiekaczu małe kawałki sera i nic z tego. Nie topią się, w opiekaczu robi się z nich co najwyżej gęsta masa, coś a'la krem do smarowania pieczywa, a w piekarniku ze startego sera robią się wióry. Kaszana.
Przede mną jeszcze wędzony Cheedar i Gouda, aczkolwiek nic nie wskazuje na to, że będą odbiegać znacznie od pozostałych.
BTW. Mozarella jest takiej samej konsystencji, lekko żółtawa, ma taki sam smak, no może nieco łagodniejszy co Edamski. Nie wiem z jakiej racji tak żółtawy, twardy, śmierdzący i ostry "ser" otrzymał miano Mozarelli.
A może to wynika z tego, że nie pamiętam już smaku sera, bo np. na poniższym blogu można znaleźć cały dłuuugi post poświęcony Scheese:
hxxp://bittersweetblog.wordpress.com/2007/04/25/cutting-the-sheese/
Kupuje też często ser w Evergreen i fakt, jest miękki i nie nadaje się do utarcia, chyba że trochę go zmrozimy W porównaniu z Scheese ser z EG się TOPI, a raczej rozpuszcza. Nie ciągnie się, ale na tostach bardzo go lubię i mnie osobiście smakuje.
|
|